189 x bekeken

Knoeiers te kijk?

Henk Dokter
Soms schrikt de Tweede Kamer van zijn eigen moed. Ik zag het vanochtend gebeuren in een overleg met de ministers Veerman (Landbouw) en Hoogervorst (Volksgezondheid) over de Voedsel- en Warenautoriteit.

Het ging over de openbaarmaking van de namen van bedrijven die voorschriften overtreden en bij keuringen en inspecties door de voedselautoriteit door de mand vallen. In een brief aan de Kamer hadden ze geschreven hoe ze uitvoering gaan geven aan het beleid van name and shame.

De Tweede Kamer had eind vorig jaar aangedrongen op deze vorm van het aan de schandpaal nagelen van degenen die het niet zo nauw nemen met de voorschriften. Een motie van PvdA-Kamerlid Waalkens die daar om vroeg werd in december jl. met een riante meerderheid aangenomen. Maar zie: nu de beide ministers daar uitvoering aan geven, schrikken fracties van VVD, LPF en CDA daar toch voor terug. „Het gebeurt toch wel heel zorgvuldig?", vroegen ze Veerman en Hoogervorst vanochtend. „En ondernemers worden toch niet meteen al te schande gezet bij het eerste incidentje?’’ Het was duidelijk dat de gevolgen van een 'pek-en-veren-afstraffing' toch eigenlijk niet de bedoeling waren. Dus moesten de ministers nog vragen beantwoorden over de juridische consequenties en eventuele schadevergoeding wanneer bedrijven bij nader inzien voorbarig te kijk worden gezet. De reactie van de minister was geruststellend: pas na herhaald en doelbewust overtreden van regels wordt de naam openbaar. De Kamer bleek opgelucht dat de ministers zorgvuldiger uitvoering geven dan de Kamer indertijd leek te bedoelen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.