Redactieblog

1421 x bekeken 21 reacties

Wat is een boerin? (1)

In het tv-programma Boer zoekt vrouw komt regelmatig de vraag naar voren of de dames iets voelen voor het boerinnenvak. Een boerin, wat is dat eigenlijk?

Het tv-programma Boer zoekt vrouw draait alweer een tijdje. Zelf vind ik er niet veel aan, maar ik ben een uitzondering. De meeste mensen vinden het leuk. In de flarden die ik tot nu toe gezien heb, kwam regelmatig de vraag naar voren of de dames iets voelen voor het boerinnenvak. Dat zette me aan het denken. Een boerin, wat is dat eigenlijk?

Ik ken genoeg dames die getrouwd zijn met een boer en die zichzelf sindsdien boerin noemen. Ze wassen, strijken, koken, soppen het tanklokaal, helpen aardappels sorteren, doen de administratie, voeren de kalveren en tussendoor brengen ze de kinderen naar school. Werk genoeg, dat is het probleem niet. Maar worden ze betaald? En dan heb ik het niet over de meewerkaftrek. Dat is geen loon naar werken, dat is een belastingsvoordeeltje voor de man die het soms doorsluist naar zijn vrouw. ‘Heeft zij ook wat voor zichzelf’.

Kortom: wat is een boerin? Is dat iemand met een rode zakdoek om het hoofd en een overall aan? Is ze administratief medewerkster van haar man? Is ze telefoniste of wellicht haar eigen au-pair? Is ze een gratis huishoudster? Doet ze vrijwilligerswerk op het bedrijf of is ze co-manager? Of maakt het allemaal niks uit en ben je per definitie boerin zodra je trouwt met een boer. Wie helpt mij?

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ans aarts

  Als dochter van een boerenfamilie, ken ik natuurlijk het gehele boerenbedrijf. Het heeft twee kanten; Ene kant is het de vrouw die vaak goede economen zijn,goede organisatoren zijn, goede huisvrouwen zijn,goede echtgenote zijn, goede kinderopvoeders zijn, en zo kan ik nog doorgaan. Maar het zou zo moeten zijn, dat ze volwaardig mee mogen tellen in het totale bedrijf, dus ook in de beloning. Het is straks in Nederland zo dat niemand meer weet hoe we onze bevolking zelf van voedsel moeten voorzien. Alles wordt weggesaneerd,weggevaagd door regelgeving etc. Hoe moet het met onze eigen voedselvoorziening?Zijn wij van andere landen afhankelijk? En met de kennis van het boerenbedrijf, hoe zit het daarmee,veel oorspronkelijke kennis wordt zo maar weggevaagd. Maar om terug te keren op de oorspronkelijke vraag, Ten tweede, alle arbeid die je verricht kan niet volledig betaald worden. Een evenwicht is wel wenselijk. Maar wij boeren tellen niet meer mee, en toch zijn we allemaal afhankelijk van hetgeen de natuur, de aarde, de dieren, de planten ons geven. Het respect voor hen en onszelf als mensen is hierin belangrijk.Doch ook hoe gaan we ermee om. Vooral ook Degene die dit alles bestuurd. Uiteindelijk hebben wij niets in handen, en zijn wij afhankelijk van Hem. Toch is het respect voor elkaar in het bedrijf van groot belang voor mens, dier en plant. Dat we daarmee een betere planeet aarde moge krijgen. Dit is maar een korte reactie uw uw bijdrage. Wens U sterkte, kracht en vooral liefde in het werk wat u samen doet. Ans.

 • no-profile-image

  maartje

  Een onderwerp waar ik ook heel nieuwsgiering naar ben. Hoe anderen hierover denken. En welke informatie is er om je er in te verdiepen. Mijn dochter is een boerin zoals in de inleiding is omschreven, maar niet getrouwd. Ze wonen samen met hun kindje. Niets is geregeld.. Wat als er ‘in het ergste geval” iets met de boer gebeurd, waardoor ze alleen komt te staan.? Welke rechten heeft ze. Ze bouwt zelf geen voorzieningen op voor later.

