21 reacties

Diervriendelijke meerderheid

Henk Dokter
De kiezers hebben gesproken en hebben grote verschuivingen veroorzaakt. SP en Wilders zijn de grote winnaars, VVD en PvdA de grote verliezers.

Zowel bij links als rechts is zowel winst als verlies. Dat gaat dus een moeizame formatie worden, maar dat had u zelf ook al bedacht.

Oplaat en Waalkens missen de boot

De verliezen maken ook slachtoffers onder de landbouwkandidaten. Bij de VVD blijft Janneke Snijder-Hazelhoff als 22ste en laatste op het nippertje binnen boord, maar Gert Jan Oplaat (24ste) mag voorlopig op het familiebedrijf in Markelo eieren rapen. Hij maakt kans als twee VVD-ers boven hem af zien van een Kamerzetel of in een nieuw kabinet gaan zitten. Een kabinet met de VVD maakt deze uitslag echter onwaarschijnlijk. Misschien dat voorkeursstemmen Oplaat verder helpen, maar dat weten hij en wij pas als de Kiesraad later met de officiële uitslag komt.

Bij de PvdA mist Harm Evert Waalkens nét de boot. Hij stond 33ste en na het verlies van 10 zetels gaat de fractie terug naar 32. Ik vind het extra sneu omdat het partijcongres Waalkens op een veel hogere plek had gezet. Niet alles is verloren. De PvdA maakt veel meer kans in de regering te komen en dan schuift Waalkens alsnog de fractie in. De LPF is helemaal weggevaagd; dat Wien van den Brink niet zou terugkeren was al langer bekend.

Bekende landbouwgezichten

Bij het CDA is niks aan de hand. Alle landbouw-Kamerleden staan op een veilige plek en het kleine verlies deert hen niet. Ook van ChristenUnie, SGP en zelfs D66 zien we bekende landbouwgezichten terug.
Dankzij de gigantische winst van de SP keert een oude bekende terug: Remi Poppe (19e). Ik wens de voorzitter van de landbouwcommissie (misschien opnieuw Annie Schreijer na herverkiezing) veel sterkte toe om dit ongeleide projectiel in toom te houden.

Diervriendelijke meerderheid

En per slot toch de sensatie van deze verkiezingen: twee zetels voor de Partij van de Dieren. Naast Marianne Thieme komt ook Ester Ouwehand in de Kamer. In een eerste reactie zei Thieme vanochtend meteen al dat er nu een diervriendelijke meerderheid in de Kamer zit, doelend op PvdA, SP, D66, GroenLinks, ChristenUnie en uiteraard haar eigen fractie. Laat de veehouderij er zich op voorbereiden dat die meerderheid de komende jaren van zich zal laten horen.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Wouter

  Ja we zullen er mee moeten leren leven. Ik zelf acht de kans groot dat er een kabinet CDA/PVDA/CU komt. (Kabinet CDA/PVDA/SP wordt heel lastig denk ik). Als PVDA en CU samen met de CDA gaan kan de landbouw onvriendelijkheid nog wel eens meevallen. (diervriendelijk is niet geheel gelijk aan landbouw onvriendelijk). En als Wilders maar landbouwvriendelijk is (is nog de vraag) hoeven maar 2 PvdA'ers of CU'ers landbouwvriendelijk te stemmen en we zijn er. We zullen zien.

 • no-profile-image

  Jan

  Heel terecht dat Oplaat niet in de kamer komt we hebben hem goed leren kennen tijdens de MKZ periode. De landbouw in Nederland is voor de VVD een gepasseerd station. Denk maar aan de uitspraken van Zalm over landbouwsubsidies.

 • no-profile-image

  johan

  Bij Wilders hoeven we geen steun voor de veehouderij te vewachten, aangezien dierenbeschermer Dion Graus voor Wilders in de kamer komt.

