Redactieblog

200 x bekeken

Was de os verdoofd of niet?

Mensen die in God geloven, zijn niet per definitie aardiger voor hun dieren dan mensen die niet geloven.

Dat liet een bijzonder slimme lezer me weten. Hij reageerde op mijn vorige stelling, namelijk dat geloven in God geen excuus is om biggen onverdoofd te mogen castreren. Maar, zo merkte de lezer op, toen Jezus nog een baby was, stonden er naast zijn kribje behalve een heleboel gelovigen ook een ezel en een os. Dacht ik nou werkelijk dat ze ruim 2000 jaar geleden die stier verdoofd hadden toen ze er een os van maakten?

Om eerlijk te zijn had ik me daar nooit zo in verdiept. Maar nu ik erover nadenk, kan het haast niet anders dan dat die stier op de een of andere manier bedwelmd is geweest. Daar hadden ze vroeger best de middelen voor. Misschien hebben ze hem wel eerst flink wat doornappels en cannabis gevoerd en een paar emmers wijn laten drinken, want ik kan me niet voorstellen dat zo’n kolos geheel vrijwillig en zonder tegensputteren zijn zaakje laat wegsnijden. Maar hoe de ingreep ook in zijn werk is gegaan, als het pijn deed, dan is dat achteraf niet goed te praten omdat die os toevallig naast Jezus’ wieg mocht staan.

De bijbel stelt heel duidelijk dat we dieren geen pijn mogen doen. Toen niet en nu niet. Dat verzin ik niet zelf, de heiligen Franciscus van Assisi en Thomas van Aquino waren me voor. Tegen die slimme lezer zou ik desondanks willen zeggen: blijf reageren en zet ons aan het denken. Daarvoor hebben we immers hersens gekregen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.