Redactieblog

911 x bekeken 3 reacties

Texas (3); ruimte en rommel in overvloed

Volop ruimte en overal rommel op het Texaanse platteland, maar geen veehouder die minder dan gemiddeld 11.000 liter per koe melkt.

Inmiddels heb ik verschillende boeren gesproken die vanuit Nederland naar Texas zijn verhuisd. Wat ze gemeenschappelijk hebben, is dat ze in Nederland rond de 60 koeien molken en hier minimaal 500. Als ik ze vraag wat ze hier nou zo geweldig vinden, zeggen ze steevast: de ruimte. En inderdaad, er is ruimte zat. Dat merk je aan alles. Alleen al de manier waarop men hier praat over afstanden. Als iemand zegt 'ik ben even boodschappen doen', dan gaat het niet om de supermarkt een straat verderop. Nee, dat kan met gemak een uur rijden zijn. Dat is hier allemaal no problem.

Maar wat aan al die ruimte echt het meest opvalt, is dat niemand hier wat opruimt. Een stal die niet meer nodig is, gaat niet tegen de vlakte. Welnee, die blijft staan tot hij van ellende uit elkaar valt. En dan nog worden de restanten niet opgeruimd. Waarom zou je? Dat kost alleen maar geld en echt nodig is het niet, want die troep ligt niemand in de weg. Ook oude werktuigen, verroeste golfplaten, noem maar op, alles ligt overal en nergens. Geen mens die er last van heeft en dus is er geen mens die er wat aan doet.

Last van buren die erover roddelen hebben ze hier ook niet. De buren wonen namelijk drie kilometer verderop en bij hun is het net zo'n troep. So what?

Wat me ergens wel verbaast is dat de rotzooi niet betekent dat de boeren verder ook zo laks zijn. Integendeel. Ik heb nog geen boer gehoord die, met een beetje hulp van BST, dat wel, onder de 11.000 liter per koe zat. En dat verzonnen ze niet, want ik heb met eigen ogen de melklijsten gezien.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Anneke Nijdam

  Hallo Margreet, Ik lees op jou weblog dat je logeert in MtVernon. Wat je vandaag schrijft over die rommel en oudijzer, dat viel ons daar ook op. Wat ook anders is, dat de bank leent op koeien en niet op land. groeten uit Friesland,Idaard. Anneke Nijdam (boerin)

 • no-profile-image

  Fendtvario

  Ik loop stage bij een transport bedrijf, maar je kunt de Europese boeren er wel degelijk uithalen. Het is bij deze boeren een stuk netter op het erf. Ruimte zat hier! Maar je moet er van houden 40 graden en dat maanden lang.

 • no-profile-image

  Douwe Plantinga

  29 jaar geleden toen ik boer werd, molken we 4.500 kilo melk per koe met ongeveer dezelfde melkprijs dan nu zowel in Europa als in Amerika. De koe werkt harder om het beroep boer in stand te houden. Akkerbouwers hetzelfde verhaal: lage voerprijzen goed voor de koeienboer. Maïs enz. wordt verwerkt tot voedsel voor de heilige koe(auto). Het tekort aan water en de hoge kunstmest- en energie prijzen kan het plaatje weleens veranderen.Groeten Douwe

Of registreer je om te kunnen reageren.