256 x bekeken 2 reacties

‘Alles kan’ in verkiezingstijd

Henk Dokter
De mooie beloften vliegen ons tot 22 november om de oren. Maar snijden in ambtenaren, zoals CDA en VVD beloven, is voor boeren niet zo gunstig als het lijkt.

Makkelijk hakken in ambtenaren

Het is grappig om te zien hoe in verkiezingstijd zomaar van alles kan. De VVD laat de files oplossen door de aanleg van slagaders tussen de grote steden.

De Socialistische Partij maakt een einde aan de uitstroom uit de landbouw als die in de regering komt. Die belofte deed Remi Poppe, kandidaat voor de Tweede Kamer. Hij zei het gisteren op een verkiezingsdebat over landbouw in Den Haag. Poppe zat al eerder in de Kamer (1994-2002) namens de rode-tomaatpartij van Jan Marijnissen. Hij huldigt nog altijd de socialistische maakbaarheidsutopie, die zich niets aantrekt van economie en markt. "Economische wetten gelden in de landbouw niet", hoorde ik hem nog zeggen. Alsof je vanuit Den Haag de afvloeiing van boeren met een aan- en uitknop kunt regelen.

Krimp in AID en DR

Maar ook CDA en VVD hebben aardigheid in het voorspiegelen van mooie dingen. Hun afvaardiging naar het debat, Ger Koopmans en Janneke Snijder-Hazelhoff, willen flink snijden in het aantal ambtenaren. De Dienst Regelingen en de Algemene Inspectiedienst moeten inkrimpen. Dat moet zelfs in het regeerakkoord van het nieuwe kabinet komen te staan.
Toe maar!

Toch was mijn eerste gedachte: als VVD en CDA dat zo belangrijk vinden, waarom hebben ze dat de afgelopen 4 jaar dan niet geregeld? Een deel van het antwoord geef ik zelf: het ministerie van LNV, dat over deze twee uitvoerende diensten gaat, heeft al een boel ambtenaren laten afvloeien.

Dienstverlening valt weg

Het ruimen van ambtenaren doet het in de landbouw wel goed, zullen Koopmans en Snijder denken. Toch denk ik dat de partijen hier niet op het goede spoor zitten. Boeren verlangen van de Dienst Regeling een klantvriendelijk en dienstbaar optreden. Dat neemt de DR nu zelf ook heel serieus. Een overvloed aan personeel is geen garantie voor service, maar als VVD en CDA de organisatie tot op het geraamte uitkleden, sneuvelt dienstverlening het eerst.

Ook inkrimping van de AID moet geen doelstelling zijn. De directeur van de landbouwinspecteurs, Annemie Burger, vertelde pas nog op deze site dat AID'ers hun best doen hun verdachten menselijk te bejegenen en minimaal lastig te vallen. De landbouw kent helaas ook nog avonturiers en cowboys, die hun kans waarnemen als ze beseffen dat de AID toch geen tijd meer voor ze heeft. Dat bezorgt de landbouw een slechte naam.

En geloof maar rustig dat bij het eerste het beste incident de Tweede Kamer in een spoeddebat de minister verwijt dat hij de boel heeft laten sloffen en daardoor de ergste dingen laat gebeuren.

Foto

Laatste reacties

  • no-profile-image

    T. Kaastra

    Geachte Heer Dokter, de heer Poppe deed ook enkele uitspraken over het onderwerp 'landbouw in de WTO'. Hij heeft daarmee een sterk punt: de landbouw in de meest brede zin (incl. de NTC) is vrijwel niet realiseerbaar in een vrije wereldhandel en van een 'gelijk speelveld' in de wereld zal nimmer sprake zijn. Die discussie lijkt een taboe. Met vr. groet, Kaastra

  • no-profile-image

    Harm Evert Waalkens

    Volgens mij slaat Henk Dokter deze keer de spijker op z'n kop. De afgelopen jaren heb ik op mijn bedrijf niets gemerkt van het schrappen van regels. We krijgen eerder meer brieven van Dienst Regelingen dan minder en dan ook nog vaak zo opgesteld dat je bijna altijd eerst naar jouw accountant moet om te vragen wat de consequenties zijn. Het is dan zaak om de dienstverlenging optimaal te hebben. Voor mij geldt niet zozeer hoeveel ambtenaren er zijn, maar dat de diensten duidelijk, dienstbaar en doeltreffend werken. De politiek bepaalt het beleid en die moet er dan ook op toezien dat de uitvoering naar behoren wordt ingevuld. Minder bureaucratie prima, maar dan moet er ook een duidelijke politieke besluitvorming aan vooraf gaan. Veel te vaak worden de mensen een worst voor gehouden die ze nooit zullen krijgen. Praatjes voor de vaak hebben boeren niets aan. Harm Evert

Of registreer je om te kunnen reageren.