Redactieblog

1321 x bekeken 6 reacties

Bestrijdingsmiddelen en zwangerschap

Veelvuldige blootstelling aan pesticiden leidt ertoe dat vrouwen moeilijker zwanger worden. Dat bleek uit een onlangs afgerond onderzoek van het UMC St. Radboud.

Pesticiden verstoren de hormoonbalans en jagen zo de vruchtbaarheid in de war. Dat bleek uit een onderzoek van het UMC St. Radboud. Dat is overigens niet alleen zo bij vrouwen, er is ook een overduidelijk effect bij mannen. Als zij veel blootgesteld zijn aan pesticiden, duurt het veel langer voor ze een kind kunnen verwekken.

Eerst dacht ik dat het om een stokoud onderzoek ging. Immers: tegenwoordig wordt er heel bewust omgegaan met bestrijdingsmiddelen. Maar nee, het onderzoek bleek gestart in 2002 en onlangs afgerond. Het is dus heel recent. Goed, het speelde zich af in de bloementeelt, maar ook daarbuiten maken boeren gebruik van bestrijdingsmiddelen.

Het gaat me niet om de vraag of spuiten nodig is of niet. Maar als je het doet, dan is opperste lichaamsbescherming toch logisch? Maar ja, ik zie het onderweg ook wel eens: korte broek aan, lekker de raampjes van de cabine open en spuiten maar. Het zal wel gemakzucht zijn omdat het werk ‘met een kwartiertje’ klaar is. Maar je kunt toch op je klompen aanvoelen dat dat niet gezond is?

De boeren in Brazilië hebben daar in elk geval geen onderzoek voor nodig. Daar constateren de mensen die in de bananenteelt werken dat ze al heel lang ‘geen zonen’ meer krijgen. Geen dochters ook, maar meisjes tellen daar minder. Dat uitblijven van kinderen heeft een rechtstreeks verband met de grote hoeveelheden gif die ze over zich heen krijgen als er weer eens een spuitvliegtuig overkomt. Dat gaat hier natuurlijk iets anders. Maar ook van de Nederlandse boeren snap ik niet dat ze met hun volle verstand soms onbeschermd met die rommel werken.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  henk de vries

  De redactie van Boerderij hecht sterk aan onderbouwde argumenten en correct taalgebruik. Dit kom ik in dit hele verhaal niet tegen.

 • no-profile-image

  j. moerland

  Ik kan me niet voorstellen dat hier in Nederland nog iemand op dergelijke manier zijn bespuitingen uitvoert. Wij gaan allemaal welbewust met deze producten om. Ik zou graag zien dat bij zulk een artikel ook de uitkomst van het onderzoek gepubliceerd wordt.

 • no-profile-image

  H.L. van Riel

  Beste Margreet,
  Ik ben blij dat jij hier dit thema aansnijdt. Zo jij vermoedelijk weet is er vergunning verleend door het ministerie van VROM om veldproeven te doen met Genetisch Gemanipuleere gewassen (o.a. Roundup Ready), de vergunning is verleend op een rapport van de fabrikant, waarin de veiligheid voor mens en milieu is gebaseerd op AANNAMES en niet op gedegen onderzoek. Nu kom jij met dit onderzoek en de Fransen hebben in dit kader onderzoek gedaan naar de gevolgen van Roundup. Uitkomst vergrote kans op vervroegd afbreken van de zwangerschap. Oorzaak vervroegd afsterven placenta. Roundup Ready gewas fabrikanten blijven volhouden dat de Geamnupuleerde gewassen (Roundup Ready) geen negatieve gevolgen hebben voor het milieu en de daar in voorkomnede organismen. Hun bevindingen zijn gebaseerd op de al eerder genoemde AANAMES. Dus geen bewijs en daar deze gewassen in grote hoeveelheden in USA worden geproducerd moeten wij in EU deze nu importeren. De toelating is in USA niet op gedegen onderzoek verleend maar door een commissie bestaande uit mensen van de betrokken industrieen. Ik wil hier niet alleen waarschuwen voor het direct toepassen van gewasbeschermingsmiddelen maar ook voor de gevolgen van het gebruik op lange termijn voor de consument nu we onze gewassen resistent maken tegen 1 onkruidverdelgingsmiddel of onze cultuurgewassen zelf het insecten dodende middel laten produceren via gen- tech. Deze weg zou nog wel eens veel gevaarlijker kunnen zijn dan het gecontroleerde toepassen van gewasbescherming.

 • no-profile-image

  bert fernhout

  Ik snap niet dat daar nu pas onderzoek naar gedaan wordt, als het zo is als je zegt met het direkt verboden worden. jouw verhaal klopt misschien wel, en verklaart misschien wel waarom er nog zo weinig fazanten, kieviten, meeuwen, hazen en nog vele andere dieren zijn. Ze kunnen misschien geen of minder jongen krijgen. Het zou een zegen voor de landbouw zijn als alle bestrijdingsmiddellen verboden werden wereldwijd, dan wordt er minder verbouwd en worden de produkten duurder, probeer dat maar klaar te krijgen. Mijn spuitrekening was per jaar meer dan 200.000 euro in lelies, aardappelen en granen. Vriendelijke groet bert

 • no-profile-image

  bart olde engberink

  Zijn ze lekker laat mee. Misschien kunnen mannen en vrouwen nu geen kind meer krijgen ik vind het buitengewoon schandalig en er moet een schadevergoeding worden vastgesteld.

 • no-profile-image

  steenwinkel aj acupuncturiste

  tjonge, nu ineens een bewust wording? Het is al jaren bij mij bekend en zeker al 30 jaar geleden geconstateerd dat er bijv. bij de arbeiders in de glastuinbouw en boomteelt het Downsyndroom veelvuldig voorkomt. absoluut geen nieuwe ontdekking. Hetzelfde geld voor onvruchtbaarheid van M/V in de zelfde sector,ook vollegrondsteelt.Dan nog maar niet te spreken over diverse alergieen die ineens opkomen. Het is de aantasting/beschadiging op ons gen. niet of nouwelijks terug te draaien. dus waarom ook niet een beschadiging op ons vruchtbaarheidsgen erbij. Leve de SCAL die de normen steeds verder verlegt, naar welke kant? van de consument of de handel.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.