202 x bekeken

Europa belangrijk, slechts drie man bij Kameroverleg

Henk Dokter
Maar hoe belangrijk vinden Kamerleden dit nu in hun eigen dagelijkse politieke beroepspraktijk? Vanochtend voerde de vaste commissie van LNV het maandelijks overleg met minister Veerman van LNV over Europese aangelegenheden. Raad eens hoeveel Kamerleden daar op af kwamen?

Wel drie, van VVD, PvdA en CDA, afgezien van voorzitter Annie Schreijer. Zo belangrijk is Europa dus.
Kamerlid Waalkens (PvdA) zei er terecht wat van: „We zitten hier maar met drie fracties en dat doet geen recht aan het belang van de zaken die wij hier bespreken." Daar had Waalkens volkomen gelijk in. Op de agenda stonden: de suikervoorstellen van de Europese Commissie, de EU-landbouwuitgaven tot 2013, het plattelandsontwikkelingsbeleid en de biologische brandstoffen. Dat zijn topnummers in het Europees landbouwbeleid en daar zouden álle fracties bovenop moeten zitten. Uitspraken die Veerman tijdens dit overleg deed waren ook belangwekkend. Hij dreigde zelfs met aftreden indien de afspraken over de landbouwbegroting uit 2002 niet nagekomen worden.

Natuurlijk, er zijn kleine fracties zoals SGP en ChristenUnie die hun mankracht moeten verdelen over gelijktijdig lopende Kamervergaderingen. En D66 laat zich toch al zelden zien bij welk landbouwoverleg dan ook. Waren GroenLinks en SP aanwezig geweest, hadden ze eens lekker met Veerman kunnen discussiëren over de vraag of de grondwet nu juist wel of juist niet goed is voor het dierenwelzijn. Ze lieten het er bij zitten.

Commissievoorzitter Annie Schreijer was ook wel een beetje verlegen onder de slechte opkomst en zal die volgende week aan de orde stellen bij de veertiendaagse procedurevergadering.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.