Minder lasten in 2006? Moeilijk te geloven

Henk Dokter
En wat blijft nu het meest bij mij hangen? Het optimisme dat de regeldruk afneemt. „De administratieve lasten voor bedrijven zullen eind volgend jaar aanzienlijk zijn verminderd", sprak Majesteit in de troonrede.

Voor minister Veerman van LNV is terugdringing van regels en bureaucratie een krachtige doelstelling. Hij gaat er prat op dat zijn departement al 25 procent heeft weten te reduceren. In zijn begroting verklaart hij dat de 30 procent in zicht is. In zijn beleidsvisie die bij zijn begroting hoort, filosofeert hij ook over een veranderende overheid: een die in vertrouwen afspraken maakt met sectoren, en niet een die alsmaar wetten maakt en regels stelt.

Mooi, maar merkt de agrarische ondernemer daar nu zo veel van? Activiteiten die eerst door de overheid werden verricht, worden soms overgenomen door productschappen en andere organisaties. Zo heeft LNV de controle op blaasjesziekte bij varkens afgeschaft, maar de sector vindt die controle zo belangrijk dat het productschap die heeft overgenomen. Het maakt de boer niet uit of hij door de hond of de kat wordt gebeten.

Er is nog een andere reden waarom boeren juist in 2006 geen vermindering van regeldruk gaan ervaren. Juist in dat laatste volle jaar van dit kabinet worden nog veel nieuwe wetten en regels in praktische uitvoering gebracht. Voor de landbouw bijvoorbeeld de nieuwe mestregels en de nieuwe toeslagregels, maar er zijn er nog meer. Ik tel zo al zes nieuwe wetten die de landbouw in 2006 overspoelen.

Ik vroeg minister Veerman over deze toenemende lastendruk. Het zal gemor veroorzaken („geween en tandengeknars", zei hij letterlijk), maar verder deed hij er laconiek over; de nieuwe maatregelen doorbreken de routine die boeren bij alle formuliereninvullerij hadden opgebouwd. Ze bouwen straks een nieuwe routine op.

Ik help het hem hopen. Ik denk dat een boel boeren in 2006 eerst nog even hoorndol worden van alle veranderingen, voor ze in 2007 misschien tot rust komen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.