Emissiearm maken duur, met weinig milieurendement

Henk Dokter
Bestaande stallen emissiearm maken kost veel geld en doet weinig voor het milieu. De regering wil groen label voor bestaande stallen vanaf 2012 verplicht stellen.

De VVD wil niet dat veehouders met onnutte uitgaven worden opgescheept en Kamerlid Oplaat heeft die wens in een Kameruitspraak verwoord.
Die motie werd vanmiddag bij de dinsdagse stemmingen aangenomen. Behalve Oplaats eigen fractie stemden ook de fracties van LPF, SGP en CDA voor. Dat laatste is politiek pikant, want daarmee stemde de fractie regelrecht in tegen de wens van de twee bevriende bewindslieden Veerman en Van Geel.

Vanochtend nog belandde een briefje van hen in de Kamer met het dringende verzoek om de stemmingen over de motie uit te stellen. Er loopt namelijk een onderzoek naar de effecten voor de ammoniakemissie als je oude stallen vrijstelt van de groenlabelverplichting. De resultaten worden in mei opgeleverd, en zo lang zou het toch wel kunnen wachten, vinden Veerman en Van Geel.

Maar dat politieke geduld wilde Oplaat niet opbrengen. Hij handhaafde zijn motie. Nu die is aangenomen, moet het kabinet met een goede smoes komen om hem niet uit te voeren. Goed nieuws dus voor veehouders die voorlopig nog voort willen met bestaande stallen, zonder extra investeringen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.