258 x bekeken

Huiver voor geënte bedrijven

Henk Dokter
Kippen enten tegen vogelpest, dat kan nu. Het kan niemand meer ontgaan nu minister Veerman met zijn eigen gevederde vrienden in alle media is terug te vinden. Hij is de eerste hobbypluimvee- houder die zijn dieren heeft laten enten.

Hij is de eerste hobbypluimveehouder die zijn dieren heeft laten enten. Maar wanneer komt de eerste bedrijfspluimveehouder zo op de tv of in de krant? Want die durven het niet aan. Niet vanwege de kosten - wat veel hobbyisten ook nog weerhoudt - maar wegens het risico dat de producten van geënte dieren niet weg mogen. Ze willen wel enten, maar ze kunnen niet, nóg niet. Je kunt je pluimveebedrijf naar een faillissement enten als de importeurs in Duitsland, België en Engeland de neus optrekken.

Ik vind het wel sneu voor Veerman. Hij heeft enorm zijn best gedaan in Brussel om enten aanvaard te krijgen als toegelaten preventiemethode. Daar heeft hij in de politiek en in de sector waardering voor gekregen. Maar zie: de pluimveesector maakt er geen gebruik van; de afzet is nog onvoldoende geregeld. Veerman reageerde van de week dan ook een beetje gramstorig op de terughoudendheid van de Nederlandse Organisatie van Pluimveehouders. LPF-Kamerlid Van den Brink noemde de entvergunning die aan Nederland is verleend dan ook smalend een Pyrrusoverwinning: hij brengt meer na- dan voordeel.

Nederland loopt voorop in zijn strijd tegen het non-vaccinatiebeleid. Dat andere landen daarin achterlopen, blijkt uit de huiver voor geënte bedrijven. Dat moet slijten, maar er is helaas wel tijd voor nodig. Enten ja, maar nog niet.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.