 • no-profile-image

  harriette

  Ik denk niet dat als je trouwt met een boer dat je per definitie boerin bent. Als je er voor kiest om samen met je man het bedrijf te runnen zou ik eerder willen zeggen dat je een meewerkende partner bent die wel degelijk iets verdient. Alleen komt dat net zo als bij de man op de grote hoop terecht, waar je als vrouw ook je voordeel mee doet. Je denkt wel erg krom over het boerin-zijn hoor! Ikzelf werk samen met mijn man op de boerderij die we samen hebben opgebouwd. Ik doe daarbij ook de huishoudelijke tak en help mee waar ik kan. Toch voel ik me geen boerin, maar veel meer. Heb enorme voldoening aan het geen ik doe en dat telt. Alles wat jij opsomt in je blog is van toepassing op hetgeen ik doe. Misschien wel een manusje van alles als je het zo zou uitdrukken, maar ik ben er maar wat blij mee. Je bent vrij in hetgeen je doet en kunt optimaal genieten van de kinderen. En de kids genieten enorm van het feit dat ze "buiten" wonen. Er komen vaak kinderen uit het dorp spelen omdat ze zich thuis vervelen. Hier is altijd iets te doen, ook al wonen we in Denemarken. Het echte boerenwerk is overal het zelfde. En we genieten er 100% van.

 • no-profile-image

  Lianne Hekkert

  Als je trouwt met een groenteboer ben je dan ook groentevrouw? Nee, ik ben geen boerin zeg ik als mensen mij dat vragen (en dat gebeurt regelmatig). Ik ben de vrouw van Martijn, moeder van onze zoon en verpleegkundige. Drie zeer belangrangrijke taken die ik zeer belangrijk vind, dus nee. Ik ben geen boerin.

 • no-profile-image

  jaap

  Ach ja, bij mij kunnen ze beter vragen of ik wel boer ben. Zat eerst in maatschap met mijn vader. Die kon nog goed dus ben ik maar vertegenwoordiger geworden en sprong af en toe bij. Toen trouwde ik. Mijn vrouw kwam in de maatschap. Ze kwam uit de stad maar vond boeren zo mooi dat zij nu het bedrijf doet en ik nog steeds vertegenwoordiger ben en af en toe bij spring. Maar om terug te komen op het belonen van de vrouw. Wij zijn heel ouderwets in gemeenschap van goederen getrouwd. We vertrouwen elkaar en doen er allebei hard ons best voor dus hebben we er voor gekozen, ongeacht de verschillen in inbreng alles samen te delen.

 • no-profile-image

  thea

  Een boerin vind ik zo'n stomme naam.omdat je man boer is, word jij toevallig boerin genoemd. En ik weet wel, ik werk ook mee op de boerderij. Wij hebben er samen voor gekozen om verder te gaan, maar ik vind als je als boerendochter wordt geboren en je gaat verder met het bedrijf dan ben je pas een boerin (dat hoeft een ander niet te vinden). Die tv-programma's vind ik vreselijk; vooral als er van die slomen tussen zitten. Dan krijg je weer te horen "ach het is een boer". Het probleem is dat ze niet van het erf af komen. En ze maken geen contact met vrouwen. En dan willen die vrouwen ook nog boerin genoemd worden... nou succes dan.

 • no-profile-image

  c0rrie

  Ik ben het eens met de vorige briefschrijfster, wij zijn in alles elkaar gelijke en we gaan ook altijd samen landbouwmachines kopen en beurzen af. Mijn man heeft er een hekel aan als ze mij niet serieus nemen, en zegt er wat van. En mijn man springt ook in het huishouden in als dat nodig is.

 • no-profile-image

  martine

  Ik vind boerin een titel die je alleen mag dragen als je meewerkt op het bedrijf of helemaal achter je man staat. Ik ken in mijn omgeving vrouwen genoeg die absoluut geen boerin genoemd willen worden, terwijl ze wel in het buitengebied wonen. Maar niet werken, dus vinden ze zichzelf geen boerin. Ik vind dat ik het wel ben, ook al heb ik een baan naast de deur. Het bedrijf staat op 1, de zorg voor het gezin ook, als er mensen zijn koffie zetten voor de club, etenstijden aanpassen aan het werk in de stal of de oogst: ook je houding richting je man en zjin werk maakt je boerin. Martine Kruider www.ikbenboerin.nl

