Redactieblog

366 x bekeken 6 reacties

Stelletje kleuters

Ruzie-achtig, irritant, tenenkrommend. Zo wil ik de laatste aflevering omschrijven van het televisieprogramma Rondom 10. Die ging over dieren en dierenwelzijn.

Bijna elke politieke partij heeft Het Dier wel een plek gegeven in het verkiezingsprogramma. Er is zelfs een politieke partij, speciaal voor dieren. Rondom 10 wilde daarom eens debatteren over de vraag of de liefde voor het dier zo langzamerhand niet aan het doorschieten is.

Thieme schiet doel voorbij

Leuk onderwerp. Dacht ik. Maar helaas. Het ging in de eerste paar minuten al mis. De gasten lieten elkaar nauwelijks uitpraten. Vooral de lijsttrekker van de Partij voor de Dieren, Marianne Thieme, schoot haar doel voorbij. Ze interrumpeerde om de haverklap en trok daarbij al haar maskers uit de kast. Die varieerden van een stralende glimlach, tot blikken van ergernis en zelfs een gespeeld medelijden met mensen als Henk Jan Ormel van het CDA. “Ach, mijnheer Oooormel, toe nou! Gek werd ik ervan. Er was toen nog ongeveer drie kwartier te gaan.

Om het hardst roepen

Toen die voorbij waren, had ik geen idee wat er nou eigenlijk allemaal gezegd was. Nou ja, iedereen had om het hardst geroepen: “Mag ik éven uitpraten?” Maar voor de rest is met deze discussie niemand wat opgeschoten. Geen mens en geen dier. Wat blijft hangen is het beeld van een stelletje kleuters dat elkaar de zandbak uitvecht in plaats van te kijken hoe ze samen een mooi zandkasteel zouden kunnen bouwen. Bah. Ik ben benieuwd of ze hier zelf nog iets op te zeggen hebben.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Henk Jan Ormel

  Pas op voor de kleuters! Vooraf was mij verzekerd dat er één vertegenwoordiger van de dierenpartij mee zou doen aan deze discussie. Tot mijn grote ergernis merkte ik bij binnenkomst in de studio dat er twee dames waren. Nu val ik daar niet van achterover, maar enige balans in het gezelschap is toch wenselijk. Op zo'n moment moet je er gezien de omstandigheden het beste van maken. Ik betreur het dat u de heer Dellaert van het PVV en mij kennelijk ook bij de kleuters indeelt. Ik probeer mij oprecht in te zetten voor boeren en een -in mijn ogen- normale omgang met dieren. Naar mijn mening moet er echt tegengas gegeven worden en hoop ik dat ook boeren en boerenorganisaties zich gaan inzetten. Het is toch belachelijk dat een actiegroep als wakker dier die rechtstreeks verbonden is met de partij voor de dieren kan roepen dat VVD en CDA de meest dieronvriendelijke partijen zijn en dat dit nieuws klakkeloos wordt overgenomen door Jeugdjournaal, Trouw, de radionieuwsdienst en alle overige media!

  Ik maak me zorgen om het voortdurende reclamebombardement en zeker over wat er gebeurt als deze partij in de kamer komt. Week in week uit zullen er dan debatten over dierenwelzijn zijn en boeren gecriminaliseerd worden. Het dier en de boer worden de dupe van deze polarisatie rond dierenwelzijn. Wees trots op wat jullie doen en laat eens zien wat de desastreuze gevolgen voor jullie zullen zijn als het programma van de Dierenpartij zou worden uitgevoerd! Pas ook op voor slappe knieën bij de gevestigde partijen! Wat dat betreft werd ik ook niet vrolijk van de inbreng van mijn collega's in het dierendebat in Paradiso. Waarom waren daar trouwens geen boeren?

 • no-profile-image

  erik s.

  Ik heb de eerste 10 minuten ongeveer gezien. Wat mij opviel was dat mevr. Thieme uitermate goed door heeft hoe je met communicatietechnieken moet omgaan. We kunnen met ze'n allen hoog en laag vliegen maar dit soort mensen winnen wel stemmen. En hier zullen we rekening mee moeten houden en uiterst voorzichtig mee moeten omgaan. Het is zo makkelijk om een uitgebreide betoog in discrediet te brengen door een simpele opmerking waardoor de spreker op een nette manier voor gek wordt verklaard. Dit gebeurde dus ook meerdere malen en hier is moeilijk tegen op te boksen en daar moeten dus goede mensen voor staan. Naar mijn mening werden de overige sprekers te vaak verrast ook al kenden ze haar... helaas.

 • no-profile-image

  chris

  u moet eens naar uzelf kijken wat u af en toe uitkraamt is ook niet veel soeps gr chris

 • no-profile-image

  Jan-Roelof Jalvingh

  Waarom er geen boeren in Paradiso waren? Goede vraag. Ik vraag mij af of de organisatie van het debat, de gezamenlijke dierenbeschermingsorganisaties, überhaupt organisaties uit de landbouw hebben uitgenodigd. Indien dit het geval was, dan valt het te betreuren dat er geen boeren waren natuurlijk, of een vertegenwoordigende partij zoals LTO, NVV, NMV etc. Het is wel makkelijk debatteren als de direct betrokkenen er niet bij zijn. Dan weet je direct welke kant het debat op gaat, zeker gezien de achtergronden van de organisatie. Voor zover mijn informatie nu strekt heeft de heer Ormel goed zijn woordje gedaan daar, maar tegen de 'dierenliefhebbers' valt feitelijk niet te praten, want in hun ogen is het toch altijd net weer anders. Zo trof ik laatst op vakantie een dame, ze was lid van de Partij voor de Dieren. Zij was absoluut tegen de export van dieren in verband met de lange reistijden. Mijn verweer omtrent de luxe vrachtwagens met ventilatoren, drinksystemen en een dik pak stro kwam niet bij haar aan. Nu had ze plannen om te verhuizen naar Oostenrijk. Haar geitjes moesten dan mee. Dat moest wel kunnen, want in haar ogen was dat heel anders..... Ik bedoel maar.

 • no-profile-image

  henk

  Er is een tijd geweest dat mevrouw Thieme deed waar ze voor stond; verantwoord omgaan met dieren promoten. Helaas is op 'n gegeven moment haar stem op hol gslagen waardoor deze klinkt alvorens over het tekstballonetje nagedacht is. Misschien het gevolg van een gretige behoefte om haar meningen te spuien, omdat ze volgens mij écht denkt verstand van zaken te hebben. Maar waarschijnlijk is e.e.a. het gevolg van een slechte jeugd ofzo...

 • no-profile-image

  een boerin

  Het is de vraag of je door tegengas te geven aan zulke mensen niet het tegengestelde bereikt: nog meer aandacht voor Mevr Thieme & Co. Ik richt me liever op een ander soort van PR als met een mevr Thieme in gesprek te gaan. Laat ze maar roepen, ik weiger tegenover haar te verdedigen, dat is praten tegen dovemansoren. Ik zet me liever in om de onwetende, maar enigszins realistisch burger te informeren, met hart en ziel. Wacht maar, onze tijd komt.....

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.