Redactieblog

7 reacties

Mannen zijn druk, vrouwen zijn gezond

Waarom zijn boeren zo druk? Omdat ze geen prioriteiten kunnen stellen. Ze vinden de krant uit de bus halen net zo belangrijk als een koe die moet kalven.

Als ik ernaar vraag, hoeven boeren geen seconde na te denken: boer is het mooiste beroep ter wereld. Het nadeel komt er overigens net zo snel uit: als boer ben je nooit klaar. Onlangs sprak ik een adviseur die cursussen time-management geeft, specifiek gericht op boeren. Het was hem opgevallen dat het vooral mannen zijn die roepen dat ze het druk hebben. Het lijkt wel een soort status. Vraag maar eens aan een man hoe het met hem gaat. Negen van de tien keer zal hij zeggen: ‘Goed, ik ben druk’. Vraag een vrouw hoe het gaat en ze zal zeggen: ‘Goed, we zijn allemaal gezond’. Dat is nogal een verschil.
Dat mannen zich zo druk voelen, komt niet zozeer omdat ze zo’n volle agenda hebben maar vooral omdat ze geen prioriteiten kunnen stellen.

Dat is geen verzinsel, het is een feit. Uit de oefeningen die deelnemers van de hiervoor genoemd cursus moeten doen, blijkt het elke keer weer. Mannen willen alles tegelijk en het liefst nu meteen. Of het nou gaat om een alarm oplossen of om de krant uit de bus halen, mannen vinden het allemaal even belangrijk. Bovendien willen ze per se alles zélf doen, delegeren is er niet bij. Daarom voelen ze zich zo druk. Maar is dat wel echt zo? Meestal niet. Dat blijkt uit de gegevens van boeren die gingen tijdschrijven. De conclusie? Je bent zo druk als je je voelt.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Albert Boon

  Ik ben het helemaal met de schrijfster eens: het is moeilijk om prioriteiten te stellen, maar een kalf halen of de krant! Dat is wel een heel groot verschil.

 • no-profile-image

  dirkboer

  Agrarisch management, eerst voor je boer wordt ga eens een tijd (jaren) uit de agrarische wereld en leer eens te moeten luisteren naar een meerdere. Daarna terug naar het oude nest en voila je hebt geen agrariër (boer) maar een manager die weet wat er "buiten" speelt. En dat kan niet slecht zijn.

 • no-profile-image

  christina weenink

  Zeer herkenbaar stukje; grappig ook trouwens, ik dacht dat alleen mijn boer druk was. En echt waar hè! Druk worden komt van de zomer nog wel, dus maak je borst maar nat, drukke boeren.

 • no-profile-image

  Johnny Hogenkamp

  Margreet, je hebt gelijk. Altijd druk zijn is een kwestie van slecht kunnen organiseren. Het valt me wel op dat je weblogs alleen tot doel hebben om het mannelijke geslacht op de korrel te nemen. Misschien een aanrader om bij Opzij te solliciteren. Bereik je beter je doelgroep.

 • no-profile-image

  A.H.Stegeman

  Boeren zijn altijd druk en zeggen geen tijd te hebben. Zij stellen zeer zeker prioriteiten. Druk zijn kun je ook vertalen als bezig zijn. Ik ben zelf soms druk met niks doen. Geen tijd hebben om iets te doen wil zeggen niets anders zeggen dan dat ze er geen zin aan hebben. Zet ze een borrel voor de neus en je hoort ze echt niet zeggen daar geen tijd voor te hebben om die even achterover te slaan. Boeren vinden ook vaak 'iets' te duur. Dat betekent niets meer of minder dan dat ze het geld er niet voor over hebben. Kopen ze een nieuwe auto dan hoor je dat gek genoeg niet. Met een nieuwe auto willen ze gewoon goed voor de dag komen. Het is hun statuscymbool net als vroeger hun paard. Een paard moest er toendertijd goed uit zien met vlees op de botten, anders kreeg de boer te horen dat hij er niet goed op paste. Het paard moest het zware werk doen. De vrouw moest mager zijn, dat vond men toen. Was ze dat niet dan liep ze er de kantjes af maar bleef wel gezond. Ooit wel eens een boer gezien die mager was van het harde werken? Wie durft nou nog te beweren dat boeren geen prioriteiten stellen?

 • no-profile-image

  lijntje moons

  Ik dacht altijd dat vrouwen geen prioriteiten kunnen stellen, altijd druk bezig zijn en moeilijk iets uit handen kunnen geven, ik kijk naar mezelf. Gelukkig is mijn wederhelft de rust zelve, hij fluit me regelmatig terug. Het doet me deugd dat ook mannen daar 'last' van kunnen hebben. Overigens hebben sommige mensen het zo druk met zeggen dat ze het druk hebben, dat ze daar al moe van worden....staat interessant, niet druk om maken!

 • no-profile-image

  Marian Ogink

  Mijn man is altijd bezig ,maar hij maakt overal bijna tijd voor, hij timmert nog even een kamertje af of hij legt nog even vloerbedekking. Hij slaat bijna geen vergadering over. En nog belangrijker: nooit chagerijnig. Mijn conclusie: alle mannen zijn verschillend. TIJD MOET JE MAKEN.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.