Redactieblog

468 x bekeken 4 reacties

Een meisje? Hoera, een opvolger!

Een jongetje geboren? O leuk, een bedrijfsopvolger. Ik dacht dat deze manier van denken vandaag de dag niet meer voorkwam

Een jongetje geboren? O leuk, een bedrijfsopvolger. Ik dacht dat deze manier van denken vandaag de dag niet meer voorkwam, maar ik had het mis. Die komt nog wel voor, vrij vaak zelfs. Bijna wekelijks hoor ik boeren met kinderen wel iets zeggen dat er mee te maken heeft. „Nee, wij hebben geen bedrijfsopvolger want we hebben alleen maar dochters.” „Wij hebben een zoon en een dochter, maar we weten nog niet of onze zoon het bedrijf over wil nemen.”

Kennelijk tellen dochters niet mee, tenminste niet als het gaat om bedrijfsovername. Volgens de cijfers van het CBS neemt het aantal vrouwelijke bedrijfshoofden in de landbouw toe, maar in de praktijk merk ik daar eerlijk gezegd weinig van. Ik vraag me af hoe dat komt. Al vroeg weten jongetjes van boerenkomaf dat ze boer willen worden. Meisjes willen vooral moeder worden, of verpleegster. Maar zelden zeggen ze: boerin.

Dat komt volgens mij doordat de maatschappij helemaal geen rekening houdt met deze mogelijkheid. Het is gewoon geen item en daardoor is (onbewust) de stimulans voor meisjes om te kiezen voor het boerenberoep veel minder groot. Kijk, dat er verschillen zijn tussen jongens en meisjes, daarover is men het wel eens. Mannen en vrouwen hebben nou eenmaal verschillende kwaliteiten.Vrouwen schijnen bijvoorbeeld betere teamworkers te zijn, mannen hebben vooral concurrentiedrang. Maar die verschillen hebben volgens mij niets te maken met het wel of niet geschikt zijn voor het boerenvak.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  han

  Ik ben een zoon en zoals de reacties aangeven was ik de gedoodverfde opvolger. Inderdaad ben ik opgevolgd en heb nu een zoon en dochter en gelukkig geen opvolger, ze hebben hun draai elders gevonden net als vader, die op dit moment de aardbol over reist als landbouwkundige. U ziet het: gedoodverfd opvolger zijn, kan ook een belemmering zijn voor de zoon of dochter. De (groot)ouders wekken een verwachting die de kleine misschien in zijn/haar hart niet kan/wil waarmaken uit eindelijk. Ik zou dus tegen alle ouders willen zeggen geef je kinderen een volkomen vrije keus en stuur niets, dat de kleine in een richting kan 'dwingen'.

 • no-profile-image

  Annelies

  Ik wil ook even reageren. Ik ben een meisje en zit op de HAS. Wij hebben zelf geen bedrijf thuis, maar er zitten wel meiden bij me in de klas die zeker boerin gaan worden. Ik wil wel eerlijk zeggen dat het aandeel jongens groter is als het aantal meiden, maar toch. Zelfs twee van mijn medestudenten zijn allebei met 4 meiden thuis en geen enkele jongen (op vader na dan), een van de meiden weet niet zeker of ze boerin kan worden om dat er teveel concurrentie is van haar zusjes. Dus ik denk dat een vader die alleen dochters heeft, of kinderen van het beide geslacht, zich helemaal niet druk hoeven te maken. Groetjes, Annelies

 • no-profile-image

  nienke

  Ik ben zojuist vader geworden van onze tweede dochter, wat een geweldig iets. Onze eertse dochter is bijna 2 en zegt dat ze later ook boer wil worden net als papa. Dus ik ben een gezegende papa.

 • no-profile-image

  Roelie Krabbe -Feenstra

  Hierbij wil ik graag reageren op de volgende stelling. Wij hebben 2 dochters in de leeftijd van 17 en 20 jaar en je wilt het geloven of niet, maar wij hebben wel een opvolgster. Dus alleen maar jongens vind ik een achterhaalde stelling we leven in 2006 en wij vinden het geweldig dat ze het in de toekomst gaat overnemen. Roelie Krabbe -Feenstra

Of registreer je om te kunnen reageren.