226 x bekeken

De landbouw is nog niet veilig

Henk Dokter
Er is geen besluit genomen om de landbouwuitgaven nu meteen al aan te pakken. Dat had altijd nog gekund, namelijk wanneer de Franse president Chirac niet had gewaakt voor de agrarische belangen, en de Britse premier niet zo inschikkelijk was geweest om een deel van de Britse korting op de afdrachten aan Europa (rebate) op te geven.

Dan zouden, vrees ik, de landbouwuitgaven en dus ook de inkomenstoeslagen nu aan de beurt zijn geweest. Het geld moest immers érgens vandaan komen en veel vrienden hebben de boeren niet meer onder de EU-leiders.
Daarmee zijn het landbouwbudget en de inkomenstoeslagen niet veilig. De Europese Commissie krijgt de opdracht uiterlijk 2008 te komen met voorstellen voor hervormingen van de begroting. Ik denk dat het beter is dit te interpreteren als een opdracht voor het snijden in landbouwuitgaven. Dit voorstel van Blair is overgenomen door zijn Europese collega’s. Ik vind dit nog altijd een onheilspellend onderdeel van het akkoord, maar opnieuw dankzij de Franse president is er nu wel een element aan toegevoegd. Alle lidstaten moeten met het commissievoorstel instemmen. Frankrijk, en elke andere lidstaat, heeft in 2008 (het zal trouwens wel 2009 worden) het recht er zijn veto over uit te spreken. Dat is een slimme zet van monsieur Chirac, waarvoor ook de Nederlandse boeren die afhankelijk zijn van toeslagen hem dankbaar mogen zijn. Waaraan ik wel toevoeg dat hij tegen die tijd geen president van Frankrijk meer zal zijn en we niet weten hoe zijn opvolger er over denkt.

Ook voor Nederland, waarvan de huidige regering een gedreven voorstander is van bezuinigen op landbouw, is de urgentie er een beetje af. Het is niet meer nodig om minder aan landbouw uit te geven om de contributie van Nederland te kunnen verlagen.

Ik denk dat de Kamerfracties van PvdA, VVD en D66 evengoed blijven hameren op het landbouwbudget. Ik kijk daarom wel uit naar het Kamerdebat morgen waarin de resultaten van de Brusselse top met Balkenende, Bot en Nicolaï worden besproken. Ik ben vooral benieuwd wat het CDA zal opmerken over de afspraken over het landbouwbudget. Want woordvoerder Van Dijk heeft tot nu toe angstvallig vermeden zich voor of tegen verdere bezuinigingen uit te spreken.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.