Redactieblog

512 x bekeken 6 reacties

Boeren en hun dieren

Boeren zijn erg voor dierenwelzijn, zeggen ze. Maar hun tamme konijn zit in een hokje te verpieteren. En als de kat ziek is heeft hij pech gehad, want de dierenarts kost te veel.

Wat hebben veehouders toch een aparte relatie met dieren. Dierenwelzijn staat hoog in het vaandel. Tenminste, dat zeggen ze. Als de consument ervoor wil betalen, zitten de varkens in het stro en krijgen de koeien Mozart tijdens het melken. Dat is allemaal geen punt. Tegelijkertijd zit hun eigen tamme konijn buiten eenzaam in een klein hokje te verpieteren. Verpieteren ja, want konijnen zijn geen solitaire dieren. Die willen soortgenoten om zich heen en een beetje ruimte om af en toe het vege konijnenlijf even te kunnen strekken. Een konijn alleen is een ongelukkig konijn, hoe goed er ook voor het natje en het droogje wordt gezorgd.

En dan zijn er nog de kosten. Er wordt heel wat geld tegen een zieke koe aangesmeten. De hond is ook nog heel wat waard, maar je zult maar een boerenkat zijn. Deze week was ik op bezoek bij een boerengezin waarvan de kat net was aangereden. De kaak bungelde er wat vreemd bij. Gebroken zeker. De boerin stopte het beest in een doos en zei: ,,Ik ga er even mee naar de dierenarts.” Waarop de boer zorgelijk keek en haar nariep: ,,Spreek je wel van tevoren een maximumbedrag af?”

Hij vond een tientje wel genoeg, maar volgens mij betaal je daarmee niet eens het ‘spuitje’. Maar een spuitje was al helemáál weggegooid geld, vond de boer, want, zo zei hij: ,,Een kat de nek omdraaien, dat kan ik zelf ook wel.”

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  n.peters

  Hier heeft Margreet Welink weer eens een goed verhaal geschreven om het imago van een boer weer eens lekker op te frissen. Ook net toevallig dat ze daar op bezoek was toen het zich voordeed. Of heb je het maar verzonnen. Vaak vraag ik me af of de redacteuren van de boerderij wel goed weten waarop hun bestaansrecht berust. En niet alleen ik vraag me dat af maar steeds meer boeren waar ik als buitendienstmedewerker een bezoek breng ergeren zich groen en geel aan het sensatie blad de boerderij. Dat alleen positief kan schrijven over de grootste adverteerders en de boeren in een dom hoekje kan zetten

 • no-profile-image

  B. Luttikhuis.

  Het artikel "Boeren en hun dieren" van Margreet Welink, is volgens mij alleen geschreven om de boeren weer eens goed onderuit te halen en ik moet zeggen dat het haar is gelukt. Het zegt meer over Margreet Welink en haar houding t.a.v. boeren. Met wat meer informatie zou men veel genuanceerder zijn.

 • no-profile-image

  jan vogels

  moet dat nou zo? nee, burgers zijn heel anders he? schei toch uit, zulke verhalen kun je in elk segment van de maatschappij optekenen.

 • no-profile-image

  herbert

  Wat zielig dat jouw kinderen geen huisdieren mogen, want immers ze zouden ze maar eens vergeten,daar zijn het kinderen voor ouders moeten hun kinderen dat leren. De meeste veehouders hebben dat goede van huisuit meegekregen, maar ja zo de waard is vertrouwt ZIJ haar gasten.

 • no-profile-image

  H. van Riel

  Hoi Margreet, In dit stuk geef je denk ik aan dat het dierenwelzijn voor vele boeren, niet meer is dan een economische waarde. Vooral als het gaat over productiedieren. De hond is een totaal andere grootheid, een sociaal dier erkend de boer als leider. Gevolg; een andere benadering door de boer en de kat is een einzelganger dus hier is geen contact mee. Ik denk dat zowel de buitenwacht als de boer in het dierenwelzijn doorschieten. Ieder in zijn eigen belevingswereld. Je column is geen punt maar voor sommige boeren te confronterend. Vandaar bovenstaande reacties.

 • no-profile-image

  a.kuiper

  Margreet, je moet alle boeren niet over een kam scheren met zo'n artikel. En volgens mij zitten bijna alle konijnen bij burgers toch ook alleen in een hokkie? Ik ben zelf boer, en wij hebben laatst onze hond van 9 nog laten opereren voor honderden euro's. En als reactie op H. Van Riel: Als je denkt dat boeren alleen maar economische waarde hechten aan dieren dan moet je zelf maar eens 365 dagen per jaar op een boerderij tussen de koeien en kalveren gaan werken. En ga maar eens naar mensen toe die door MKZ hun dieren zijn kwijtgeraakt. Dan zie je hoe een verdriet die mensen hebben, en dat heeft niks met economische waarde te maken, die werd immers vergoed. Maar wij hebben op onze boerderij zo'n 25 katten lopen, die worden altijd gevoerd en krijgen meer dan genoeg melk, de meesten zijn nog aan komen lopen ook, kun je dan van ons nog verwachten dat we ieder ziek katje naar de dierenarts gaan brengen? En waar is een kat dan gelukkiger, in een drukke stad met auto's etc. of een op een boerderij waar volop natuur is? En wat voor mensen brengen altijd hun huisdieren naar het asiel waar ze later waarschijnlijk een spuitje krijgen?? In ieder geval geen boeren. Dit is trouwens een erg subjectieve tekst en weinig objectieve informatie verder. Ga eerst eens wat verder kijken en ga niet meteen de eerste de beste 'slechte' boer als voorbeeld noemen.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.