229 x bekeken

Al vroeg ter stembus

Henk Dokter
Vanochtend heb ik maar meteen mijn stem uitgebracht, dan kan een uitlopend dagprogramma dat niet meer in de war sturen. Voor het eerst heeft mijn gemeente een stempas uitgegeven, zodat je in ieder stemlokaal terecht kunt.

Het gebruikelijke bejaardentehuis heb ik daarom ingewisseld voor een mobiel stembureau bij het treinstation, dat gunstiger op mijn route ligt. In deze stemkeet bediende drie man kleumend en koffiedrinkend de vroege en nog schaarse burgers die er van hun democratische recht gebruikmaakten.
De keuze was moeilijk, maar toch ook weer makkelijk. Want de verkiezingsprogramma’s in mijn gemeente lijken erg op elkaar. Ze zijn allemaal voor gezonde gemeentefinanciën, voor voldoende parkeerplaatsen, voor stimulansen voor het verenigingswezen. En alle partijen in mijn middelgrote plattelandsgemeente dragen de landbouw een warm hart toe. Heel mooi, maar het vergroot niet het onderscheidend vermogen. Ik vond bij Gemeentebelangen nog de beste samenvatting van al die programmapunten, dus die kreeg van mij de Oscar dit jaar.

Bewust heb ik ook mijn stem uitgebracht op een partij die niet meedoet aan landelijke verkiezingen en campagnes. Deze gemeenteraadsverkiezingen zijn te veel ‘gekaapt’ door Den Haag. De overvloedige inzet van Haagse politici bij de campagne demonstreert dat deze verkiezingen er kennelijk niet voor zijn om de beste mensen in de gemeenteraad te krijgen, maar om voor te sorteren voor de Tweede Kamer-verkiezingen volgend jaar. Ik geeft toe dat dit haast onvermijdelijk is, maar het zou zo niet moeten zijn. In de gemeenteraad gaat het toch om andere dingen dan de landelijke politiek. Kiezers zijn geen stemvee.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.