2 reacties

Waalkens’ sprong voorwaarts

Henk Dokter
Van alles wat gebeurde op de partijcongressen in het voorbije weekeinde springt de wonderbaarlijke opmars van Harm Evert Waalkens bij de PvdA mij het meest in het oog. Van de aanvankelijk toegekende plaats 51 sprong hij omhoog naar de eervolle plaats 33 op de definitieve kandidatenlijst.

Hij staat dus nu niet lager, maar zelfs zes plaatsen hoger dan bij de vorige verkiezingen. Zelden schiet iemand met zo veel plaatsen omhoog op een kandidatenlijst.

Goed lobbywerk

Waalkens zelf heeft er veel aan gedaan om zich op een verkiesbare plek te krijgen. Maar het is vooral ook goed lobbywerk van Raymond Kruyer, voorzitter van de afdeling Groningen van de Partij van de Arbeid. Die heeft al zijn collega’s afgebeld met de boodschap Waalkens te steunen. Hij schoof Waalkens vooral naar voren wegens diens kennis van het platteland en de landbouw, dus niet eens als afgevaardigde van Groningen of het Noorden. Een succesvolle greep, want regionale afgevaardigden stonden er al genoeg hoog op de lijst, ook uit het Noorden.

Voorvechter dierenwelzijn

Grappig genoeg hoefde de afdeling Amsterdam al helemaal niet overtuigd te worden. Die steunde Waalkens toch al omdat hij voorvechter is van het dierenwelzijn, en ooit bekroond als dierenbeschermer van het jaar. Dat valt altijd goed bij de stedelingen met hun doorvoede hondje op het achterbalkon.

Gevoelige correctie

Het congres van de PvdA heeft daarmee Jeltje van Nieuwenhove en haar kandidatencommissie gevoelig gecorrigeerd. Helemaal los van de persoon Waalkens was het een gruwelijke misser om de enige landbouwwoordvoerder op een onverkiesbare plaats te zetten. De sociaal-democraten konden niet duidelijker laten merken dat ze landbouw en platteland bezig waren af te schrijven. Een dergelijke verwaarlozing van een belangrijke component van de samenleving kan geen enkele grote partij zich veroorloven, zeker niet als die regeringsambitie heeft. Op mijn vorige weblog reageerde Jan met zijn constatering dat de hele Nederlandse politiek de handen van de landbouw heeft afgetrokken. Maar de belachelijk lage plek van Waalkens heeft ook de partij , althans het congres, tot het besef gebracht dat er buiten Den Haag en Amsterdam ook nog mensen wonen. Bijvoorbeeld een PvdA-prominent als Klaas de Vries liet op zijn weblog weten dat Waalkens een hogere plek verdient.

Sommige subsidies mogen blijven

Waalkens’ promotie zie ik als een zekere herwaardering van de landbouw bij de PvdA. Daar is zelfs iets van terug te vinden in het verkiezingsprogramma dat definitief is vastgesteld. Eerst stond daarin botweg dat de EU-inkomenssubsidies weg moeten. Dat is geamendeerd. Het komt er nu wat minder rabiaat in te staan: In de plaats van de oude inkomenssubsidies worden subsidies voor publieke doelen, voedselveiligheid, biologische landbouw, landschap, waterbeheer en milieu gehandhaafd. Veel scheelt het niet, maar vriendelijker klinkt het wel. Afschaffen van subsidies is in ieder geval geen principe meer voor de PvdA.

Foto

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Jan

    Toen Waalkens in eerste instantie zo laag op de PvdA-lijst werd gezet, werd mij in elk geval wel duidelijk dat de PvdA niet de Partij voor de Agrarier is maar veel meer de Partij voor de Allochtoon.

  • no-profile-image

    Teo

    Helaas... deze man maakt meer kapot dan goed in onze sector. Zorg ervoor dat hij er niet in komt mensen, de PvdA mag geen 33 zetels krijgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.