25 reacties

Dierendebat mist respect voor boer

Henk Dokter
Het is achter de rug, het Grote Dierendebat in de Tweede Kamer. Nooit eerder is zo lang en zo heftig over dieren gepraat.

De Partij van de Dieren kan tevreden zijn met de aanjaagfunctie die ze voor zichzelf claimt. Want de komst van de tweevrouwsclub onder aanvoering van Marianne Thieme heeft veel andere partijen uitgedaagd ook veel aandacht aan de dieren te besteden. Het heeft ook al tot concrete besluiten geleid: er komt een nieuwe nota dierwelzijn, het verbod op de biggencastratie is niet meer te vermijden, de veemarkten monteren camera’s en de AID krijgt personeelsuitbreiding.

Stemgedrag

Toch is het nog de vraag of de linkse partijen PvdA, GroenLinks en SP hun dierenliefde altijd kunnen verzilveren. Gedrieën haalden ze net geen meerderheid, en zijn daarvoor afhankelijk van Wilders Partij voor de Vrijheid en ChristenUnie. In het gevoerde debat betoonden hun woordvoerders, Dion Graus en Ernst Cramer, grote betrokkenheid bij de dierenbelangen. Maar ook zeiden ze veel waarde te hechten aan de boerenbelangen. Ze laten zich niet zo maar bij links indelen. Ze zullen van geval tot geval hun stemgedrag bepalen. Dat moet de overwinningsroes van links temperen. Volgende week bij stemming over 34 moties, een belachelijk groot aantal, moet blijken hoe het uitvalt.

Respect voor boer gemist

Acht van die dierminnende moties komen van Marianne Thieme. Toen zij ze een voor een vanachter het spreekgestoelte had voorgelezen vroeg Joop Atsma (CDA) haar: "Wanneer wilt u dat de laatste boer uit Nederland verdwijnt?" Atsma, maar ook zijn SGP-collega én minister Veerman ergerden er zich aan dat dit hele debat alleen maar ging over dierenbelangen, en helemaal niet over boerenbelangen. Dat bracht Veerman tot de uitroep: "Ik laat het niet gebeuren dat boeren worden weggezet als boeven." Hij had het respect en de sympathie in dit debat deerlijk gemist.

En dat maakte, vind ik, al die ophef over dierenleed een beetje goedkoop. Dat het vlees in feite veel te goedkoop in de winkels ligt, dat kwam niet ter sprake. Vreemd, want de consument die op een koopje uit is stimuleert ‘de bio-industrie’ het sterkst.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Guus Queisen

  Groen-Links hecht meer waarde aan het welzijn van een kip of varken dan aan een kind van tussen de 0 en 15 jaar. Hier in de gemeente Sittard-Geleen wuift de verantwoordelijk Groen-Links wethouder bezwaren van ouders/schoolbestuur van de Vrije School, die zouden moeten verhuizen naar een locatie waar de hoogspanningsleidingen pal boven het schoolplein en schoolgebouw hangen, weg. Dit ondanks het uitdrukkelijke advies van staatssecretaris P. Van Geel aan alle gemeenten (brief oktober 2005) om kinderen niet langdurige bloot te stellen aan magnetische straling hoger dan 0,4 microtesla afkomstig van hoogspanningsleidingen. De straling op het schoolplein overstijgt tot 40 maal deze norm! De wethouder keurt zelfs de handelwijze van de Vrije School om dit feit openbaar te maken af. Ja, je kunt beter kip dan kind zijn in Nederland.

 • no-profile-image

  Ben

  Dit was te verwachten van de partij van de beesten. Hun inzicht in de praktijk is minimaal en ze zullen enige tijd nodig hebben om te zien hoe in werkelijkheid de veehouders met hun vee om gaan. Als er uitwassen zijn, dan moet men dit bestrijden ongeacht met welk dier. Als er in Amsterdam iemand wordt vermoord, dan zegt men toch ook niet, dat alle Amsterdammers moordenaars zijn? Laten we eens eerst kijken in de Oostvaarderplassen, hoe men daar de beesten laat creperen en daar wordt niet over gesproken. Zouden die dan geen gevoel hebben. Die verhongeren tot ze er bij neervallen. Als men zich voor de ander wil inzetten, dan is er op menselijk gebied nog heel veel te doen, waar gezinnen hun kinderen zien sterven van de honger en vele ziekten. Daar zou men eerst eens naar moeten kijken.

