Redactieblog

2 reacties

Vinden boeren castreren wel zo erg?

Deze week staat in Boerderij een bespreking van het boek Dierbaar. Het is een fotoboek dat laat zien hoe mensen omgaan met dieren.

De foto’s zijn technisch mooi, maar wat erop staat valt niet altijd mee.
Wie alleen op de foto’s afgaat, zal denken dat boeren je reinste dierenbeulen zijn. Zelf denken ze daar heel anders over. Ze zorgen toch goed voor hun vee? Het zit warm en droog en heeft genoeg te eten en te drinken. En ja, er zitten minder leuke kanten aan. Zo is er geen boer die snavelkappen en onverdoofd biggen castreren leuk vindt, maar het moet nou eenmaal. Hetzelfde geldt voor staartjes couperen. Ook dat moet, omdat de gevolgen van niet-couperen veel pijnlijker zijn dan van wel-couperen. Ik weet er alles van, ik heb er zelf genoeg aan meegedaan. Maar het is natuurlijk niet goed te praten.

De pijn van onverdoofd castreren moet immens zijn. Helemaal mannen moeten dat toch weten? Het kleinste tikje in hun kruis doet ze al dubbelklappen van pijn. Hoe erg moet het dan zijn als er zonder verdoving een mes in wordt gezet? Om die reden zei een varkenshouder me ooit dat hij castreren letterlijk klotenwerk vond. Hij zou de eerste zijn om ermee te stoppen als er een mogelijkheid was. Dat was makkelijk gezegd, maar hij deed niets.

Er zijn wel mogelijkheden om niet meer te hoeven castreren en couperen, maar die pakken meestal kostprijsverhogend uit. En dus zijn er maar weinig boeren die er gebruik van maken. Immers: de consument betaalt niets extra’s en dus is de hele dierenellende in feite de schuld van de consument. Dat vind ik een rare redenatie. Werken is toch meer dan alleen maar geld verdienen? Het moet toch ook leuk zijn? Ik kan dan ook niet anders dan concluderen dat veel boeren al dat rotwerk toch niet zo erg vinden als ze beweren.

Foto

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Hans van Leeuwen

    Hoi Margreet, Al dat rotwerk valt best wel mee; ik bedoel de hoeveelheid tijd dat je er mee bezig bent. Kijk het castreren en staarten couperen wordt natuurlijk een automatisme als je een aantal handelingen gelijktijdig bij een big uitvoert. Als je bijvoorbeeld 300 zeugen hebt dan moet je 14 tomen per week behandelen. Per toom ben je ongeveer 3 minuten bezig met staarten couperen en castreren. Dit is dan 42 minuten per week. Aangezien dat een week 10.080 minuten telt, dan is de hoeveelheid tijd die je besteed aan dit vervelend werk maar erg klein. Groet, Hans

  • no-profile-image

    jan van dijk

    Castreren wordt gedaan om het vlees van de beer, het varken geen smaak te geven van de geslachtsorganen. Bij deze castratie hoeven de mannelijke dieren niet zo vroeg geslacht worden om het vlees toch gewoon te verkopen zonder dat dit smaakt naar berensmaak. Wij mensen vinden kennelijk alles zielig maar dit is het allerminst: ze willen wel een stukje goedkoop vlees op hun bord maar er mag geen dier voor worden geofferd en terwijl God ons juist de dieren heeft gegeven om ons in leven te houden. We moeten er wel diervriendelijk mee omgaan, maar castreren is echt wel diervriendelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.