Redactieblog

1 reactie

Heibel over kortingen

Ophef over kortingen komt er zeker, nu blijkt dat Dienst Regelingen te laat ontvangstbevestigingen heeft verstuurd.

Ik kan pas vrijdag vertellen hoeveel boeren te maken krijgen met een korting vanwege de te late en/of onvolledige inzending van de Gecombineerde opgave. Minister Veerman wil eerst de Tweede Kamer hierover informeren, dan pas krijgt de pers het te horen.

Ik hoop dat de minister in zijn brief helder antwoord geeft hoe de groep van de ‘late inzenders’ eruit ziet. Hoeveel boeren hebben de opgave domweg te laat naar Assen gestuurd? Hoeveel boeren hebben de opgave wel op tijd verzonden, maar onvolledig?? Vorig jaar werden zo’n 10.000 boeren gekort op hun premie, omdat ze te laat waren. Ik hoorde later daarover geen enkele boer klagen. Of ik dit jaar niets hoor van gekorte boeren betwijfel ik.

Een rondgang langs de informatielijnen van LTO Noord leerde mij dat boeren vooral klagen over de late ontvangst van de bevestigingsbrief van Dienst Regelingen. Boeren die de opgave niet invulden via internet, maar er zeker van wilden zijn dat zij alles volledig hadden ingevuld, moesten de formulieren uiterlijk 1 mei opsturen. De dienst had namelijk 8 werkdagen nodig om de papierstroom te checken op volledigheid. DR zou de boer dan een ontvangstbevestiging inclusief een eventuele opgave van ontbrekende bijlagen opsturen, zodat de boer alsnog tijd had om de ontbrekende gegevens in te sturen.

Bij LTO kwamen telefoontjes binnen van boeren die pas het afgelopen weekend, maandag of pas gisteren die bevestiging ontvingen met een lijst van ontbrekende bijlagen. Deze boeren worden dus gekort. Als dit geen ophef teweeg brengt, dan weet ik het niet meer.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    KLAAS VOS

    Er moet op z'n minst enige clementie gegeven moeten worden (14 dagen) voor men aan kortingen begint. Immers DR heeft z'n zaakjes ook niet op tijd voor elkaar. Heel veel boeren weten nog niet waar ze aan toe zijn voor war betreft hun toeslagrechten. Daarnaast de problemen om je opgave via internet te doen. Ook hier moeten de regels naar redelijkheid en billijkheid toegepast worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.