3 reacties

Dierenwelzijn de grote verkiezingsknuffel

Henk Dokter
De verkiezingscampagne barst los en meteen valt op dat het dierenwelzijn het meeste kabaal te weeg brengt. Niet de kinderopvang, de pensioenen of de hypotheekrenteaftrek maken felle debatten los, maar de castratie van biggen, de jacht en de wilde circusdieren.

De stemwijzer of de dierenwelzijnsbarometer maken de kiezers wegwijs.

Slaande ruzie

Wat de politici aan vriendelijkheid in hun mars hebben, bewaren ze voor de dieren, en zeker niet voor hun politieke medemens. Zo is er slaande ruzie uitgebroken tussen VVD’er Gert Jan Oplaat en Marianne Thieme, lijsttrekker van de Partij voor de Dieren. Oplaat wil met haar in debat, maar Thieme doet niet mee. Thieme is bang voor de VVD, zo verwijt Oplaat haar in een fel persbericht.

Thieme reageert niet op haar website, maar wel telefonisch. “Oplaat noemt mij en mijn organisatie steevast crimineel. Ik ga niet met iemand in debat die zich zo diskwalificeert. Bovendien kan ik niet altijd, zoals Oplaat ook verstek liet gaan bij het Grote Politieke Dierendebat.”

Oplaat laat zich ook vervangen

Dat debat was afgelopen zondag in Amsterdam. Thieme was daar ook, Oplaat niet. Hij liet zich vervangen door zijn VVD-collega Janneke Snijder. Een van de opmerkelijke uitkomsten van dat debat was dat de VVD er uit kwam als een zeer diervriendelijke partij, diervriendelijker dan bijvoorbeeld de Partij van de Arbeid. Acht politici moesten stemmen over stellingen en de computer berekende welke partij het diervriendelijkst was. De VVD hoorde tot de toppers, en als ik het goed registreerde was Janneke Snijder daar zelf nog het meest verbaasd over (en verlegen misschien ook wel, met het oog op haar boerenachterban). De Dierenbescherming, een van de organisatoren van het debat, vat de uitkomsten samen.

Wat wil de VVD precies?

De VVD afficheert zich als de partij die dierenwelzijn naar het internationale niveau tilt. Dat is wel verstandig, want vrijwel alle andere partijen, zeker Partij voor de Dieren, legt de nadruk op maatregelen in Nederland. Dan exporteer je het dierenleed dus naar landen waar geen maatregelen worden genomen.

De VVD zie ik dus opschuiven naar het politieke spectrum waar het dierenwelzijn de ware verkiezingsverknuffel wordt. Ik ben daarom benieuwd of de liberalen zich aansluiten bij PvdA, GroenLinks, SP, Partij van de Dieren en EénNL. Die verklaarden zondag een doorbraak te willen forceren in maatregelen voor dierenwelzijn. Afspraken daarover moeten in het nieuwe regeerakkoord worden vastgelegd. Er moet een ommezwaai in de politiek komen, vinden deze partijen. Ik vind dat de VVD nu ook maar moet zeggen of ze dat ook wil.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han van Riel

  Hoi Henk, Als ik bovenstaande lees moet ik haast tot de conclusie komen, dat er in Nederland geen echte problemen meer zijn op te lossen of de problemen zijn zo groot dat de dames en heren politicie er afstand van nemen en zich werpen op volkomen ongevaarlijke onderwerpen zoals "Dieren welzijn" Sex voor dieren e.d. Ik ga er gewoon van uit dat de meeste groeperingen die zich met dit onderwerp bezig houden eigenlijk bezig zijn de mensen, die moeten leven van de dierlijke productie werkloos te maken en deze tak van werkgelegenheid naar elders verplaatsen. De consumptie van boter, kaas eieren en vlees gaat gewoon door en de productie wijze wordt er door de globalisering niet "diervriendelijker" op als ik de maatstaven van bovengenoemde groepering neem ter referentie. Ik zou de politiek willen aanraden om de grote economische en politieke problemen zoals bv. "vergrijzing, drop out jongeren, groeiende criminalieteit als hot items te nemen en daar een oplossing voor te zoeken. In plaats van de voedselproductie af te breken om daarmee de Handel in de kaart te werken en aan te tonen dat hun in mijn optiek mislukte WTO verhaal toch klopt en de handelaren er goed aan verdienen ten koste van een heel leger werkelozen. Bovendien zullen wij als Agrarisch land ons image totaal verliezen en dus als kennis ecporteur ook op de achtergrond raken.

 • no-profile-image

  nap

  je moet dieren niet met mensen vergelijken

 • no-profile-image

  Miller

  Er moet snel maatregelen worden genomen. De intensieve veehouderij moet in de huidige vorm worden verboden. We moeten extensiveren. We zijn compleet doorgeslagen. Varkens moeten 850 gram per dag groeien, zeugen moeten 2.34 keer per jaar werpen en daarbij 28 levend geboren biggen per jaar produceren. Melkkoeien moeten 10.000 liter melk geven. Het moet veranderen. Nederland moet het voortouw nemen. Economisch valt de schade mee. Nederland moet het hebben van de kenniseconomie. Het aantal arbeidsplaatsen in de agrarische sector en toeleverende bedrijven is relatief klein. Daarbij leveren agrarische bedrijven ook een enorme aanslag op het milieu en belemmeren ze de vooruitgang van Nederland. (belemmeren bouwen, aanleg wegen. Prijsopdrijving grondprijzen met daardoor dure woningen, hoge kosten voor wegen, hoge kosten voor helpen natuur.) Zelf ben ik werkzaam in een toeleverend bedrijf, ik weet dus wat er speelt.

Of registreer je om te kunnen reageren.