 • no-profile-image

  Henny

  Als je de programma's van de diverse partijen leest en de verkiezingsuitslag er langs zet, vrees ik het ergste voor de intensieve veehouderij in Nederland. Er is een meerderheid voor het (geleidelijk)afschaffen van de intensieve veehouderij in Nederland. PvdA, SP, GL, D66, PvdD hebben 70 zetels. De partij van Geert Wilders is dan wel ultra rechts maar heeft er geen misverstand over laten bestaan hoe ze over de intensieve veehouderij denkt. Dit maakt 79 en dus een meerderheid. De christenunie kan ook nog deze kant op komen en dan komen we op 85. Nou collega's, maak de borst maar nat. Ik zie het somber in. Probleem is dat dit ook los staat van welk kabinet er komt. Zelfs een CDA minister word nu de andere kant opgedwongen door de kamer. Ik ben absoluut niet tegen diervriendelijkheid. Maar dit moet dan wel samen gaan met een boervriendelijk beleid. Als de genoemde meerderheid van mening is dat de intensieve veehouderij omgevormd moet worden in Nederland, dan hoort daar ook een sociaal gezicht bij. En dat dragen ze toch uit dat ze sociaal zijn.... (of zijn boeren geen mensen???)

 • no-profile-image

  Jinke

  Kamerleden worden geacht zonder last of ruggespraak het volk te vertegenwoordigen. Ze zijn geen verlengstuk van belangenbehartiging. Hoewel ik er nog niet geheel gerust op ben, ziet het er toch naar uit dat de landbouwlobby niet langer het parlement in haar greep heeft. Dat zou winst betekenen voor de democratie.

 • no-profile-image

  Arnout

  Wat mij deze verkiezing ook weer verbaasde, er is geen partij voor de boeren.... Waar ligt dat aan? ER moet toch een partij zijn die zich met kracht tegen een partij van de dieren kan werken? Het is jammer dat zo'n stel hypocriete mensen, aan zoveel steun komt.

 • no-profile-image

  Bert

  Volgens de laatste telling blijft Waalkens nét wel in de Kamer..

 • no-profile-image

  Klaas-Hemke

  Ik verwonder mij erover dat in de reacties veel mensen diervriendelijk met boeronvriendelijk vertalen.

 • no-profile-image

  ABALO

  PVDA heeft ruimte gelaten op links en heeft een domme campagne gevoerd door te polariseren. D66 heeft geen beleid, VVD heeft geen kopman en de landbouw heeft verzuimd om zelf initiatief te nemen. Een berg kansen via Plattelandsbeleid. Nederland is toch een plat land!

 • no-profile-image

  j den hartigh

  De PvdA krijgt 1 zetel er bij en de SP 1 minder dus Waalkens blijft in de kamer maar of dat helpt? De landbouw wordt toch door de politiek niet serieus genomen alleen natuur willen ze en eten ach dat halen we wel in buitenland. Hoe dom kan een mens zijn?

 • no-profile-image

  Henny van Dijk

  Beste mensen, laten we niet in paniek raken door de uitslag van de verkiezingen. Als je het mij vraagt moeten we voor maart al weer naar de stembus en zou men wel een kabinet in elkaar krijgen dan wordt het toch niet oud. En wat hebben we als boer nog te verwachten van de politiek, ze mogen alleen ja en amen zegen op Brussel. Maar wat veel erger is dat de Nederlandse boer alles maar blijft slikken, het wordt hoogtijd om te zeggen tot hier toe en niet verder. Wie is de baas op de boerderij? We moeten toch ook zelf de bank betalen of niet soms? We kunnen ons daar beter zorgen om maken! Welke regering er ook komt maakt toch niet uit politiek stinkt nog harder dan mest en is onbetrouwbaarder dan een dief.

 • no-profile-image

  ir. nicolaas martinus henricus wilhelmus verbeek

  Ik wens de voorzitter van de landbouwcommissie (misschien opnieuw Annie Schreijer na herverkiezing) veel sterkte toe om dit ongeleide projectiel in toom te houden. henk dokter : spiegeltje, spiegeltje.

 • no-profile-image

  Pieter Hoen

  Dat de boeren zo bang zijn voor diervriendelijke parlementsleden toont eens te meer aan dat ze zelf dieronvriendelijk zijn.

 • no-profile-image

  Peter

  Ik hoop dat de Partij voor de Dieren een partij wordt voor ALLE dieren en niet alleen voor de landbouwhuisdieren. Er zal dus ook een einde moeten komen aan de katten op de flatjes die nooit buiten komen, honden moeten verplicht enkele malen per dag uitgelaten worden en de goudvissen en parkieten moeten meer ruimte krijgen. Alle Nederlandse dierenbezitters zullen logboeken moeten bijhouden over welzijn en gezondheid. De AID zal hier een taak bijkrijgen, alle dierenbezitters (van koe tot goudvis), zullen moeten instaan voor het welzijn hun dieren.

