256 x bekeken 1 reactie

Annie Schreijer groot stemmentrekster

Henk Dokter
Niet de vele voorkeurstemmen van Rita Verdonk vallen mij het meest op van de officiële uitslag die de Kiesraad heeft bekendgemaakt, maar die voor Annie Schreijer-Pierik: bijna 32.000. Daarmee is de CDA’ster en Twentse boerin in haar eentje goed voor twee zetels.

Ik vind het een formidabele prestatie voor een Kamerlid dat niet echt grote landelijke bekendheid heeft. Maar natuurlijk wel in haar regio en dát telt. Toen ik haar gisteravond belde was ze er –verdiend – opgetogen over. Vooral omdat ’t er dit keer nog twee keer zo veel waren als bij voorgaande verkiezingen. Annie Schreijer is een toppolitica in het onderhouden van de banden met haar achterban.
In volgorde van stemmen staat zij als vierde op de CDA-lijst, na de toppers Balkenende, Verhagen en Van der Hoeven. Maar nog vóór partijkanonnen als Donner, Wijn, Van Geel en Verburg. En ook ver voor landbouwcollega Atsma, die toch ook nog dik 16.000 stemmen kreeg.

Oplaat werkt nu aan cd

Voor VVD’er Oplaat mocht de einduitslag niet baten. Hij haalde 2.600 voorkeurstemmen en dat is veel te weinig. Hij is nu twee plaatsen verwijderd van een Kamerzetel en is dus niet kansloos. Maar even duren zal het wel, want er moeten dan eerst Kamerleden boven hem in een nieuw kabinet gaan zitten, áls de VVD daar al aan toe komt. En de kabinetsformatie gaat in ieder geval lang duren want informateur Hoekstra neemt de tijd.
In mijn vorige weblog schreef ik gekscherend dat Oplaat nu gaat eieren rapen. Maar de in zijn genre zeer gewaardeerde amateurzanger werkt aan een nieuwe cd en bereidt zich voor zich te vestigen als consultant als hij niet binnen 2 of 3 maanden uitzicht heeft op een Kamerzetel.

Waalkens tussen hoop en vrees

Voor Harm Evert Waalkens is het net goed afgelopen: hij is de hekkensluiter bij de PvdA. Hoewel hij meer dan 7.000 stemmen kreeg, heeft hij dat niet aan voorkeurstemmen te danken maar aan hertelling en toedeling van restzetels. Vrijdag gloorde er al hoop voor hem, maar gisteravond vertelde hij mij dat hij toch tot de einduitslag maandag tussen hoop en vrees heeft geslingerd. Op zijn eigen weblog spreekt de Groninger veehouder van een bizarre ontknoping. ’t Kon minder, zeggen ze ook wel in Groningen.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Harrie

    Gelukwensen voor mevr. Annie Schreijer, zeer verdiend, ik wens haar veel succes en wijsheid.

Of registreer je om te kunnen reageren.