200 x bekeken

Politieke barbecue in crisissfeer

Henk Dokter
Het is vandaag de laatste vergaderdag van de Tweede Kamer voor het zomerreces. Die wordt traditioneel opgeluisterd met de Binnenhof Barbecue, aangeboden door de Productschappen Pluimvee, Vee en Eieren.

Maar de barbecue vindt vandaag in crisissfeer plaats. Na het debat dat in de vroege ochtenduurtjes eindigde, staat de positie van minister Verdonk en zelfs van het hele kabinet op het spel. Het is nu nog moeilijk te voorspellen hoe het afloopt. Alle vergaderingen die de Kamer vanochtend zou houden, ook de Commissievergaderingen, zijn opgeschort tot vanmiddag 2 uur. Pas dan wordt duidelijk of het kabinet doorgaat, met of zonder Verdonk.

Een chaotisch dagje dus, die moet eindigen in stemmingen, ook over het Wetsontwerp geurhinder en veehouderij, en over de amendementen die de Kamer er bij heeft ingediend. Zelfs die stemming is zwaar beladen, want bij het overleg over het wetsontwerp, afgelopen maandag, gaapte er een groot verschil van mening tussen staatssecretaris Pieter van Geel van Milieu en een Kamermeerderheid (CDA, VVD, LPF en SGP).

Het politieke meningsverschil draait om de vraag of de soepelste geurnorm als basisnorm in de wet wordt opgenomen, of de gemiddelde. Een Kamermeerderheid wil de soepelste, Van Geel de gemiddelde. Het is echt een politiek punt, want in de praktijk maakt het niet vreselijk veel uit. De nieuwe wet geeft gemeenten namelijk de bevoegdheid van wettelijke normen af te wijken – naar boven of naar beneden. Dus wat er als norm in de wet staat, hoeft niet doorslaggevend te zijn. Maar voor Van Geel is het een hard en principieel punt, waaraan hij stevig vasthoudt.

Ik verwacht dan ook dat voor er over het wetsontwerp en de amendementen wordt gestemd, nog druk overleg plaatsvindt. En misschien wordt de afhandeling van de nieuwe geurwet wel over het zomerrreces heen getild als de Kamer er op deze chaotische dag niet eens meer aan toekomt. En nu lokken mij de geuren van de barcecue! Daaraan zijn geen normen gesteld, gelukkig maar.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.