Redactieblog

279 x bekeken

Pilsje drinken op afspraak

„Jij zegt dat ik een pilsje met ze moet drinken, maar wanneer dan?” Dat vroeg een boer in het Oosten des lands aan me na het lezen van mijn vorige weblog.

Zelf had hij ook stadse buren. Ach nee, onaardig waren ze niet, maar je hebt er ook niks aan vond hij. Ze waren erg stads, dat wil zeggen: ze zagen er altijd piekfijn uit en ze spraken Hoog Hollands. Maar gelegenheden om ernaar te luisteren waren er nauwelijks. Immers, de nieuwe buren waren nooit thuis. Overdag waren ze naar hun werk en in de weekenden zochten ze hun vrienden in de stad op. Bleef over: de avonden.

Hij had het een paar keer geprobeerd hoor, om ze uit te nodigen voor koffie en een praatje. Maar ze hadden steeds beleefd geweigerd. Hij wist niet waarom. Ik zei dat ze na een dag hard werken misschien wel moe waren. Dat vond hij raar. Hij werkte toch ook de hele dag hard? En hij had ’s avonds, zoals zoveel boeren, nog wel puf voor een beetje burengebabbel. En trouwens, hoe kun je van een hele dag op een kantoor zitten nou moe worden? Grond van de kuil scheppen, dáár word je pas moe van!

Ik kon er wel om lachen. Ik heb een paar stadse kennissen die op het platteland wonen en inderdaad: zij zijn ’s avonds moe van het praten. Dat hebben ze namelijk de hele dag gedaan. Aan de telefoon, bij de koffieautomaat en tijdens vergaderingen. ’s Avonds willen ze niet meer praten. Dan willen ze eindelijk even alleen zijn. Dat vertelde ik aan de betreffende boer. Hij knikte en zei dat hij het begreep. „Maar wanneer moet ik ze dán op de koffie vragen?”, vroeg hij. Tja, dat wist ik ook niet. Misschien moet hij ze wel bellen om een afspraak te maken. Wie weet hebben ze over drie maanden wel tijd.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.