 • no-profile-image

  Dick

  Diervriendelijker? Ik wed dat alle veeboeren zo vriendelijk mogelijk zijn voor hun dieren. Dus ik ben niet bang voor radicale veranderingen. Als je de Partij vd dieren zo hoort, mag je als melkveehouder je runderen (koeien en ook stieren) niet meer onthoornen. Heel dier vriendelijk (ze gaan elkaar verwonden) en mensvriendelijk als je je stier wil 'knuffelen'. Kalf moet bij de koe blijven en de koeien mogen niet zo veel melk meer geven. Als die linkse partijen dat willen doorvoeren dan wordt de melk nog schaars en dus nog duur. De hele DDB heb je dan niet meer nodig. Voor een hogere melkprijs.

 • no-profile-image

  wim

  Ja we zullen er mee moeten leren leven. Ik zelf acht de kans groot dat er een kabinet CDA/PVDA/CU komt. (Kabinet CDA/PVDA/SP wordt heel lastig denk ik). Als PVDA en CU samen met de CDA gaan kan de landbouw onvriendelijkheid nog wel eens meevallen. (diervriendelijk is niet geheel gelijk aan landbouw onvriendelijk). En als Wilders maar landbouwvriendelijk is (is nog de vraag) hoeven maar 2 PvdA'ers of CU'ers landbouwvriendelijk te stemmen en we zijn er. We zullen zien.

 • no-profile-image

  Jac

  Nou vooral de reactie van Jinke stoort mij ernstig! Politiek geen verlengstuk van belangenbehartiging, waarom gaan we stemmen dan? Waarom hebben we een tweede kamer als ze geen belangen mogen behartigen? boeren zijn ook mensen die stemmen, horen die hier niet dan? Al gedacht over PvdD = verlengstuk Wakker Dier, Duivendak Groen links = getrouwd met natuur en milieu, Samson = Greenpeace en zo zijn er nog veel, dus hoe zo winst voor democratie? Voor de rest ben ik bang dat het de komende jaren verschrikkelijk lastig wordt met nieuw beleid, hoofdzakelijk gemaakt door emotionele populisten zonder verstand van zaken.

 • no-profile-image

  donkers j

  Thieme mag blijven als de ze kalverhouderij met rust laat.

 • no-profile-image

  ikke

  De landbouw is een van de grootste sectoren in nederland waar vele arbeids plaatsen met gemoeid zijn. Het is niet alleen de boer maar ook transport, slachterijen, slagerijen, winkels, voerfabrieken, scholen, mesttranssport,enz,enz Er zijn veel mensen die dit niet in zien als de nederlandse landbouw wordt gesanneerd dan gaan hier vele banen verloren en dan heeft nederland een nog groter probleem en nog meer werklozen en gaan ze met de pvda weer naar een beleid dat de staatsschuld hoger oploopt en korte termijn politic gedreven wordt.

 • no-profile-image

  Ben

  Als men de natuur ten koste van de landbouw wil uitbreiden, zal men wel ergens het geld vandaan moeten halen om dat allemaal te betalen. En als Marianne Thieme de landbouw vergelijkt met de ijzerhandel, dan hoeft men heel weinig van haar te verwachten. Hopelijk heeft het gezonde verstand de meerderheid.

 • no-profile-image

  Henk

  Een goed streven om een diervriendelijk te zijn. volgens mij leven wij al in een zeer diervriendelijk land, dus lijkt het mij dat er een taak ligt om eens te kijken wat je in de rest van de wereld kunt bereiken met dit streven. Of zal het nu werkelijk de bedoeling zijn om in ons kleine Nederland nu de grote 'Jongen' uit te gaan hangen. Zo ja dan ben ik erg nieuwsgierig hoe er gereageerd wordt op de intensieve dierhouderij zoals de vis in de te kleine viskom, de parkiet in de te kleine kooi, de hond en kat op de flat. Of wordt er alleen maar gekeken naar een makkelijke prooi. Het lijkt erop. Voor mij geld in ieder geval dat ik al trots ben in Nederland te wonen als het gaat om diervriendelijkheid en hier voor de PvdD een duidelijke taak zie in het buitenland

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.