1 reactie

Dieren aan de macht

De Partij voor de Dieren krijgt twee volks- vertegenwoordigers. Zij gaan een zeer speciale categorie bewoners vertegenwoordigen: de dieren. Uniek in de wereld volgens mij. Dit is in zekere zin een machtsomwenteling.

De dieren zijn aan de macht. Een beetje dan toch. De Partij voor de Dieren krijgt met de verkiezingen twee volksvertegenwoordigers. Zij gaan een zeer speciale categorie bewoners van Nederland vertegenwoordigen: de dieren. Uniek in de wereld volgens mij. Dit is in Nederland in zekere zin een machtsomwenteling.

Overmoedig

Overwinningen kunnen overmoedig stemmen. Een triomfantelijke Marianne Thieme riep op verkiezingsavond na de eerste uitslagen meteen dat er nu een diervriendelijke meerderheid in de Kamer is. Dat moet nog maar blijken, dat zal per kwestie verschillen. Nu er geen kiezers meer weggesnoept hoeven te worden van de PvdD, is het afwachten hoe dier-minded GroenLinks, SP en PvdA écht zijn. In verkiezingscampagnes is het in de grachtengordel makkelijk scoren door te roepen dat je tegen de bio-industrie bent. Maar dat komt bij de andere partijen minder diep van binnen dan bij de PvdD. Hier zou ik me als dierenpartij niet rijk rekenen.

Motielawine

Hoe dan ook, het zal de veehouderij met twee PvdD-ers in de Tweede Kamer niet makkelijk worden gemaakt de komende periode. Als de PvdD in de Kamer half zo vaak met moties en interpellaties komt als de partij en haar moederschip Wakker Dier tot nog toe deden met Verontwaardigde Persberichten, wordt het een interessant parlementair jaar. Want als Thieme en de haren iets goed kunnen, is het bij ieder voor de hand liggend en minder voor de hand liggend onderwerp de link naar dieren leggen.

Al gaat het straks in een denkbeeldig debat over de vraag gaat of circulaires naar VMBO-scholen wel of niet op kringlooppapier gedrukt moeten worden, haalt de PvdD de kippen en varkens er wel bij. Als het gaat over vuurwerkopslag in woonwijken, zal er in de stukken ook een paragraaf over de honden en katten moeten komen die zo van geknal schrikken. Ik verwacht een dierlijke motielawine de komende tijd.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    B.D.M. Visser

    Ik vind het een prachtig stuk. Hulde! We zijn benieuwd, we houden het in de gaten.

Of registreer je om te kunnen reageren.