Redactieblog

438 x bekeken 5 reacties

De groeten

‘Burgers moeten zich aanpassen aan de boeren en niet andersom’. Het is de mening van veel boeren en boerinnen. Maar als ik vervolgens vraag wat ze met dat aanpassen precies bedoelen, komt er niet veel uit.

‘Burgers moeten zich aanpassen aan de boeren en niet andersom’. Het is de mening van veel boeren en boerinnen. Maar als ik vervolgens vraag wat ze met dat aanpassen precies bedoelen, komt er niet veel uit. Ze lanceren een paar steekwoorden, zoals ‘deelnemen aan het verenigingsleven’ en ‘groeten als je elkaar tegenkomt.’ Met name dat laatste doen die nieuwe plattelanders niet, volgens de boeren. En dat is onbeschoft.
Nou verkeer ik zowel voor mijn werk als privé nogal veel op het platteland, en ik heb de afgelopen twee weken eens een klein onderzoek gedaan. Steeds als ik iemand op een trekker tegenkwam, groette ik die persoon door mijn hand op te steken. Vrijwel altijd kreeg ik dan een opgestoken hand terug. Maar als ik niet als eerste groette, kreeg ik geen opgestoken hand.

Kortom: de burger die zelf het initiatief neemt om te groeten, krijgt een groet terug. Maar de boer neemt dat initiatief niet zelf. Hoe kunnen ze dan zeggen dat burgers zich niet aanpassen omdat ze niet groeten? De boeren doen dat zelf ook niet. Tenminste, niet als eerste. Ik zou zeggen: boeren, doe ook eens de test en groet. Negen van de tien keer levert dat een groet terug op. Wedden?

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  maarten

  Ik weet niet of Margeet in het dagelijks verkeer ook iedereen wie ze tegenkomt groet? Ik in ieder geval niet. Ik groet alleen als ik een bekende tegen kom. Anders blijf je toch aan de gang!

 • no-profile-image

  john k.

  Ik denk dat de boer op de trekker meestal te gehaast en teveel met zijn gedachten bij het werk is, om zijn hand op te steken naar iemand die hij niet kent. Maar wel bereid is om terug te groeten bij een teken van vriendelijkheid. Je hebt gelijk. het moet wel van 2 kanten komen

 • no-profile-image

  yvonne

  Ik denk dat uw begrip groeten op het platteland verkeerd uitgelegd wordt. Hier wordt niet iedere fietser of automobilist mee bedoeld, maar meer de burgers die in hun omgeving zijn komen wonen, zodat ze contact opnemen, en elkaar kennen. Dus buren groeten buren, dat is op het platteland heel gewoon maar in de steden komt dat steeds minder vaak voor. De buren kennen elkaar vaak niet eens meer. En dat willen de plattelanders voorkomen, en als ze idd in het verenigingsleven hun gezicht laten zien, zijn ze voor iedereen bekend en wordt er ook naar die nieuwe stedeling op hun platteland gegroet. met vriendelijke groet Yvonne

 • no-profile-image

  petra

  In onze buurt groeten de meeste boeren elkaar wel en ook groeten ze meestal de burgers wel, vooral als deze bijvoorbeeld even voor je aan de kant moeten wachten. Maar mijn ervaring (ik rij taxi naast mijn deeltijdstudie, ben dus erg veel bij de weg) is dat personeel van boeren en vooral loonbedrijven meestal niet groet. Ook valt het mij op dat boeren even aan de kant gaan als er een sliert auto's achter hun zit, maar loonwerkers en kwajongens op dikke trekkers doen dit niet. Burgers weten niet wie er op de trekker rijdt, de boer of de werknemer, dus krijg je als boer het imago dat je niet groet of asociaal bent door verkeer op te houden. Als ik zelf op de weg rij met een trekker en ik ga even aan de kant, dan krijg ik direct een vriendelijke en dankbare, groet. Dus mijn advies voor alle boeren én personeel is ook: groet gewoon vriendelijk naar de burgers en probeer het verkeer zo weinig mogelijk te hinderen. Op een drukke weg blijf je bezig, maar op de polder- en binnenwegen kan het toch wel!

 • no-profile-image

  gerwin

  Precies. Wat Maarten zegt klopt. Wat boeren bedoelen is dat burgers die in de buurt komen wonen niet groeten als er een boer langskomt met bijvoorbeeld een trekker. Hetzelfde verhaal met land dat bij een burger langs het huis ligt. Dan gebeurt het ook vaak dat er vanaf de kant van de burger geen groet afkan als de boer het huis passeert.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.