Deltaplan, Grondwet en een euro-ontbijtje

GroenLinks laat het er niet bij zitten: we zullen weten dat niet alleen de Partij voor de Dieren is begaan met het dier en zijn welzijn. Dus klinkt er op allerlei dossiers nu stevige taal. Het zelfbewustzijn in de Kamer is merkbaar naar links opgeschoven. Dat is te horen

GroenLinks laat het er niet bij zitten: we zullen weten dat niet alleen de Partij voor de Dieren is begaan met het dier en zijn welzijn. GroenLinks is wel iets gekrompen, maar het linkse Kamerblok in zijn totaliteit is gegroeid. En dus klinkt er op allerlei dossiers nu stevige taal. Het zelfbewustzijn in de Kamer is merkbaar naar links opgeschoven. Dat is te horen.

Deltaplan

Dat de veehouderij op de schop moet van de GroenLinks’ers, soit, dat zal niemand verbazen. Maar een plan van aanpak of welzijnstraject is niet voldoende, noch een dierenreconstructie. Nee hoor. Er moet een heus Deltaplan komen om het welzijn van vee te verbeteren. Dat wil GroenLinks deze week bij de behandeling van de landbouwbegroting in de Kamer aan de orde stellen. Daarbij wil GroenLinks de dierenrechten bovendien verankeren in de Grondwet.

Biggencastratie

Het ‘Deltaplan’ van GroenLinks omvat een lange lijst van wensen en aanpassingen, zoals een verbod op onverdoofde biggencastratie, een verbod op de nertsenhouderij en beperking van de jacht. Dat die zaken in een groot deel van het parlement leven is niks nieuws. Maar dat dat deel nu de meerderheid heeft wel.

Scharreleitjes

Zo zijn de dierenrechten momenteel zo ongeveer dagelijks in het nieuws. Ik kan geen radio aanzetten of teletekst lezen of de berichten vliegen me om de oren. Want daar was afgelopen weekend ook nog de oprichting van een Britse zusterpartij van de Partij voor de Dieren. En vandaag maakte Wakker Dier bekend dat de Zweedse meubelgigant Ikea in zijn euro-ontbijtjes vanaf 2007 uitsluitend nog scharreleitjes zou verwerken.

Eeuw van het dier

Zo maar wat nieuws van 2 dagen. Twee jaar geleden publiceerde Marianne Thieme haar boek ‘De eeuw van het dier’. Of die gaat komen, of zelfs al begonnen is, moeten historici na ons maar beslissen. Maar het najaar van het dier, dat is naar mijn smaak ondertussen onmiskenbaar een feit. En dit is nog maar het begin, vermoed ik. We ain’t seen nothing yet.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.