Ministers de boer op

Henk Dokter
Bij al die ministers die er maar wat uitflappen wordt de minister-president verweten te weinig regie te voeren. In het kabinetsberaad van vandaag, aan de vooravond van gemeenteraadsverkiezingen, heeft hij laten merken heus wel de baas te zijn.

Hij heeft zijn collega’s gevraagd om geen al te gekke dingen te zeggen als ze meedoen aan verkiezingscampagnes. Aanleiding was uiteraard de volstrekt misplaatste oproep van minister Zalm afgelopen zondag om de OZB-aanslag maar niet te betalen als die te hoog is. Kennelijk acht Balkenende de verleiding voor anderen groot om ook eens op te vallen. Dat mag dus niet.
Hij zou ook kunnen zeggen: doe helemaal niet mee aan die verkiezingscampagnes op locaal niveau. Wat heeft een minister te melden over de politiek in de gemeente Lingewaard of Horst aan de Maas? Maar ook Balkenende kan ze natuurlijk niet in Den Haag houden. En ik ken ook één minister die een graag geziene gast is in plattelandsgemeenten: Cees Veerman. Ik heb hem gevolgd op een paar van die CDA-bijeenkomsten verspreid door het land, en het viel me iedere keer op dat de vouwwanden in de zaaltjes moesten worden opengeschoven en extra stoelen aangesleept. Het liep storm zogezegd, en Veerman slaagt er in om met een half geïmproviseerde toespraak de aandacht van het publiek te trekken en vast te houden. Voor de CDA-campagne is hij een aanwinst, hoorde ik pas nog van het campagnebureau van de partij.

Ik denk ook niet dat Balkenende staatssecretaris Van Geel thuis moet houden. De door hem net ingediende nieuwe stankwet geeft gemeenten meer vrijheid bij toepassing van stankregels. De Tweede Kamer hield er speciaal met het oog op de verkiezingen deze week al een debat over. Dan weten gemeenten al een beetje hoe de vlag er bij hangt. Maar laat Van Geel maar in moeilijke gemeenten uitleggen dat ze de boeren daar een beetje ruimte moeten geven. Daar zal ook de premier geen bezwaar tegen hebben.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.