Redactieblog

Levend begraven

Een dier is geen mens en hoeft wat mij betreft ook niet als zodanig behandeld te worden.

Immers, uiteindelijk komen de meeste koeien, varkens en kippen gewoon op ons bord terecht. Maar dat is geen reden om er bij leven mee om te gaan alsof het dingen zijn.

Of dieren emoties hebben, is nog altijd niet helemaal helder. Sommige onderzoekers beweren van wel, andere zeggen van niet. Het zou voor mensen wel handig zijn als dieren niet in staat waren om bijvoorbeeld angst te voelen. Dat maakt de omgang ermee een stuk makkelijker.

Daar moet ik aan denken als ik de bestrijders van vogelpest in Azië en Zuid-Europa aan het werk zie. Alsof het vodden zijn, worden de kippen in zakken gepropt. Als de zak vol wriemelende beesten zit, wordt hij onderin een diepe kuil gekwakt. Lading zand erover en klaar.

Voor zover je de gezichten van de ruimers achter die mondkapjes kunt zien, verraden ze geen enkele emotie. Dat verbaast me. Hoe afgestompt moet je zijn om zo te werken? Natuurlijk moet dat vogelpestvirus worden ingedamd. Daar is iedereen het wel over eens, lijkt me. Maar moet dat nou zo? Waarom niet eerst die dieren doden voor je ze in zakken propt? Het excuus zal wel zijn dat dat te veel tijd kost. Maar als ik zie hoe tijdrovend het is om al die rondrennende kippen te vangen, dan lijkt tijdsbesparing me niet echt een goede reden.

Ik zou ze daar in die vogelpestgebieden dan ook dringend willen adviseren het pluimvee eerst dood te schieten of zo. Dat getuigt niet alleen van iets meer respect voor een levend wezen, een dood dier laat zich ook makkelijker in een zak proppen. En dat bespaart weer tijd.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.