Redactieblog

476 x bekeken 1 reactie

Regels? Nooit van gehoord

In de Verenigde Staten mag veel. Nieuw huis bouwen in je achtertuin? Gewoon doen.

Het kwam beslist zeer onhandig uit, het vertrek van die Mexicaan. In mijn vorige weblog schreef ik dat ik een week in Texas in de Verenigde Staten vertoef. Op een melkveebedrijf dat er 700 melkkoeien op nahoudt en 11 Mexicaantjes om het werk mee rond te zetten. Een daarvan was halsoverkop vertrokken. Er had geen ‘goeiedag’ afgekund.

Navraag leerde dat hij een zogenaamde ‘herdsman’ was. Dat houdt hier in dat je de dagelijkse zorg voor de koeien hebt. Denk aan klauwverzorging, insemineren, infusen geven in geval van melkziekte maar ook de vaccinaties uitvoeren. Vaccinaties? Dat is bij ons een klusje voor de dierenarts. Nou, hier in Texas niet. Enten, dat regelen ze zelf wel. En zo is er meer dat ze zelf wel regelen. Een dode koe of een dood kalf? Niks destructie, gewoon een gat graven achter in het land, koe erin en met de shovel er een hele berg zand weer overheen schuiven. Nieuw huis bouwen in je eigen achtertuin? Gewoon doen. Hoezo vergunning aanvragen?

Er mag hier veel. En dat verklaart natuurlijk de enorme aantrekkingskracht op Nederlandse boeren die naar hun gevoel bijna niks meer mogen. In Nederland moet je zo ongeveer voor elke scheet een vergunning of ontheffing aanvragen.

Tot mijn verbazing geldt dat hier voor het aanschaffen van alcohol. Wie zich hier wil bezatten, moet flink moeite doen, want drank is bijna nergens te koop. Alleen in het café en dan nog moet je een identiteitsbewijs laten zien en, jawel, een vergunning hebben om te mogen drinken. De wereld zit soms raar in elkaar.

Foto

Eén reactie

 • no-profile-image

  Gryt van Duinen

  Geachte mevr. Wellink,
  Voor Omrop Fryslân zoek ik contact met Friese boeren in Texas. Ik zou een programma over hen willen maken. Kunt u hierbij helpen?
  Kunt u mij bellen: 058-2883242, 06-29518090
  Hartelijk dank alvast.

Of registreer je om te kunnen reageren.