Redactieblog

430 x bekeken 6 reacties

Wordt de boerin wel serieus genomen?

‘Stadsen’ snappen niet wat een boerin is. Maar snapt de agrarische sector het eigenlijk zelf wel?

Want hoe worden boerinnen op een vakbeurs behandeld? Niet best, zo ondervond een boerenvriendin van me. Ze was naar een regionale beurs geweest en was er woedend vandaan gekomen. Als zij en haar man zich samen bij een stand meldden, richtte de standhouder zich alleen tot haar man. Zij was duidelijk niet interessant, alleen voor het dragen van de folders, pennen en stickers. “Het is niet te geloven!” schuimbekte ze.

Medeondernemer

Ze had het al wel eerder meegemaakt. Bij het aanschaffen van de tv kreeg haar man tekst en uitleg, zij niet. Maar bij het kopen van een nieuwe broek voor hem, kreeg zij de wasvoorschriften te horen, en niet hij. Dat vond ze al niet leuk, maar dit was anders. Dit ging over haar status als medeondernemer. “Ik ga over de helft van de centen, maar die kerels op de beurs doen of ik niet handelingsbekwaam ben!”

Mannenwereld

Goed, de verkopers in de agrarische sector zien de boerin waarschijnlijk niet als dik, dom en kromgegroeid. Maar of ze de dames helemaal serieus nemen? Ik heb mijn twijfels. De landbouw is een mannenwereld, en daar zie ik voorlopig nog geen verandering in komen. Verbeter me gerust als ik het mis heb.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Lucy Maarse

  De Boerderij, toch een trendsetter voor mensen die met de agrarische sector te maken hebben, zou een positief steentje kunnen bijdragen in het bestrijden van deze vorm van gender discriminantie door vaker eerst de boerin te interviewen en daarna de boer. Dat is toch niet zo moeilijk?

 • no-profile-image

  braaksma

  Als de boer bij de stand nou eens direct meldt dat ze het in maatschap doen, zou het dan niet beter gaan? Trouwens mijn broer maakte het mee toen hij kleding wilde kopen dat de verkoopster aan zijn vrouw vroeg: en wat voor kleding moet hij hebben?

 • no-profile-image

  klein koerkamp

  Verbeter mij ook gerust als ik het mis heb, maar dit gebeurt in heel de zakenwereld zo volgens mij. Waarom altijd zo negatief over de landbouw in jouw column?

 • no-profile-image

  lijntje moons

  Margreet, de landbouw is inderdaad een mannenwereld, maar die wereld kan niet zonder de vrouwen achter de mannen! Als ik het gevoel krijg niet serieus genomen te worden, zeg ik het, ik spreek de betreffende verkoper of vertegenwoordiger er op aan en dan wordt er vanzelf 'geschift'. Als je dat als verkoper niet doorhebt moet je nog veel leren of ben je niet geschikt voor je vak. Als je je als vrouw in de hoek laat parkeren ben je verkeerd bezig, en er is niks mis mee om dat niet te pikken. Bij ons is het absoluut niet aan de orde, integendeel, alles wordt aan de keukentafel -met koffie- overlegd. Of het nu gaat over de aanschaf van een machine of de samenstelling van het voer, ik ben gewoon 'de ander met net zoveel recht van spreken of inbreng', een prima gevoel, ik wil het ook niet anders. Ik draai al heel wat jaren mee en kan net zo goed een kalf verkopen of een knoop doorhakken, dat is ook het mooie aan 'boerin zijn'!

 • no-profile-image

  sizie

  Het overkomt mij ook op beurzen. Ze denken dat ik maar mee ben om mijn vriend te vergezellen, terwijl ik nog meer agrarische achtergrond heb als hem. Als ik alleen ga, nemen verkopers mij wel serieus. Wel jammer dat het zo gaat.

 • no-profile-image

  annette

  Hoe komt het denk je dat destijds het feminisme opkwam? In ieder geval niet omdat alleen een boerin niet serieus genomen werd! In welke sector wordt een vrouw wel serieus genomen? Welkom in het echte leven!!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.