Redactieblog

312 x bekeken 2 reacties

Boerengevoelens op een megabedrijf

Vorige week sprak ik een oude bekende die voor zijn werk veel in Amerika komt. Hij zit in de koeienbusiness en had prachtige verhalen. Over de schaalgrootte bijvoorbeeld.

Vorige week sprak ik een oude bekende die voor zijn werk veel in Amerika komt. Hij zit in de koeienbusiness en had prachtige verhalen. Over de schaalgrootte bijvoorbeeld.
In Nederland behoor je met 200 koeien tot de Grote Jongens. Maar in Amerika tel je pas mee vanaf 500 koeien, en bedrijven met meer dan 2.500 koeien aan de melk zijn echt geen uitzondering.

Dergelijke bedrijven zijn dorpen op zich. Met stallen, kantines, kantoren, opslagruimtes, units voor krachtvoer, huizen voor het personeel, noem maar op. Niet zelden zijn het Nederlanders die zo’n bedrijf runnen. En die hebben een apart karaktertrekje. Je zou denken dat je bij zulke megabedrijven geen boer meer bent, maar manager. Of directeur. Of voorzitter van de raad van bestuur of zoiets. Maar niks hoor. Deze eigenaren zijn ‘gewoon boer’ en heb niet het lef het anders te noemen.

Dat was die oude bekende ook opgevallen. Als hij in Amerika een megabedrijf omschreef als een handelsmaatschappij of vennootschap, dan werden met name de Nederlandse eigenaren boos. Niks vennootschap, ze waren gewoon boer en hadden in hun ogen een gewoon oerdegelijk familiebedrijf! Alleen met een beetje meer koeien dan thuis.

Dat kwam me bekend voor. Ineens herinnerde ik me een statig uitziende dame die ik begin dit jaar in Texas ontmoette. Ze deed voor het mega-melkveebedrijf van haar man de personeelsadministratie. Ik vroeg of ze zich met die kantoorbaan nog wel boerin voelde. Ze keek stomverbaasd en zei: ,,Ja natuurlijk! Hoe zou ik me anders moeten voelen?”

Foto

Laatste reacties

  • no-profile-image

    john koekoek

    Dat is inderdaad een aardige omschrijving van managers van mammoetbedrijven die gewoon boer zijn en blijven. Ik ben niet op bedrijven in Amerika geweest, maar in mijn direkte omgeving waar ik woon (Zuid-Alberta/Canada) zijn veel enorme mestveebedrijven, dus als je een groot familiebedrijf wilt bekijken ga dan naar www.vanraayfarms.com.

  • no-profile-image

    john koekoek

    Klopt wel aardig ja, ze blijven gewoon boer. Ik ben nooit op grote bedrijven in Amerika geweest, maar wel gewerkt in Canada. Mestveebedrijven zoals bijvoorbeeld in Zuid Alberta, bij duizenden tegelijk (25000 stuks op een bedrijf). Voeren met shovels en vrachtwagens. De baas zit wel veel op kantoor en in zijn pick-up truck aan de telefoon (en ook met zijn mobieltje op paard tussen de koeien of op de quad!), maar helpt ook zelf mee in de werkplaats en met bijvoorbeeld banden op de kuil gooien. Kijk voor de aardigheid op : www.vanraayfarms.com

Of registreer je om te kunnen reageren.