3139 x bekeken 4 reacties

Kedeng-kedengindustrie

75.000 Nederlanders willen een einde aan de bio-industrie. Zoveel handtekeningen heeft Milieudefensie al binnen met haar burgerinitiatief. De grens voor het op de Kameragenda krijgen van onderwerpen ligt bij 40.000 handtekeningen, dus Milieudefensie is al dubbel en dwars in haar bedoelingen geslaagd.

75.000 Nederlanders willen een einde aan de bio-industrie. Zoveel handtekeningen heeft Milieudefensie al binnen met haar burgerinitiatief. De grens voor het op de Kameragenda krijgen van onderwerpen ligt bij 40.000 handtekeningen, dus Milieudefensie is al dubbel en dwars in haar bedoelingen geslaagd.

Bio-industrie: geen neutraal woord

Ik wil de motieven van de ondertekenaars niet in twijfel trekken. Ze zullen begaan zijn met het dier. Toch knaagt er iets bij mij. Het woord bio-industrie zit me dwars. Al tijden. Zo viel het me in mei op dat een Amsterdamse rechter zelfs het woord in de mond nam, toen hij Wakker Dier in het gelijk stelde in een proces dat was aangespannen door de PVV. Ik vond en vind het onprofessioneel van die rechter, die nam een beladen term over in een vonnis. Dat wekt de schijn van vooringenomenheid tegen de veehouderij. Bio-industrie is geen neutraal woord.

Wat zegt Van Dale?

Want wat is dat eigenlijk, bio-industrie? De definitie ervan hangt sterk af van de gebruiker. Het is een geuzenterm voor de criticasters van de professionele veehouderij, maar wel een onprecieze. De website van Van Dale heeft er het volgende over te zeggen. bio-in•dus•trie (de ~ (v.)): 1 industriële vorm van veehouderij, gekenmerkt door een dichte veebezetting en een ver doorgevoerde mechanisatie.

Mechanisatie zegen voor het dier

Waar eindigt ambachtelijk of kleinschalig en waar begint industrieel? Wat is een dichte veebezetting en wat een lage of matige? En wanneer zijn er zoveel machines en computers dat er sprake is van een ver doorgevoerde mechanisatie? En sterker, al is die ver doorgevoerd, wat heeft dat uit te staan met dierenwelzijn? Een goed geautomatiseerd voer- of ventilatiesysteem lijkt me een zegen voor de varkens. Een melkrobot die de koeien toelaat gemolken te worden wanneer zij er ‘trek’ in hebben, lijkt me geen staaltje van mechanisatie waar het dier slechter van wordt.

Spoeddebatindustrie

Kortom, de term bio-industrie is onzuiver en suggereert vooral veel. Aandacht voor dierenwelzijn is terecht, en knoeiers verdienen (zoals in iedere sector) een strenge aanpak. Natuurlijk, de discussie over diervriendelijk veehouden is meer dan een woordspelletje. Maar laten we juist daarom wel weten waar we over praten. Vechten met goedkope scheldwoorden is beneden de maat. Dan wil ik wel een discussie beginnen over de woonindustrie (bezoek eens een appartementencomplex uit de wederopbouwperiode, je vindt ze aan de rafelrandjes van menige stad), de leerindustrie (bent u pas nog in eens in een school geweest met te volle klassen en te lage budgetten?), de kedeng-kedengindustrie (onlangs nog tijdens de spits in een tweedeklas treincoupé gestaan?) of de spoeddebatindustrie (de Tweede Kamer bij een Nieuwe Affaire).

Laatste reacties

 • no-profile-image

  J. de Bruyn

  Dat is natuurlijk erg makkelijk van die 75.000 mensen,even een handtekening zetten en ze zijn ervanaf. Laat ze tevens maar tekenen dat ze vervolgens zich verplichten een meerprijs te betalen voor vlees wat wel aan hun houderij eisen voldoet.Maar dan kiezen ze toch voor het goedkoopste!!! Als dat dan maar ver weg wordt geproduceerd, en niemand er zich druk over maakt hebben ze toch een zuiver geweten


 • no-profile-image

  Marwin

  Ik ben het met je eens Joost. Maar dan heb ik ook een mooie uitdaging voor je. Omschrijf de definitie bioindustrie dan maar eens op de manier dat het zou moeten.

 • no-profile-image

  kustersbv@zonnet.nl

  Grotere aantallen dieren behoeft echt geen bio industrie te zijn.Hoe diervriendelijk is de huisvesting en hoe ga je met de dieren om?Redement moet er wel zijn.


 • no-profile-image

  Lambert

  Er is nog iets waar ik een onfris gevoel aan overhoud. Dat is de (onfrisse) manier waarop campagne is gevoerd. De foto vorige week die in alle dagbladen stond met een kooi waarin varkens zouden worden gehuisvest of waarvan in ieder geval die suggestie wordt gewekt dat darin varkens worden gehuisvest. Die sugggestieve radiospotjes. Ik heb veel varkenshouderijen gezien. Die kooien ben ik (in Nederland) nooit tegengekomen. Je moet als milieudefensie wel wat als je aan alle kanten links ingehaald wordt...Voor mij heeft milieudefensie afgedaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.