 • no-profile-image

  Jose Kolk- Daniels

  Een boerin is een zelfstandige ondernemer die door te werken in en met de natuur in haar eigen onderhoud kan voorzien. Natuurlijk kan dat zo als bij ons in maatschap zijn, maar dat kan natuurlijk ook zelfstandig. Ik vind dat je kunt stellen dat boerin zijn een beroep is. En een beroep is een vakbekwaamheid wat je in staat stelt om in je eigen levensonderhoud te voorzien. Ben ik boerin, ja in hart en nieren. Ik leef in de natuur, ik leef met de natuur en ik leef van de natuur. Maar bovenal ben ik een hard werkende zelfstandig ondernemer, die een flinke dosis kennis, vakbekwaamheid, creativiteit, handelsgeest, organistiekunde, doorzettingsvermogen, inovativiteit en werklust nodig heeft om samen met mijn man, voor onze medewerkers en ons zelf een gezonde werkvloer te creeren en te behouden. Jose Kolk- Daniels, Boerenshop/ Tulpenpluktuin.

 • no-profile-image

  ik

  Een boerin hoeft niet per definitie 100% in het bedrijf te werken. Een boerin is in mijn ogen iemand die voor 200% achter het bedrijf en zijn man staat. Dus kan makkelijk een baan hebben en niet in de stal of op de akker staan. Als ze maar mee denkt en interesse er in heeft. En boerin, is dat niet een beetje ouderwets? Mede-onderneemster is een beter woord voor boerin. Een brabander, 26 jaar een eigen bedrijf

 • no-profile-image

  Rita Scholtens

  Wat houden we mekaar toch weer fijn bezig!!! Wanneer je met een boer trouwt wil dat echt niet zeggen dat je dan de boerin wordt. Je hebt je eigen beroep, al wil dit niet zeggen dat je geen boerin kunt worden maar daar kies je dan toch echt zelf voor. Trouwens, de vrouwen die zich boerin noemen, WEES ER TROTS OP.

 • no-profile-image

  josé

  Ik denk, dat wanneer je tevreden bent met elkaar en je samen je bedrijf kan runnen en alle vrijheid van de wereld hebt... tevreden kan zijn! En een belastingvoordeeltje om de vrouw een soort inkomen te geven, heeft volgens mij niet zoveel zin, omdat alles toch uit één pot komt. Dan is het alleen maar het idee dat een vrouw er ook nog wat voor krijgt! En ieder bedrijf regelt het op zijn eigen manier!! Wij vinden dit het ideale leven. De negatieve sfeer over boeren, komt meestal voort uit jaloezie, denk ik!

 • no-profile-image

  marja

  Ik vind dat als je trouwt met een boer je niet direct het stempel boerin hoeft te krijgen. Het is wat je zelf wilt. Ik ben zelf ook met een boer getrouwd maar daarnaast heb ik ook nog werk buiten de deur; dit omdat dat financieel nodig was. Ik beklaag mezelf niet hoor want ik vind mijn werk erg leuk maar je moet wel blijven nadenken en dat moet je wel met elkaar doen. Je moet elkaar kunnen helpen en dat kan ik als het nodig is. Ik heb er geen spijt van dat ik met een boer ben getrouwd het is nog steeds erg leuk en hard werken maar daar word je niet dommer of moeier van.

 • no-profile-image

  E.Buth

  Een boerin is iemand die betrokken is bij het boerenbedrijf. Je moet er samen voor gaan anders werkt het niet. Elkaar aanvullen en zonodig bijspringen is belangrijk in een zelfstandige onderneming. Als je dat niet ziet zitten, kun je beter geen boerin worden.

 • no-profile-image

  let

  Een boerin is een vrouw die alleen of samen met een boer een boerenbedrijf heeft. Een boerin is niet iemand die de gehele dag in huis loopt te sloven. Dit is iemand die net als een boer verstand vanzaken heeft en prima boeren bedrijf bestuurd. Ik ben het niet eens overigens dat een vrouw die op een boerderij woond een boerin is. En ik ben het ook niet eens met een vrouw die met een boer trouw een boerin wordt. Je ben of je wordt een boerin als je de kneepjes van het vak verstaad.

