Commentaar

583 x bekeken 5 reacties

De Twentsche Oliemolen en de strijd om de hectares

Deze week wordt de Twentsche Oliemolen in Haaksbergen officieel geopend. Hier is dit jaar al 2.000 ton koolzaad verwerkt tot puur plantaardige olie.

Deze week wordt de Twentsche Oliemolen in Haaksbergen officieel geopend. Hier is dit jaar al 2.000 ton koolzaad verwerkt tot puur plantaardige olie. Leden van ForFarmers leveren het koolzaad, halen er een leuk saldo mee en krijgen een goed gevoel op de koop toe: ze dragen immers bij aan de productie van biobrandstoffen en dat is goed voor iedereen.

Door de aandacht voor biobrandstoffen is de teelt in Nederland al gegroeid van 2.000 hectare een paar jaar geledentot3.600hectare nu. Bij een opbrengst van 1,6 ton olie per hectare is dat goed voor 5.760 ton koolzaadolie.

Paar druppels plantaardige olie

Zet dat zoden aan de dijk? Niet echt. De brandstofwereld is er een van hele grote getallen. Nederlandse auto’s verrijden 6 miljoen ton benzine en 7,5 miljoen ton diesel per jaar. Die paar druppels koolzaadolie merken ze niet eens.

Toch moeten oliemaatschappijen per 1 januari zorgen dat van alle autobenzine en -diesel 2 procent bestaat uit biobrandstof (biodiesel of ethanol). In 2010 is dat opgeschroefd tot 5,75 procent. Het is de uitvoering van beleid dat voortvloeit uit een Europese richtlijn . Daarvoor is alleen al in Nederland 1 miljoen ton biobrandstof nodig, waarvan de helft diesel. Als die wordt gemaakt van koolzaadolie, is 312.000 hectare nodig.

Dat wordt dus importeren. Duitsland lijkt een goede kandidaat. Daar is dit najaar maar liefst 1,5 miljoen hectare koolzaad ingezaaid. Goed voor ruim 3 miljoen ton olie. Maar de Duitsers willen zelf ook die 5,75 procent halen en liefst nog een stuk meer. Dat wordt dus krap.

Bio-ethanol uit stro

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de bio-ethanol, waarvan er evenveel moet komen als biodiesel. Hiervoor zijn meer grondstoffen beschikbaar. Shell-dochter Iogen maakt het zelfs uit stro. De mogelijkheden zijn ongekend. Maar ook hier geldt: de voorraad is niet oneindig. Hier en daar staan de gezichten al zorgelijk . Alles wat in de destillator gaat, is immers niet meer beschikbaar als veevoer of als brandstof.

Conclusie: er komt schaarste aan alles wat groeit op het boerenland. Het wordt dringen op de markt van wat tot voor kort afval was. De ‘energietransitie’ levert een strijd om de hectares. Maar, zoals eerder gezegd: voor de boer is dat alleen maar gunstig.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Zeeland

  Goede zaak dit denk ik zo, weer is een gewas waar heel veel van verbouwd moet worden wil het nut hebben. Mooi perspectief voor de boeren. Men gaat eindelijk inzien dat de boeren niet enkel de weg onder de bagger rijden en het milieu vervuilen met mest en bestijdingsmiddelen.

 • no-profile-image

  wouter

  Volgens mij gaan de boeren een mooie toekomst tegemoet enkel het dure veevoeder is een nadeel. Maar als het veevoeder duur wordt, is vlees normaal gezien ook duurder ;p.


 • no-profile-image

  Twente

  De boer van vroeger was boer in hart en nieren en boerde met veel liefde voor zijn vak maar hij werd door de vorige ministers en ambtenaren gedwongen tot parkwachter. Nu wordt de boer weer gewaardeerd voor zijn inzet als manager van het platteland en milieu en natuurbeheerder en moet er rijkelijk voor beloond worden.

 • no-profile-image

  oost-brabant

  De hectare-saldo's van koolzaad zullen wel omhoog moeten, want in vergelijking met korrelmais en wintertarwe blijft een koolzaadteelt nog steeds in saldo achter. Dus het is nog geen goud wat er blinkt.

 • no-profile-image

  Han van Riel

  Beste Johan, Zo het inderdaad lijkt, gaan de boeren een rooskleurige toekomst tegemoet. Helaas zal de verwerker dit niet pikken en maatregelen treffen om zijn deel van de koek te krijgen. De grote olie maatschapijen zijn druk doende met het "kraken" van biologisch afval tot brandstof. Hier worden dus oude voorraden bio afval, nu vastgelegde CO2, weer in het milieu gebracht.Verder zijn de multinationals druk doende om ons milieu verder aan te tasten, door palm -olie plantages aan te leggen ten koste van het oerwoud en de daar levende flora en fauna. Hier maakt mevr. Thieme zich niet druk over. Het is immers voor de verbetering van economie. Hier hebben we nu de nieuwe bedreiging van de landbouw, het milieu wordt nog verder aangetast en de markt wordt ontlast, zodat de boeren het weer moeilijker krijgen. Wordt energie een boeren goudmijn, dan zal de handel c.q. politiek, zich in no time gaan bemoeien met de productie. Het deel dat de boer verdient aan de energie productie, zal de multinational / overheid afromen om er zelf (meer) beter van te worden. De huidige landbouw en het huidige platteland bestaan bij de gratie van de liefde voor het vak van de boer en niet dankzij de rentabili- teit. Ik voorzie dan ook, dat over enkele jaren Partij voor de Dieren wordt omgezet in de Partij voor Behoud van de Boer. Niet om de boer te steunen maar om hun idyllische platteland te sparen. Gevolg de boer komt weer met zijn vinger tussen de deur. Hoe positief het ook klinkt van "Graanboer tot Olieboer" , de overheden zullen nooit toestaan dat de bevolking een nagenoeg onbetaalbare boterham moeten eten. Dus een nieuw landbouwbeleid gericht op indedaad een "Betaalbaar voedsel pakket". Hebben we dit verhaal al niet eerder gehoord?? We weten waar zo'n beleid toe leidt!!! Uitbuiting van ons leef- milieu, is niet op te lossen door koolzaad olie of ethanol uit stro.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.