 • no-profile-image

  ria derks

  Vorm je een indruk van de problemen in de wereld; van de honger, oorlog, angst, onderdrukking, genocide, wonen in vluchtelingenkampen. Plaats deze problemen naast het dierenleed in Nederland. Menig vluchteling zou wensen hier dier te mogen zijn. We moeten ons diep, zeer zeer diep schamen. Laten we wel wezen misstanden moeten zeer zeker bestreden worden, maar we slaan volkomen door!

 • no-profile-image

  Jan Wisse

  Als landbouwer en paardenhouder met liefde voor de dieren is mijn reactie dat echte liefde voor het dier paralel loopt met een nuchtere kijk op de zaken die spelen. Ook in mijn stal zie ik 'liefde' van houders van pensionpaarden die niet echt in belang van het dier is. Als voorbeeld noem ik het verstrekken van allerlei dure voeders die een normale hap hooi of hoogwaardige kuil verdringen, die zo de spijsvertering van het paard sterk benadelen. Als een kind alleen pap eet is dat ook te eenzijdig. Ik wil hiermee zeggen dat alleen echte kenners werkelijk kunnen oordelen over dierwelzijn. Niet de partij voor de dieren weet wat goed is, wel die boer die van huis uit weet hoe belangrijk dieren zijn, ja ook als producenten van vlees en melk. Tegelijk zeg ik er bij dat zaken die niet diervriendelijk zijn moeten worden aangepakt. Daar hoort ook bij, mensen er op aan spreken dat ze te ver gaan door het zogenaamde belang van dieren bovcen dat van mensen te stellen. (zie ook bovenstaand voorbeeld) Respect voor mens en dier mag voor mij op één lijn staan. Met links of rechts heeft dit niets te maken

 • no-profile-image

  w.a.bikker

  als de extra kosten door de nederlandse consument betaald worden die we moeten maken om de dieren een leven te geven waar ze zelf of hun aktivisten om vragen accoord

 • no-profile-image

  pieter Aerts

  Ze zouden al die mensen van Partij voor de Dieren eens een keer laten zien hoe goed wij, agrariërs voor onze dieren zorgen. Het is gewoon een vorm van terrorisme hoe ze met ons omgaan en ik voel me gewoon gediscrimineerd!

 • no-profile-image

  gerard

  Misschien moeten we inderdaad maar starten met 'welzijn voor boeren'?

 • no-profile-image

  versteegh

  Hoe kan zo'n partijtje zoveel leven hebben om de hele middag beslag te leggen voor dierenwelzijn? Ik vraag mij af of zij zoveel spreektijd kan claimen.

 • no-profile-image

  peer jansen

  Grote onzin, die Partij voor de Dieren, wat hebben we er aan? Kunnen ze geen betere partij bedenken?

 • no-profile-image

  sjoerd

  Ach, zet de laatste boer samen met een asielzoeker het land maar uit. Dieren verdienen zo langzamerhand meer respect dan de voornoemde boeren en asielzoekers of dit nou een modegril of blijvend verschijnsel is daar ben ik nou benieuwd naar.

 • no-profile-image

  Boerenvriend

  Dierwelzijn is zeker belangrijk, maar als een boer geen rekening zou houden met het welbehagen van zijn dieren, was een boer nu al geen boer meer!

 • no-profile-image

  Rob Denissen

  Goed Henk, bij het rechte eind en een pluim voor Veerman voor deze reactie maar vooral wil ik hem bedanken voor de afgelopen 3,5 jaar. Agrarisch Nederland glimlacht weer sinds lange tijd!

