Redactieblog

1009 x bekeken 4 reacties

Is een vrouw op een trekker boerin?

Natuurlijk ben ik boerin! Hoeveel vrouwen mij dat niet al gezegd hebben, weet ik niet meer, maar ze keken er steeds heel strijdvaardig bij.

Zo van: heb het lef eens om er anders over te denken! Welnu, dat lef heb ik. Want wanneer ben je boerin? Is dat zodra je getrouwd bent met een boer? Ik dacht het niet. Of als je een overall aan hebt? Of als je op de trekker zit? Manon Ossevoort zit hele dagen op de trekker, maar zij is geen boerin.

Kortom, ik weet het niet, maar wat ik wel weet, is dat boerin-zijn meer inhoudt dan telebankieren en giroafschriftjes opbergen. Vroeger keek ik altijd huizenhoog op tegen vrouwen die zeiden dat ze de bedrijfsadministratie deden. Daarbij dacht ik aan het doen van de mestboekhouding, de veetelling, het verwerken van de technische resultaten en het doen van de belastingaangifte. Ik vond dat allemaal nogal wat. Dat die vrouwen dat kónden, waar hadden ze dat geleerd?

De afgelopen jaren zijn wat dat betreft mijn ogen geopend. Die vrouwen deden meestal helemaal niet de mestboekhouding en de belastingaangifte. Ze vulden alleen de acceptgiro’s in en deden die op de bus. Tegenwoordig nemen ze het telebankieren voor hun rekening. Is dat nou ‘de administratie doen’? Wat een afknapper.

Nu voel ik heus wel aan dat vrouwen het niet leuk vinden om dit te lezen. Zij voelen zich boerin en ze weten naar eigen zeggen net zoveel van het bedrijf als hun echtgenoot. Dat mag zo zijn, maar waarom hoor ik dan zo vaak als ik namens Boerderij bel: u moet zeker mijn man hebben?

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jacqueline van Heerden

  Hallo Margreet, je hebt helemaal gelijk. Het stelt helemaal niks voor, die boekhouding die wij boerinnen doen. Het is denk ik net zoiets als de journalisten en schrijvers van tegenwoordig. Daar keek ik vroeger ook altijd huizenhoog tegenop: kunnen schrijven, wat knap! Niet alleen van alles weten over onderwerpen, maar dat ook nog in goed nederlands verwoorden en op papier zetten zonder spelfouten. Sinds de uitvinding van de computer en internet weet ik dat er niks aan is. Iedereen kan zich journalist noemen. Je hoeft helemaal niet veel te weten, want alles is op internet te zoeken en voor schrijffouten schakel je de spellingcontrole in.

 • no-profile-image

  lijntje moons

  Hoi Margreet, Nou, over dit onderwerp heb ik toch eerst even een weekend nagedacht hoor. Tsjonge, ik denk al ruim 30 jaar dat ik boerin ben, maar nu ga ik twijfelen, want ik doe de mestboekhouding niet......! Flauwekul natuurlijk! Ik heb een enorme hekel aan de boekhouding, ik doe de betalingen, stop ze inderdaad regelmatig in een map als de stapel te hoog wordt en sorteer de enveloppen van Laser, NRS, GD, rekeningen, bankafschriften en leg die stapels netjes op elkaar, als het te gek wordt ga ik er voor zitten en werk het meeste weer weg. Theo en ik hebben onze eigen 'afdeling' wat dat betreft, allebei onze eigen mappen en we voelen ons daar prima bij. Ik denk ook dat het daar gewoon om draait, zo werken waar je je allebei goed bij voelt.Ik rij niet op de trekker, melk geen koeien en voel me toch 110% boerin. Ik ben de harde schijf van Theo, ik herinner hem eraan om een kalf op te geven, vee af te melden, voer te bestellen, ik bel de veearts, de K.I., maak een afspraak met de bank, veeg het erf, maai het gazon, voer de kalveren, veeg de stal aan maak de melkstal schoon, ik krab de boxen schoon, schuif de mest door de roosters, ik kook het eten, doe de was, de huishouding en de booschappen en vlieg dan ook nog even langs de veearts om de medicijnen op te halen. Ik hou regelmatig een praatje voor een groep, ontvang gasten voor een rondleiding en maak kaas wat ik ook zelf weer verkoop. Ik schrijf regelmatig een stukje, lees graag een boek, ik ga weer aan een cursus beginnen en brei sokken in de avonduren..... Ben ik een duizendpoot of heeft mijn dag meer uren? Ben je mal, ik ben gelukkig, ik geniet, ik ben 'gewoon' Boerin!

 • Elfra

  Helemaal met Jacquelien eens :-)

 • Evie

  Margreet, kom je nog weleens op een boerderij? of zijn de tijden veranderd en maak je de artikelen vanachter je bureau?
  had ook al mijn vraagtekens bij het artikel kinderen op de trekker.

  boerinnen zijn die vrouwen die weten wat er gebeurd op het bedrijf en meedenken en hun leven aanpassen naar het boerenbestaan.

  nu kan ik vanalles op gaan noemen wat een boerin doet maar ik denk dat de boerinnen zich in deze omschrijving wel aangesproken voelen.als er bij jouw nu geen gevoel naar boven komt zou je toch wat vaker op een boerderij moeten komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.