5 reacties

Veerman moet terug in nieuw kabinet

Henk Dokter
Gelukkig, de Koningin gaat vanmiddag gewoon naar de rundveemanifestatie in Utrecht. Ik was even bang dat de kabinetscrisis haar zou afhouden van dit mooie contact tussen staatshoofd en agrarische sector.

Goed dat zij voorrang geeft aan de echte runderen boven de politieke runderen die de kabinetscrisis hebben veroorzaakt. Ik ga maar even voorbij aan de politieke schuldvraag en de dubieuze rollen van D66, Verdonk en Balkenende zelf, maar bij rondbellen in de agrarische sector eerder op dag heb ik geen mensen getroffen die op het graf van het kabinet Balkende II staan te dansen. LTO-voorzitter Bart Jan Constandse vindt het pijnlijk en betreurenswaardig. Aike Maarsingh, voorman der akkerbouwers en een van Veermans vrienden, vindt het ‘onbegrijpelijk en dramatisch’ dat de crisis voortvloeit uit persoonlijke frustraties van enkele politici. Ga ik een eind in mee.

Intussen zit de landbouw met de gebakken peren. De stankwet had voor het zomerreces in de Tweede Kamer afgehandeld moeten worden. Welnu, de Kamer is donderdagavond met zomervakantie gegaan zonder over het wetsontwerp te stemmen. De nieuwe ammoniakwet is vandaag nog wel in het kabinet behandeld, als hamerstuk, en kan nu naar de Tweede Kamer. Maar er moet wel een volwaardig kabinet zijn om hem mee te bespreken. De nieuwe stank- en ammoniakwet zijn heel erg belangrijk voor de veehouderij, en beide moeten op 1 januari 2007 van kracht worden. Door al deze vertraging zie ik ze niet meer zo snel door Tweede en Eerste Kamer komen.

Het meest waarschijnlijke en in ieder geval meest wenselijke voor de landbouw lijkt me een hersteld kabinet van CDA en VVD, dat op wisselende meerderheden in de Kamer kan rekenen. Daar moet Veerman wel in terug komen. Eerder deze week, al voor de crisis dreigde, heeft hij aangekondigd niet te willen terugkeren in een volgend kabinet – op zich geen groot nieuws, want dat had hij al eerder laten doorschemeren – maar ik neem aan dat hij doelde op een nieuw kabinet na de reguliere verkiezingen in 2007. Ik zou het raar vinden als hij deze crisis zou aangrijpen voor een vroegtijdig vertrek. Een vroegere minister van landbouw deed zoiets: Hajo Apotheker keerde niet meer terug na herstel van het gevallen kabinet Kok. Maar daar zie ik Veerman niet voor aan.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Sjoerd Spiekker

  Ik zie het wel gebeuren dat Veerman in een Balkenende 3 terugkeert, dan moet natuurlijk wel de mogelijkheid zijn dat balkenende weer mp mag worden, en LNV moet dan ook CDA post worden. Eerst maar hopen dat de koningin JPB zijn zin geeft... Groeten Sjoerd

 • no-profile-image

  jan voordouw

  Weet u misschien wel of er nog een vervolg komt aan de overleggen tussen LNV en het bedrijfsleven aangaande de VWA-tarieven?

 • no-profile-image

  R. Spruijt

  Veerman terug, oké! Wat krijgen we anders op deze belangrijke post? Weer iemand die nog nooit een koe in het echt heeft gezien? Op deze post hoort iemand die met de laarzen in de klei en tussen de koeienvlaaien kan staan zonder de neus op de halen!

 • no-profile-image

  jaap

  Natuurlijk maakt Veerman zijn kwarwei af. Natuurlijk laat hij de Nederlandse land- en tuinbouw niet in de steek. Natuurlijk laat een minister die de boerentaal spreekt zich niet omruilen voor een veelspreker niet niets over landbouw weet.

 • no-profile-image

  corrie

  Natuurlijk moet hij in kabinet zijn steun nog geven. Wat hij bij de volgende verkiezingen gaat doen dat zijn pakkie aan.Mischien ziet hij dingen die toch anders hadden gemoeten.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.