 • no-profile-image

  P Drost

  Ik, als akkerbouwer met pluimvee (eenden), vind het bijna onbegrijpelijk dat de dieren boven de mens worden gesteld. Mensen mogen wel in benauwde flats wonen maar dieren (varkens) mag je dat niet aandoen! De meeste landbouwdieren hebben een veel beter leven dan veel mensen in deze wereld. En, in mijn geval, als de dieren zich niet lekker zouden voelen zouden ze niks produceren en elkaar te lijf gaan. Ik zou zeggen, mevr Thieme, ga eerst eens bij professionele dierenhouders kijken en luisteren voordat u een oordeel vormt. En het is heel makkelijk om erge beelden van misstanden te laten zien om mensen over te halen. Laat ook eens zien wat de echte dagelijkse praktijk is!

 • no-profile-image

  j. noord

  Ik heb het debat op de tribune gevolgd en het is beschamend dat er in Nederland tijd en belastinggeld wordt vrij gemaakt voor deze nutteloze discussie. Als M. Thieme vindt dat er wat aan dierenleed gedaan moet worden kan zij beter bij het Wereld Natuur Fonds aan de slag. In Nederland worden de dieren in de agrarische sector beter verzorgt als b.v. mensen en dieren in de derde wereld landen. De sector is ook zelf al een tijd bezig met aanpassingen en innovaties om productie processen aan te passen. De discussies die nu in de politiek plaats vinden wekken alleen maar frustratie op en heeft een negatieve invloed op de ondernemers.

 • no-profile-image

  A. van Wijk

  Een aantal maanden geleden stond in Boerderij een artikel over de invloedrijkste mensen in de landbouw. Daar stond Mevrouw Thieme toen al bij. We zijn er met z'n allen niet blij mee, maar we kunnen niet anders dan erkennen dat ze haar zaakjes qua publiciteit goed voor elkaar heeft. En met haar twee zeteltjes zal ze de de komende tijd nog voor veel ergernis in de landbouwsector zorgen. En zij heeft het liefst dat we als landbouw heel fel reageren, dat is alleen maar meer publiciteit voor haar en haar clubje. Dus.... kalm aan en waardig reageren, dat is het beste. Van de genoemde aanjaagfunctie geloof ik niet veel. Andere partijen papagaaien de dierenpartij nu lekker na, dat bekt nu lekker. Maar over een tijdje gaat het in de politiek weer gewoon over mensen, werkgelegenheid, ziektekosten, staatsschuld en meer van die sociaal-economische zaken. En buiten de twee Dierenpartijzeteltjes zijn er nog 148 andere, en van Marijnissen tot Wilders is er niemand die een complete economisch belangrijke sector als de landbouw geheel om zeep wil helpen. De landbouw, dat zijn mensen, dat zijn gezinnen, en uiteindelijk is dat achterban voor de partijen. Laat Thieme maar lekker schreeuwen, er zal hier en daar vast wel een accent verlegd worden of een vervelend detail ingevoerd worden. Ook zal er wel weer met een term gegooid gaan worden als "license to produce" of "dierwelzijnsvriendelijk" en dergelijke. Maar de landbouw wegjagen uit Nederland? Dat is schromelijk overdreven en dat wil ook niemand. En, o ja, wie zei ook al weer "verkiezingen winnen is 1, de coalitievorming winnen is nog iets heel anders"? Wie durft er nog een weddenschap af te sluiten op een regering met Balkenende en Marijnissen? Wie lacht er uiteindelijk het hardst? inderdaad, Bos en de PvdA. Let maar op.

 • no-profile-image

  h.martens

  Onvoorstelbaar dat een LTO daar geen reactie op heeft, of misschien niet wil reageren. Landbouw laat zich al jarenlang slaan zonder zich echt te weren evenals de Joden vroeger in Duitsland. Sorry voor deze vergelijking.

 • no-profile-image

  Bakker

  Ik ben het hier helemaal mee eens. Verder vind ik bijna alle punten die de PvdD aankaart dikke onzin. Een verbod op oormerken bijvoorbeeld, slaat natuurlijk nergens op. Een verbod op het onverdoofd castreren van biggetjes vind ik nog wel begrijpelijk. Als de sector verstandig was geweest hadden ze het onverdooft castreren enkele jaren geleden al afgeschaft. Dan had de 'bio industrie' nu ook niet in zo'n kwaad daglicht gestaan.

