5 reacties

Eerst minder ministers, dan minder ambtenaren

Henk Dokter
Een vertrouwd beeld was deze week weer in de Kamer te zien: drie bewindslieden komen gezamenlijk opdraven voor naar verhouding simpele onderwerpen. Zo vertoonden zich de minister van VROM (Winsemius), van LNV (Veerman) en de staatssecretaris van EZ (Van Gennip) om met de Tweede Kamer urenlang te praten over een bedrijventerrein in de Hoeksche Waard en het aantal woningen in het Groene Hart.

Die onderwerpen wil ik niet kleineren, maar het is toch wel omstandig en overdreven om er drie bewindslieden voor naar de Kamer te halen, met bijbehorende ambtenaren.

De gebeurtenis tekent de verkokering van de regering. De afbakening van taken tussen ministeries is vaak moeilijk. Zo herinner ik mij de vier bewindsvrouwen die in een vorig kabinet gingen over de riooloverstorten. Dat zoveel ministers voor iets verantwoordelijk zijn verklaart – zeker bij die overstorten – dat het zo lang moest duren voor het probleem is opgelost.

Eén minister voor platteland

Misschien dat dit in het nieuwe kabinet anders gaan. Over de informatie komt ongebruikelijk weinig naar buiten, maar het gerucht gaat dat PvdA-leider Bos nu toch wel een aanvang wil nemen met vermindering van het aantal ministers. Die zouden dan niet meer per departement, maar per beleidsthema worden ingedeeld. Zo stel ik mij een minister voor die over het hele platteland gaat, inclusief landbouw, natuur, open ruimte etcetera.

Onthutsende conclusies

Zonder reorganisatie aan de bestuurlijke top is het moeilijk om de overheid slagvaardiger te laten werken, liefst met minder ambtenaren. Hoe vreselijk moeilijk dat is heeft de Raad van Economische Advieurs beschreven in het deze week verschenen advies Lof der Eenvoud. Een van de toch wel schokkende conclusies is dat ministers vaak zelf niet weten waarvoor ze verantwoordelijk zijn.

Een andere conclusie is dat de overheid zelf niet goed weet hoe ze in elkaar zit. Het betekent ook dat reorganisaties vaak helemaal niet de gevolgen heeft die gewenst zijn. Het kabinet Balkende deed zijn best te dunnen in het aantal ambtenaren. Dat gebeurde vooral door het afsplitsen van ambtelijke diensten tot agentschappen of zelfstandige bestuursorganen, zoals Staatsbosbeheer. Inderdaad staan er minder mensen op de loonlijst van het ministerie, maar het totaal aantal dienaars van de publieke zaak is hierdoor eerder toe- dan afgenomen.

Wie de trap wil schoonvegen begint bij de bovenste tree. Bos’ plan voor minder ministers is de eerste stap voor sanering.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  de boer

  Als men bij LNV een dienst/afdeling sluit, dan is het misschien aan te bevelen, die mensen in een ontslagprocedure te sturen, i.p.v. er een baantje als bijv. AID-er voor te creeëren. Bij het afnemen van het aantal agrariërs zou het niet misstaan als het aantal ambtenaren ook slinkt.

 • no-profile-image

  Hendrik

  Wie de trap wil schoonvegen, doet dat vanaf de trede die vies is. Dat hoeft niet persé de bovenste te zijn.

 • no-profile-image

  w kreeftenberg

  Je vraagt je wat deden die mensen dagelijks als gemist kunnen worden

 • no-profile-image

  Van Herwaarden

  Inmiddels onderhouden wij niet-ambtenaar-burgers,zo ik heb gehoord circa 1 miljoen ambtenaren,die dienstverlenend behoren te zijn.Hun gedrag is echter helaas een voorbode van dictatuur,ook hebben ze een toegevoegde waarde van circa 0,0 en dit alles bovendien van de niet-ambtenaar zijnde burgers.Dus inkrimpen direkt en vacatures invullen,dit zal voor hen de eerste tijd wel zwaar zijn,maar ze hebben vele jaren uit kunnen rusten.

 • no-profile-image

  G. Oldenziel

  Je moet de ministers en ambtenaren gewoon laten besturen en de Tweede Kamer net als de Eerste Kamer eens per week laten vergaderen, dan gaat het tenminste ergens over.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.