2 reacties

Politieke bezigheidstherapie

Henk Dokter
Waaraan ergeren Nederlanders zich het meest? Aan verkeersdrempels, ongewenste reclame of Paul de Leeuw?

Ja, dat zijn ook bronnen van ergernis. Dat blijkt uit een onderzoek naar irritaties dat is gedaan door Hogeschool Ede. Bovenaan de ergernissenladder staan politici. Tja, het verbaast me niet, al maakt het onderzoek mij niet duidelijk wat het nu precies is waarmee de politiek en politici die ergernis opwekken.

Ik heb er zelf wel een voorbeeld van. Want ook de landbouwpolitiek kent zijn ergerniswekkende momenten. Deze week nog in de Tweede Kamer. Die behandelt momenteel een wetswijziging voor de regels voor diertransport. Het debat gaat er nu over of Nederland transportvoorschriften moet toepassen die strenger zijn dan elders in Europa. Minister Veerman wil dat hij de regels strenger kan toepassen als hij daar aanleiding toe ziet. Eigenlijk heel vreemd, want hij staat bekend als een voorstander van een gelijk Europees speelveld. Je moet bovenop Europese voorschriften niet nog eens extra nationale voorschriften stapelen. Juist Nederland, dat veel dieren door Europa transporteert, heeft er belang bij dat overal in Europa de regels hetzelfde zijn. En daarom verzet een meerderheid van de Kamer zich ook tegen strengere regels. Het CDA had een amendement ingediend om dat gelijke Europese speelveld voor transportregels zeker te stellen, en dat heeft brede steun van VVD, LPF en SGP.

Bij de stemmingen deze week zou dat amendement zeker worden aangenomen. Maar de Socialistische Partij hield de stemming over het wetsvoorstel tegen. De SP wil opnieuw met minister Veerman in debat. Want er zouden staatsrechtelijke aspecten aan zitten die nog niet helemaal zijn opgehelderd. Dat klinkt heel gewichtig, maar het is gewoon een pesterige vertragingsactie. Nu gaan een stuk of wat volwassen mensen met minister Veerman opnieuw in debat, terwijl al lang vast staat dat de SP zijn zin toch niet krijgt. Ik zie het als politieke bezigheidstherapie.

Foto

Laatste reacties

  • no-profile-image

    W Zandbergen

    Politici zijn net zo effectief als een kip zonder kop. Vandaar dat er in Den Haag nog steeds een mestoverschot is, terwijl de opslagruimte leeg is.

  • no-profile-image

    corrie Rijnen

    In mijn ogen ziet de S.P. de landbouw het liefst verdwijnen. Maar die partij weet niet wat er uit het buitenland precies op je bord komt te liggen. Zijn hun smaakpapillen minder ontwikkeld? Anders kies je toch voor in Nederland geproduceerd voedsel van hoogwaardig kwaliteit?

Of registreer je om te kunnen reageren.