Redactieblog

2 reacties

Waar blijft de transparantie?

Nederland is vandaag een site met aanbod van agrarisch onroerend goed rijker. De Nederlandse Vereniging van Makelaars heeft hun nieuwe site Funda Landelijk gelanceerd.

Nederland is vandaag een site met aanbod van agrarisch onroerend goed rijker. De Nederlandse Vereniging van Makelaars heeft hun nieuwe site Funda Landelijk gelanceerd. Op deze site vinden bezoekers het agrarisch vastgoed dat in de etalage staat van de aangesloten NVM-makelaars. Een dergelijke site vind ik een goed initiatief. Iedereen kan lekker snel én eenvoudig zien wat er zoal te koop is op het platteland.

Hekkensluiter

De NVM is met haar nieuwe site hekkensluiter. Andere brancheorganisaties van makelaars zaten al op het internet met hun aanbod van agrarisch onroerend goed. Makelaars van de Landelijke Makelaars Vereniging zetten hun aanbod op de site Agrilijn. Deze site is overigens niet van de LMV. Het is een onafhankelijke site, waar alle makelaars terecht kunnen. Dit geldt dus ook voor makelaars van andere brancheverenigingen, maar die heb ik nog niet gevonden op de site. Makelaars aangesloten bij VBO makelaars hebben een speciale portal.

Hoezo transparant?

Ik begrijp uit het persbericht van Funda dat ze met de nieuwe site is gekomen om de agrarische vastgoedmarkt meer transparant te maken. Dat klopt. De prijzen van de objecten staan er in veel gevallen bij op de verkoopsites. Maar transparantie is voor mij ook de tarieven op straat gooien die men in rekening brengt als ze voor de verkopende partij moeten bemiddelen. En die vind ik nergens bij de hierboven genoemde sites.

Foto

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Joost Haarhuis

    Hoi Martijn, Heb je ook al via de kaart gezocht? Zie http://www.fundalandelijk.nl/ObjectMap.aspx... Op deze manier kun je gemakkelijk het aanbod scannen met behulp van de kaart van Nederland. Groet, Joost

  • no-profile-image

    Henk van Kraats

    Vinden boeren in eerste instantie niet inetressant; wat heb je er aan te weten of het 1,3 of 2 % van de verkoopsom is? Wat meer van belang is de vraag of er op dit moment wel een koper is en wat zal het dan in deze markt op kunnen brengen; hoe wordt deze koopsom uitgesplitst (belaste en onbelaste onderdelen). Over de hoogte van de courtage heb ik in de afgelopen 18 jaar nimmer discussie gehad, zolang je maar uit kunt leggen wat je er voor doet en hoe deze beloning is opgebouwd. Henk van Kraats, agrarisch makelaar og. te Beesd.

Of registreer je om te kunnen reageren.