 • no-profile-image

  e

  Hoi, ik ben boer en boerin inéén. Ik run mijn eigen landbouwbedrijf, mijn man gaat buitenshuis werken. Voor mij hoeft er geen onderscheid gemaakt te worden tussen boer of boerin. Beiden moeten een volwaardig inkomen en statuut hebben. Bij ons wordt het woord boerin nog al te vaak minachtend gebruikt. Boerin zijn is voor mij zo goed als voltijds (naast je gezinstaken) alleen of met je partner op het bedrijf werkzaam zijn. Het is volledig betrokken zijn en mede inspraak hebben in de bedrijfvoering.

 • no-profile-image

  ger

  Is een boerin een vrouw die op de boerderij woont of is het een vrouw die dan ook nog mee werkt. In de media komt het zo langzamerhand over als of de boeren hun eigen vrouwen uitbuiten. Daarvoor is deze rubriek een eeuw te laat.

 • no-profile-image

  sabine

  Ik denk dat er bij de vraag meer bedoeld wordt, of je met de manier van leven op de boerderij, kunt leven. Boer zijn is niet alleen het werk op de boerderij maar ook een manier van leven. Vooral als er vee is want dit betekend 24 uur per dag zorg. Prive en werk zijn eigenlijk nooit gescheiden. Dus als je als vrouw wel of niet meewerkt, je zal op een of andere manier wel bertokken zijn bij het bedrijf. Vaak krijg je ook te maken met de schoonouders of de broers en zussen die jaren lang op het bedrijf geleeft en gewerkt hebben. Voor iemand die hier niet in groot gebracht is is dat soms best moeilijk te begrijpen. Dus als je trouwt met een boer ben je niet alleen z'n vrouw maar veel meer! Een prachtig beroep en leven!

 • no-profile-image

  riky schut

  Boerin is een geuzennaam voor haar die van harte haar werk doet op de boerderij, in het gezin, en die meestal met haar partner samen het inkomen verdient op basis van 50%/50% winst. Indien ze buitenshuis werkt en het inkomen daarmee aanvult, dan nog is ze boerin. Belangrijk is dat de boerin meedenkt, meepraat, meebeslist op het bedrijf en de in-en uitgaven voor bedrijf en gezin. Belangrijk is ook dat vrouwen als boerinnen voor minstens 30% liefst 50% participeren in besturen en meedoen op beleidsniveau in het kader van landbouwbeleid, ontwikkelingen etc.Er moet dus structureel nog veel veranderen in onze landbouwwereld en in onze maatschappij. Laat dus vooral de talenten van de helft van onze bevolking (50%) in de boeren-en tuinderswereld niet verloren gaan. Het gaat om mensenrechten, in dit geval vrouwenrechten! Riky Schut-Hakvoort

 • no-profile-image

  rianne

  Ik ben boer"in", of eigenlijk ben ik agrarische medeeigenaar van ons rundveebedrijf. Mijn man en ik hebben er bewust voor gekozen om een VOF op te richten, zodat ik niet alleen mee kan beslissen over het reilen en zeilen op het bedrijf, maar ook een redelijke beloningsvorm daarvoor terug krijg. Dat bij het werk op de boerderij ook diverse nevenactiviteiten horen, zoals er zijn voor de kinderen, opruimen, koffie zetten, de boekhouding bijwerken zie ik allemaal niet als vervelend dat hoort er ook gewoon bij. Verder vind ik het geweldig om op de boerderij, in de natuur te wonen en te werken, en hier iets moois samen met man en kinderen te kunnen opbouwen. Iedere maandag word ik op school aangesproken of ik het gisterenavond ook weer gezien heb: "boer zoekt vrouw", en natuurlijk heb ik het weer gezien, wij boeren zijn HOT en populair, ben d'r trots op, ik ben het in iedergeval wel!!

 • no-profile-image

  tineke

  Ik kan me wel vinden in de bijdrage van Rianne. Mijn situatie is zowat gelijk aan de hare alleen doe ik de boekhouding niet maar mijn man.Wij zijn getrouwd op huwelijkse voorwaarden die ook jaarlijks door de boekhouder worden uitgewerkt. Zodoende bouw ik ook echt zelf iets op. Momenteel ben ik echter weer aan het soliciteren om twee dagen buiten de deur te gaan werken. Gewoon, om er eens totaal wat anders langs te doen om op die manier een brede kijk op de maatschappij te kunnen houden. De verdiensten zijn uiteraard leuk meegenomen. Mijn man en onze twee medewerkers gaan de uren die ik er dan niet ben samen invullen.

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.