7 reacties

Stemmenstrijd op het boerenerf

Henk Dokter
VVD en CDA kennen natuurlijk ook wel de uitkomsten van Boerderij-enquêtes die er op duiden dat 80 procent van de stemmen van boeren en tuinders naar deze twee partijen gaan, de meeste naar het CDA. De VVD doet er alles aan om een groter deel naar zich toe te trekken, het CDA om ze te behouden. Het gaat denk ik om zo’n 300.000 agrarische stemmen en dat aantal valt niet te versmaden.

Het is te merken aan de Kamervragen en proefballonnen die de kandidaten van beide partijen loslaten. Soms zijn het gezamenlijke oprispingen, zoals de inkrimping van AID en Dienst Regelingen die VVD en CDA in het nieuwe regeerakkoord willen vastleggen. We zullen zien.

Revanche voor Rutte

De campagneteams laten niets aan het toeval over en sturen de lijsttrekkers deze laatste dagen letterlijk de boer op. VVD-voorman Mark Rutte gaat zaterdag op bezoek bij twee bedrijven in het Oldambt en gaat in gesprek met boeren uit de streek. Hij gaat er revanche halen voor een bezoek van de VVD-top vier jaar geleden, die toen dacht daar alleen maar politieke vrienden aan te treffen. De boeren waren echter zo slecht te spreken over Zalm en Van Aartsen dat de verwachte zegetocht uitdraaide op een strafexpeditie. Ik denk dat het morgen vrolijker toe gaat.

Balkenende trots op land- en tuinbouw

Ook Jan Peter Balkenende bewaart – als de politieke actualiteit het hem gegeven is – een boerenbezoek tot de laatste dagen van de campagne. Maandagmiddag bezoekt hij in Ter Aar een kassenbedrijf en in Zevenhoven een melkveebedrijf. Ik voorspel nu al dat hij tijdens deze Zuid-Hollandse trip meer dan eens zal verklaren ,,trots te zijn op onze land- en tuinbouw’’. Dat zegt hij iedere keer als hij een boer in het oog heeft.
Hoewel het natuurlijk bij de verkiezingskoorts hoort en je deze toppers daarna misschien vier jaar niet meer in een agrarisch milieu tegenkomt, vind ik het toch een positief signaal. De landbouw wordt serieus genomen. Hun collega’s van links doen dit niet. Wouter Bos en Jan Marijnissen hebben in deze campagne het boerenerf gemeden en laten daarmee merken dat PvdA en SP de boeren weinig te melden hebben.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  paul jansen lintelo

  Wat is dit!!! Gaan we zieltjes winnen voor een bepaalde politieke partij. De land en tuinbouw heeft in het verleden vaak genoeg loze beloften en vage toezeggingen gehad van lieden dit onze bedrijfstak geweldig vonden. Achteraf roepen ze dan dat het in Brussel allemaal beslist wordt en dat ze er echt niets aan konden doen. Stem je SP of erger de dierenknuffelpartij weet je in ieder geval zeker dat je op landbouwpolitiek bij de bok gedaan wordt. Brussel gaat de nieuwe EU landen helpen om het platteland daar te ontwikkelen (lees leegloop te voorkomen). Nederland wordt een uit de kluiten gewassen Madurodam.

 • no-profile-image

  A de Feijter

  Het is wel jammer maar wel waar dat het CDA en de VVD alleen rond verkiezingstijd aandacht besteden aan de landbouw, en dan liefst aan de grote bedrijven, de rest zal hun een zorg zijn. Landbouw is alleen maar goed genoeg om op hun te stemmen, en dan zo snel mogelijk vergeten.

 • no-profile-image

  Jan

  Ik begrijp niet dat in dit artikel over 'boerenpartijen' geen woord gerept wordt over de SGP. Een partij die zich de achterliggende tijd zoveel en zo goed voor de agrarische sector heeft ingezet, vedient steun! Ook in een weblog. Zeker ook omdat er ontzettend veel boeren op deze partij stemmen, meer dan ooit denk ik. Wat dat betreft denk ik dat de percentages die Henk Dokter noemt niet kloppen. Natuurlijk, CDA en VVD doen ook veel goeds voor de boer. Maar die hebben daar ook de manschappen voor (veel zetels, meerdere landbouwwoordvoerders). Voor een kleinere partij als de SGP vindt ik het prijzenswaardig moedig dat zij zich zo actief inzet voor de sector. Nogmaals, laten we dat nou eens belonen met onze stem! In de rij PvdA en SP zou ik ook D66 en Christenunie willen noemen.

 • no-profile-image

  Henk

  Agrariërs, denk aan de paarse periode toen de mensen van de VVD jullie echt in de kou lieten staan. Stem voor uw toekomst, stem CDA.

 • no-profile-image

  piet

  Bij de vaststelling van de ecologische zone Oostvaarderswold, in Flevoland, heb ik niets gemerkt van enige betrokkenheid met de boerenbelangen bij de VVD-statenfractie.

 • no-profile-image

  Johan F

  Is het CDA en de VVD wel zo goed voor de landbouw? Zij waren het die de MEP (subsidie voor duurzame energie) onderuit gehaald hebben. Hierdoor zijn veel agrarische bedrijven gedupeerd en wordt de ontwikkeling van het platteland weer kapot gemaakt. Ditzelfde geldt voor het biobrandstoffenbeleid. De oliemaatschappijen krijgen miljoenen om biobrandstoffen "verplicht" bij te mengen en de kleine agrarische ondernemers moeten accijns betalen over de biobrandstoffen waardoor de markt voor hen kapot gaat. Het CDA en de VVD dragen volgens mij niets bij aan de ontwikkeling van het platteland en denken alleen in stemmen over het platteland. De PVDA is dan eerlijker en beter voor de agrarische ondernemers.

 • no-profile-image

  Aat Pierik

  Ik ben het helemaal met Jan eens. Zeker als je bedenkt dat nog niet eens zo lang geleden het CDA en de VVD de europese gelden wel op nieuw wilden gaan besteden (en dan bepaald niet aan de boeren, maar aan wandelpaden enzovoort), maar dit dankzij Veerman nog werd voorkomen. Die keert niet terug in de politiek, zoals we weten. Stem op een partij die geen vage beloften doet maar naar eer en geweten handelt!

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.