Redactieblog

7 reacties

Blijven plakken in Hotel Mama

Waarom vinden boerenjongens zo moeilijk een vrouw? Niet omdat ze boer zijn, maar omdat hun moeder ze niet kan loslaten. Zij maakt het veel te gezellig in Hotel Mama.

Er gebeuren rare dingen in de landbouw, vond een lezeres. We hadden het over de nieuwe serie Boer zoekt Vrouw. Hoe kan het toch dat zoveel boeren zo moeilijk aan een vrouw komen? Het blijft een interessante vraag. Een Wageningse hoogleraar gaf de schuld aan Hotel Mama. Veel zoons vinden het namelijk wel makkelijk om thuis te wonen. Want waar wordt er beter voor je gezorgd dan thuis? En meestal is het nog gratis ook.

Zijn volwassen boerenzonen door dat thuiswonen onzelfstandige doetjes? Misschien. Maar daar hebben ze dan niet alleen zelf schuld aan. Naar mijn idee treft de ouders, en dan vooral de moeders, evenveel blaam. Wat doen zij eraan om hun zoons op te voeden van hulpeloze baby’s tot zelfstandige kerels? De lezeres wist het wel: niet veel. Moeders koken zo lekker mogelijk, zorgen voor schone onderbroeken, regelen zijn afspraken met de kapper en de tandarts, houden zijn slaapkamer schoon en kopen zelfs nieuwe kleren voor zoonlief. En dan nog zeggen ze semi-verbaasd: hij wil niet uit huis.

Maar eigenlijk willen ze zelf niet dat hun zoon uit huis gaat. Want dan komt Hotel Mama leeg te staan en is de directeur werkeloos. Veel vrijgezelle boerenjongens schijnen te denken dat de meisjes afhaken vanwege hun beroep. Maar volgens mij is dat niet waar. De schuld ligt ergens anders: bij hun moeder.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  Helemaal mee eens. Hotel Mama en het feit dat men "Erfbewoner" is werken hier hard aan mee. Kijk eens om je heen en zie hoe de boerenjongen zich gedraagt als hij uit gaat. Kopschuw rondkijken en zuipen als een ketter zijn aan de orde van de dag. Niet bekend met het feit dat je tegen beesten anders spreekt dan tegen medemensen maakt een gesprek er ook al niet makkelijker op. Mijn advies schop ze de deur uit en laat ze pas weer op het ouderlijk bedrijf komen werken als ze 60 loonstroken van andere (niet agrarische) werkgevers op tafel kunnen leggen. Wellicht is hun sociale gedrag dan ook wat gewijzigd. In ieder geval is men "onder de mensen" geweest. Let wel het is mij bekend dat als je de mensen echt leert kennen je de beesten meer gaat waarderen.

 • no-profile-image

  erik

  Ik ben het deels eens wat hier wordt gezegd. Betreffende hotel Mama klopt het wat hier staat naar mijn inzien. Echter het volgende heeft meerdere oorzaken: "Veel vrijgezelle boerenjongens schijnen te denken dat de meisjes afhaken vanwege hun beroep. Maar volgens mij is dat niet waar. De schuld ligt ergens anders: bij hun moeder.

  Ik zelf verkeer nog in de fase dat ik op punt sta uit te boeken bij hotel Mama gezien het diploma binnen is. Alle leeftijdsgenoten wonen nog thuis; boer of geen boer. Doch merk je dat het vrouwlijk schoon wat ons land rijk is wel degelijk wil afhaken vanwege je achtergrond.

  Maar hierbij is vaak de boerenzoon (of -dochter) zelf ook schuld aan, want zeg nou eerlijk met kleren die je moeder uitzoekt en met de stront nog aan de armen de plaatslijke discotheek binnen lopen, daar verbeter je het imago wat er heerst ook niet mee.

 • no-profile-image

  theo

  Ik denk het ook dat moeders eigenlijk hoe goed ook bedoeld een blokkade vormen, zij moeten hun zoons ook leren huishouden. Ik heb zelf ook pas leren koken toen mijn vrouw buitenshuis ging werken. En dan zie je dat je tot veel meer in staat bent dan je voor mogelijk hield en het geeft nog voldoening ook.

 • no-profile-image

  m de boer-scharnegoutum

  Dat is lekker makkelijk: de schuld ligt bij mama! Het is waar dat de heren (ik heb 3 van dat soort) het lekker gemakkelijk vinden thuis, mama vindt het gezellig en papa heeft, als hij alleen werkt na de school- c.q. werktijden en in de weekends even een extra handje, welke de heren ook graag toesteken. Daar staat tegenover, dat zij voor, zoals dat vaak heet, niet het meeste hoeven te doen, maar zij hebben de beschikking over het volledige machinepark, werkplaatsfaciliteiten, en in bijna alle gevallen: gratis. Maar deze mama heeft de heren wel leren koken, zij kunnen zelfs hun eigen onderbroek schoon krijgen, als het moet. Twee zijn het huis uit, en doen samen met vrouw en vriendin hun eigen huishouding naast hun werk. De jongste leert, maar is meer dan in staat zijn eigen potje te koken, en voor de afspraken heeft hij geen privesecretaresse nodig. Dat kan hij zelf wel. Maar hij hoeft van zijn papa en mama het hok nog niet uit. Hij leeft zijn eigen leven, zonder tekst en verantwoording af te leggen. Wij zien wel, want ervoor terug krijgen wij veel gezelligheid en dat extra handje voor zijn vader.

 • no-profile-image

  A M van den Berg

  Ik denk dat boerenjongens geen van allen graag alleen blijven. Deze jongens willen ook hun dagelijkse bezigheden en wat hun verder bezig houdt wel met iemand delen van hun eigen leeftijd. Daar hebben ze geen moeder voor nodig en als moeder zie je ook graag dat je zoon gelukkig is. Wat kleren kopen betreft zie je als moeder ook wel dat jou smaak niet bij de leeftijd van je zoon past dus vind ik de stelling dat moeders hun zoon niet kunnen los laten niet juist.

 • no-profile-image

  roelie

  Ook al kunnen ze het niet van huis uit, je kunt het ze wel leren en dan kunnen ze meer dan ze zelf denken. Ik werk al 12 jaar buitenshuis en mijn man hangt dan de was op, pakt de vaatwasser uit, schilt de aardappelen en doet 1 keer per week alle boodschappen.

 • no-profile-image

  greet

  Onlangs las ik in weekblad "de Boerderij" dat er procentueel meer jonge boeren een vrouw, lief of vriendin hadden, dan de zogenaamde burgerij. Wordt er dan zomaar iets neergeschreven, en wordt dit niet via enquetes onderzocht?

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.