243 x bekeken

Toekomstvisie vanaf de klei geschreven

Henk Dokter
Dat dit zo nodig in Artis moest vind ik een beetje in contrast met de nuchterheid, degelijkheid en vooral gewoonheid die deze toekomstvisiestijl uitstraalt. Het is geen apenrots vol gewaagde capriolen en bevlogen fantasieën.

De rode draad in het verhaal is volstrekt duidelijk en in lijn met de verwachting: de overheid en de landbouwpolitiek zijn op de terugtocht, de agrarische ondernemers moeten het voortaan zelf rooien. Ik vind dat een goed verhaal. Tuinders staan al lang op zich zelf, boeren moeten dat ook kunnen zonder doorlopende financiële steun van Brussel en Den Haag. Dat zit duidelijk in de afbouwfase. Al is het natuurlijk pijnlijk dat de prijzen van suiker en melk verder omlaag gaan en het marktrisico toeneemt. Terwijl tegenover wegvallen van de overheidsdruk n de dwang vanuit de ketens toeneemt. Want ook dat is duidelijk: de afnemers van de agrarische producten zullen steeds meer noten op hun zang krijgen.

Het is goed te lezen dat de landbouw in Nederland zijn plaats heeft en houdt. Ook speelt hij een rol in de wereldvoedselvoorziening. De stijgende behoefte aan kwantiteit én kwaliteit van voedsel op verre continenten loopt daar vast op gebrek aan grond, water en een gunstig klimaat. Daaraan hebben we nu juist in West-Europa voorlopig geen gebrek. We veroorloven ons zelfs grond braak te leggen. Maar in Nederland geven we grond ook wel erg kwistig prijs aan natuur en recreatiewater. Het verbaast me dat Veermans visie niet waarschuwt tegen deze ergerlijke verspilling van landbouwgrond. Klimaatveranderingen en een onrustige wereldpolitiek kunnen een beroep op alle landbouwgrond nog nodig maken. Nederland moet agrarisch potentieel meer beschouwen als een strategische reserve. Laten we meteen stoppen met nog één vierkante meter onder water te zetten.

Of registreer je om te kunnen reageren.