11 reacties

Kostbaar verzuim van productschap

Henk Dokter
Duizend cichoreitelers hebben wel reden om behoorlijk boos te zijn op het Hoofdproductschap Akkerbouw (HPA). De Europese suikerregeling is ook op hen van toepassing en dus komen ze straks in aanmerking voor een inkomenscompensatie in ruil voor een verlaagde prijs.

Wat Nederland aan geld krijgt voor die compensatie hangt af van het areaal in 2005. En daar is iets misgegaan.
Aan Nederland is een areaal toegekend van 3.000 hectare, terwijl het 3.810 hectare zou moeten zijn. Het HPA had verleden jaar alleen het voorlopige en niet het definitieve areaal doorgegeven. In een Kamerdebat moest minister Veerman gisteren opheldering geven over deze gang van zaken. Hij legde de schuld neer bij het akkerbouwproductschap waarvan Theo Meijer voorzitter is.

Het debat was nog niet afgelopen of voorzitter Meijer belde me op. Hij had vernomen dat Veerman zijn schap de fout in de schoenen had geschoven. Ten onrechte, vond Meijer. „Wij geven die arealen helemaal niet door aan Brussel”, sprak hij. „Dat doet Veermans eigen Dienst Regelingen.”

Het zwartepieten was begonnen. Bekomen van deze verbazende ontwikkeling belde ik dus met Veermans ministerie om te vragen hoe het nu zat. „We bellen je zo terug.” Maar ik hoefde dat telefoontje niet eens lang af te wachten of Meijers woordvoerder belde al weer. Ook bij het productschap was de boel intussen opgeklaard. „Tja, onze voorzitter is misschien toch iets te voorbarig geweest. Het productschap heeft inderdaad nagelaten de definitieve areaalcijfers aan Brussel door te geven.” En die lezing werd kort daarna door het ministerie bevestigd.

Inderdaad, een pijnlijk verzuim. Voor de komende periode tot 2015 lopen de telers E2 miljoen mis. Ik ben benieuwd of ze het HPA daarvoor aansprakelijk stellen.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Niek van Putte

  mijne heren, Als wij boeren een fout maken staat hier een straf op. Dit ook maar voor de degene die deze fout heeft gemaakt. Het bedrag wat wij als telers mislopen moet maar van de aanslag van het HPA worden afgetrokken. Dit is dus zeer eenvoudig op te lossen.

 • no-profile-image

  Bram

  In plaats van nederig excuus te vragen voor zo'n kostbaar en pijnlijk verzuim laat Meijer een woordvoerder melden dat de voorzitter fout zit. Schande!

 • no-profile-image

  fam. Quaak

  Wij betalen (moeten) elk jaar contributie aan het HPA, wat doen deze mensen toch. Zij moeten instaan voor ons en dat hebben zij verzuimd om te doen. Wie gaat dat betalen?

 • no-profile-image

  P.J. Hoogland

  Beste Henk Dokter, ik heb ook met verbazing uw verslag gelezen. Hoe goed passen de productschappen op haar boeren vraag ik me nu af. Verder bent u benieuwd of boeren zullen overwegen om bij het HPA een schadeclaim te gaan indienen omtrent deze zaak. Daarover kan ik kort zijn. Dan verhoogt het HPA vervolgens de heffingen weer. Makkelijk zat. En dan mogen daarna de boeren, cichoreiteler of niet, weer opdraaien voor de kwinkslag die het HPA nu heeft gemaakt. Hoe je het ook wendt of keert bij het wel of niet indienen van een schadeclaim, beide keren schieten boeren er geld bij in. Daarom is opheffen van de productschappen misschien een betere optie.

 • no-profile-image

  Arjan Breure

  Geachte heer Dokter, Hieronder een korte reactie op uw collum aangaande de cichoreiteelt. Het is natuurlijk een belachelijke situatie dat dit is gebeurd in een land dat notabene voorop loopt in registraties , certificering mest- en bestrijdingsmiddelen wetgeving, en er gewoon nagelaten wordt om de defintieve cijfers door te geven. Als een akkerbouwer zijn registratie aan welke instantie dan ook niet of gedeeltelijk invult komt alles terug en wordt er niet uitgekeerd of betaald. Mijn voorstel: Laat meneer Meyer met z'n produktschap (dat al eerder onder vuur lag, om aan te tonen waar al die hoge heffingen toch voor gebruikt worden) hiervoor opdraaien en de cichoreitelers die hiervoor benadeeld worden, te compenseren uit de heffingen die het produktschap van de telers ontvangt. Ook vind ik het besluit dat afgelopen week genomen werd in de Kamer over tbs'ers onbegrijpelijk!! Mestauto's moeten vanaf begin dit jaar voorzien zijn van GPS volgsysteem, een vreselijke dure investering. Voor een tbs'er is het te duur (300 euro) om een volgsysteem aan te schaffen, en het is te veel gedoe, als de destreffende zijn enkelband afdoet heb je er niks meer aan (aldus minister Donner). Als ik chauffeur van een mestwagen was, gooide ik vandaag die troep er nog uit, ze kunnen je letterlijk tot je bed toe volgen. onzin!! Wat heeft nu al meer mensenlevens gekost: die onstnapte tbs'er of die vele mestauto's die in Nederland zorgen voor werkgelegenheid en dergelijke Bedankt om hier mijn hart te kunnen luchten.

 • no-profile-image

  Leenjan Boot

  Het ontstane nadeel eenvoudigweg verrekenen met de HPA-heffingen lijkt me een goede en te verdedigen oplossing.

 • no-profile-image

  Th. Rutten

  Hoe doen ze ook al weer met agrariërs die fouten maken in hun opgaven? Korten op het inkomen en een boete toe. Dit is dacht ik ook op zijn plaats voor deze domme medewerkers bij het HPA.

 • no-profile-image

  Leenjan Boot

  Het ontstane nadeel eenvoudigweg verrekenen met de HPA-heffingen lijkt me een goede en te verdedigen oplossing.

 • no-profile-image

  Kees Deijkers

  Ik zal met het betalen van mijn afdracht aan het HPA dit jaar ook maar eens een verkeerd bedrag overmaken of misschien wel helemaal niets. Het is toch verschrikkelijk dat zulke instanties deze fouten maken en allemaal over onze rug. Eerst kost de verkeerde areaalvoorspelling van aardappelen en uien mij vele tienduizenden euro's en nu krijgen we dus weer minder toeslagrechten uitbetaald.

 • no-profile-image

  J W de Wilde

  Het is gewoon absurd dat dit kan gebeuren. Van de boeren wordt verwacht dat alles netjes opgegeven wordt en in de meeste gevallen gebeurt dit ook. Eind december valt de nota in de bus van het HPA die wordt netjes betaald, boeren zijn plichtsgetrouw en doen wat hun gevraagd wordt. Ik denk dat het nu tijd wordt om de volgende nota die het HPA verstuurt maar te VERGETEN. Ik hoop dan ook van harte dat de standsorganisaties het HPA op zijn verantwoording wijst en dat het HPA die verantwoording ook neemt en de 250000 euro per jaar ophoest. Maar geen sigaar uit eigen doos. Jammer dat ik de nota al betaald heb.

 • no-profile-image

  Th. Rutten

  Hoe doen ze ook al weer met agrariers die fouten maken in hun opgaven? Korten op het inkomen en een boete toe. Dit is dacht ik ook op zijn plaats voor deze domme medewerkers bij het HPA.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.