Commentaar

Loterij met grote MEP geld

Deze week is eindelijk de overgangsregeling gepubliceerd voor de boeren die in augustus achter het net visten. Het is nog even afwachten hoeveel ondernemers zich melden.

Deze week is eindelijk de overgangsregeling gepubliceerd voor de boeren die in augustus achter het net visten. Het is nog even afwachten hoeveel ondernemers zich melden. Volgens LTO waren er 80 knelgevallen, EZ verwacht 150 aanvragen, terwijl het maar 50 gelukkig kan maken met 10 jaar lang 9,7 cent per kilowattuur.

Adviseurs hebben het de komende week razend druk. Waar zitten de voetangels en klemmen? De voorwaarde dat je voor 18 augustus de benodigde vergunningen moet hebben aangevraagd, is glashelder. Minder strak is de eis dat je voor 1 januari normaliter MEP had moeten kunnen aanvragen. Daar valt nog wat te steggelen bij de rechter.

Loterij

In ieder geval wordt het dringen, 19 december in Zwolle bij SenterNovem. EZ heeft het extra spannend gemaakt door een loting in te voeren. Wie het eerst komt, die het eerst maalt. Maar onder inzendingen die op dezelfde dag binnenkomen, wordt een verloting gehouden. Terecht dat LTO zich daarover opwindt. Straks piest iemand die tonnen heeft geïnvesteerd toch nog naast het potje, terwijl een conculega die ‘slechts’ de vergunningen rond heeft, wel meedoet. Dat is me nog eens een loterij!

Sneu

Sneu is en blijft het voor ondernemers die al te voortvarend waren en al begonnen te bouwen en te kopen voor ze hun vergunningen en subsidie rond hadden. Wie geen MEP krijgt, krijgt investeringen in grond, gebouwen en materialen niet vergoed. Dat is ondernemersrisico, redeneert EZ.

Hoopgevend is dat de regeling verschillende keren melding maakt van een nieuwe MEP-regeling per 1 januari. Die is er nog niet, maar zo worden wel opnieuw verwachtingen gewekt. Het is voor het nieuwe kabinet een eenvoudig klusje, want er is groot draagvlak en grote behoefte aan.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.