 • no-profile-image

  anoniempje

  Wat is wereldwijsheid? Dit in iedergeval niet, ga eens naar een armer land, ze lachen je vierkant uit. Het dier is daar een hulpmiddel om je land te verbouwen of jezelf te beschermen of om te overleven (je hebt te eten)Gaan we hier in Nederland ons een beetje druk maken over casteraties, ik wil de partij voor de dieren graag een stukje vlees van een niet gecastereerd dier voor zetten, het eten vergaat je snel.Wat mij opvalt is dat men nu wel heel goed weet te vertellen hoe het nu moet, maar niet verteld waarom het destijds allemaal zo is gegaan, geef daar niet alleen de boeren de schuld! Wij consumenten wilden het toch makelijke en voordelig. Ga nu niet doen als of je het wiel uit heb gevonden! Hopelijk komt ons landje nooit meer in een crisis te recht zoals in de oorlog van 40-45, toen hadden onze opa's en oma's niet te eten, toen stond men niet stil bij deze tijdverspillende onzin.

 • no-profile-image

  bart verhees

  Laten we vooral als sector een beetje relaxt reageren, en niet meteen weer zo voorspelbaar reageren, als ik het optreden van de door mij wel zeer gerespecteerde Annie schreijer in Pauw en Witteman zag vrijdagavond vind ik dat niet voorbeeld zoals het niet zou moeten. Hoe begrijpelijk ook haar reactie op het landbouwdebat. De ongesubsidieerde landbouw moet zich niet zo in de verdediging laten drukken we vertegenwoordigen een economisch belang waar wel terdege rekening meegehouden zal worden maar daar zal door deze sectoren wel deeglijk voor gelobbiet moeten worden bij SP en PvdA. Verstandig lijkt mij het dan om vooringenomen en gefrusteerde types van de Groninger klei hiervoor maar te passeren.

 • no-profile-image

  Jeroen ten Vregelaar

  Als mevrouw Thieme wat wil doen aan het welzijn van de dier laat ze gaan bezig houden met honden, katten vogels en dergelijke dieren die hun hele leven in een flatje wonen of in een klein kooitje zitten. Als mevrouw zelf eens kwam kijken zou ze kunnen zien dat 99% van de agrariers zijn vee super goed verzorgd.

 • no-profile-image

  albert

  ze willen geen een boer meer in nederland. ik heb dikbilvee als het een beetje tegenzit mag je al niet eens meer een koe opereren. ze hebben liever dat die doodgaat. vieze klootzakken daar in den haag

 • no-profile-image

  Dekker

  ik denk dat die lui van de partij voor de dieren dat vlees van een ongecastreerd dier nieteens op eten

 • no-profile-image

  Dik de Gelder te Berkel en Rodenrijs

  Ik ben het met Veerman eens! Waarom is er nier meer aandacht voor de boeren. Ik hoop er met mijn nieuwste roman aandacht voor te vragen. Laten wij toch proberen de boerderij voor ons land te behouden!

 • no-profile-image

  betsie

  Er valt niet veel meer toe te voegen aan al die reacties. We hebben gelijk, alleen maak dat sommige mensen maar eens wijs. Het grootste probleem is dat we met te weinig mensen zijn en dat we afhankelijk zijn van de burger. Straks als er bijna geen mensen meer voor VERANTWOORD GEPRODUCEERD eten zorgen en alles uit het buitenland moet komen dan zullen ze wel klagen over de hoge prijs die ze moeten betalen, maar dan hebben ze niks meer in te brengen over de manier van produceren. Maar dan is het te laat.

 • no-profile-image

  rieks

  Geen compromissen afsluiten met deze naieve lieden. Aantijgingen die de sector economisch en financieel treffen een procedure starten,bij gewin financiele schade claimen op partij en personen.

Laad alle reacties (21)

Of registreer je om te kunnen reageren.