Redactieblog

5 reacties

Oorlog in makelaarsland

De concurrentie op de woningmarkt is moordend. Martijn ter Horst onderzoekt de komende weken of dit ook het geval is op de markt van agrarisch onroerend goed.

De concurrentie op de woningmarkt is moordend. Makelaars vliegen elkaar in de haren, zo lijkt het. Met de komst van woningsites, zoals marktplaats, de Woonkrant, Landelijke Makelaars Vereniging, Dimo, VBO makelaars, zoekallehuizen.nl en natuurlijk nummer één van Nederland Funda, de site van de Nederlandse Vereniging van Makelaars, is de slag om de klant heftiger geworden. Kijk maar in kranten naar de scherpe advertenties van verschillende makelaarsorganisaties en lees uitspraken van rechters over verschillende rechtzaken.

Snelle jongens met té grote auto’s

Nu het flink rommelt op de woningmarkt vraag ik mij af hoe de markt in elkaar zit van de makelaars in agrarisch onroerend goed. Gaat het daar ook zo heftig aan toe? Zijn deze ‘snelle jongens in te grote auto’s’, zoals ze vaak gekscherend worden genoemd, bezig hun zakken te vullen over de rug van de boer? Of gaat het hier allemaal wat rustiger? Ik ga hier maar eens een artikel aan wijden. Ik heb al een aantal makelaars en ‘insiders’ gesproken.

Voordat ik daarover meer vertel, ben ik ook benieuwd naar ervaringen van boeren. Bel naar de redactie en vertel mij uw verhaal.

Een klein tipje van de sluier wil ik wel oplichten wat betreft mijn voorlopige conclusies naar aanleiding van gesprekken met makelaars. De markt in agrarisch onroerend goed is een stuk kleiner dan de woningmarkt. Er zijn ook minder makelaars actief in de landbouw. Ze vliegen elkaar (nog) niet in de haren, maar pittige concurrentie is er wel degelijk.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  LanVa

  Website voor LANdelijk VAstgoed... Bijna gratis site voor aanbod, stijgend aantal bezoekers maandelijks

 • no-profile-image

  g.w.mosterd

  Een vertrouwensband met de makelaar is het belangrijkst. Het tarief is slechts een onderdeel van het geheel; je zou ook een redelijk uurtarief af kunnen spreken. Het vakgebied en deskundigheid en ervaring is het belangrijkste.

 • no-profile-image

  W.A. Bertens

  Wat wij allemaal willen is zo transparant mogelijk te zijn wat onroerend goed betreft. De Nederlandse Vereniging van Makelaars o.g. en vastgoeddeskundigen (NVM)gaan hun totale aanbod zichtbaar maken via FUNDA Agrarisch en Landelijk Vastgoed. FUNDA staat met kop en schouders boven andere aanbieders. Hiermee is het belang van de opdrachtgever c.q. boer gediend. De makelaar staat voor het beste resultaat voor de boer onder de eindstreep, als alle kosten die de opdrachtgever moet maken verrekend zijn. Let wel goed op dat je een makelaar opdracht geeft die staat ingeschreven bij Vastgoedcert. (zie www.vastgoedcert.nl) Het lidmaatschap van de NVM geeft U een zekere garantie, doe er uw voordeel mee.

 • no-profile-image

  Harry Boertjes agrarisch makelaar en voorzitter NV

  Zoals het in de vooraankondiging geschetst is dat makelaars in "oorlog" zijn lijkt mij overdreven. Natuurlijk; het zijn zelfstandige ondernemers en concurentie is goed voor de markt en zeker voor de consument. Ondanks dat er enkele collega's zijn die het nodig vinden om met prijzen te stunten, merken wij er in onze praktijk minder van dan dat door jullie aangegeven wordt. In de woningmarkt wensen veel opdrachtgevers een eerlijke begeleiding en goede onderhandelingsresultaten. En daar wil men ook wel de passende vergoeding voor betalen. En uit ervaring van onszelf en andere NVM agrarische collega's kunnen wij stellen dat agrarisch ondernemer best wel de makelaar wil belonen, als hij maar vakkundig wordt geholpen. Jullie geven zelf al aan. Het aantal agrarische makelaars zijn in getal niet veel. De makelaars die lid zijn van onze vakgroep pakken veel zaken, zoals bijscholing en uitwisselen van deskundigheidservaringen, gezamenlijk op. Uiteraard zijn het concurenten van elkaar, maar omdat de meesten werkzaam zijn in hun eigen regio bijt het elkaar niet of nauwelijks. Vandaar dat de collegialiteit hoog in het vaandel staat. Indien nodig geef ik met plezier een verdere toelichting. Harry Boertjes.

 • no-profile-image

  Henk van Kraats

  Martijn ter Horst is van harte uitgenodigd om eens een dag mee te draaien. Tot horens, Henk van Kraats, Agrarisch makelaar te Beesd nb. ik rij in een Mercedes G (lekker groot, dus zit je deze dag vast confortabel)

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.