Redactieblog

466 x bekeken 3 reacties

Planning en gewenning

Mijn vorige weblog leverde nogal wat reacties op. Dat had ik wel verwacht, maar ik vond het opvallend dat er ook lezers waren die vonden dat niet alleen burgers zich moeten aanpassen aan het plattelandsleven.

Ook boeren mochten best een scheut water bij de wijn doen. Want moet het nou echt, mest uitrijden op zaterdag? Nogal wiedes dat de burgerbuurman dan gaat lopen zaniken.
Het andere kamp vond dat iedereen zich maar moest realiseren dat het platteland van de boeren is en wie daar woont, moet niet zeuren. Een boerderij is geen kantoor waar de deur op vrijdagmiddag dichtgaat. Boeren werken ook op zaterdagen, soms staat er dan mest uitrijden op het programma. Jammer voor de buren, maar als boer ben je afhankelijk van het weer .

Dat is natuurlijk zo. Maar toch, welke boer haalt het in zijn hoofd om op zondag te gaan gieren? Niemand, want dat is de dag des Heren en dan gebeurt alleen het allernoodzakelijkste. Ook al is het ideaal weer om mest uit te rijden, dat is dan pech gehad. Zondag is rustdag, punt uit. Maar als dat met de zondag kan, waarom dan niet met de zaterdag? ,,Ja hallo, dan kom ik met mijn werk niet rond”, sneerde een veehouder. Maar is dat niet een kwestie van planning en gewenning? Misschien zeggen we over 20 jaar wel: ,,Vroeger, toen werkte ik ook op zaterdag.”

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  veehoudster

  Ik denk dat we altijd wel op de zaterdag blijven werken. Een boer zit nl niet zo snel/graag stil. De burger wil wel de koeien buiten zien grazen, maar om gras te laten groeien in de weilanden is er mest voor nodig. Voor wat hoort wat.

 • no-profile-image

  Roy Gotink

  Ja, dat vind ik ook! De boer moet dit, de boer moet dat en de burger wil ook nog eens wat. Waar blijven we als er op zaterdag niet meer op de boerderij wordt gewerkt? (ben ik ook meteen werkloos trouwens). Dan ziet de burger ook geen boer in de weides of achter het huis, mooie dooie boel dan op het platteland. En als er een koe kreupel loopt in de wei, dan vindt de langsfietsende burger het zielig. Daar moet de boer meteen wat aan doen wordt er dan gezegd. In het vervolg heb ik op zaterdag mijn antwoord al klaar!

 • ad65

  De boer is van de natuur afhankelijk als het zaterdag en zondag droog weer is het gras is lang moet er ge hooit worden en zeker als er regen op komst is.Zijn de mest putten vol moet er mest uitgereden worden,ook al is het zaterdag,en ook mogelijk op zondag wat wel niet mag,ik zit ver buiten het dorp en komt er maandag regen rij ik op zondag ook uit,als het te nat word kan ik het land niet op zonde vast komen te zitten van daar op zaterdag en zondag werken,een boer mag zijn bedrijf niet verwaarlozen

Of registreer je om te kunnen reageren.