232 x bekeken

Kamer afgeserveerd door 'suikerbrief'

Henk Dokter
De Kamer nam in juni een motie aan met de uitspraak dat ze zich achter de voorstellen van het Nederlandse suikerplatform schaart, en daarmee verklaarde de Kamer zich tegen de veel ingrijpender hervormingsvoorstellen van de Europese Commissie. Dat was een duidelijke uitspraak.

Dat was een duidelijke uitspraak. En bovendien een uitspraak met maximale politieke kracht, want hij werd aangenomen met algemene stemmen, dus ook van de oppositie.
De regering hoort aangenomen moties uit te voeren, maar dat is ze dus niet van plan. In de brief schrijft Veerman dat het kabinet zich schaart achter de voorstellen van de Europese Commissie. En dat is toch echt in strijd met de wens van de Kamer (en van de bieten- en suikersector). De Kamer is gewoon afgeserveerd. Kamerleden reageerden gisteren erg teleurgesteld en ook boos, ’s ministers eigen CDA voorop. "Het kabinet zet de suikersector op het spel", hoorde ik CDA-Kamerlid Joop Atsma zeggen.

Eigenlijk zou hij nu opnieuw een motie moeten indienen om het kabinet tot het gewenste standpunt te brengen. Het is echter ongebruikelijk om twee keer een Kameruitspraak met de zelfde strekking te vragen. Immers het kabinet wordt geacht aangenomen moties uit te voeren. Het enige wat je er nu op kunt laten volgen is een motie van wantrouwen, maar dat is wel erg heftig. Bovendien heeft het CDA er denk ik weinig behoefte aan minister Veerman opnieuw onder politieke druk te zetten na alles wat de laatste tijd rondom hem is gebeurd.

Het gebrek aan vervolgactie van de Kamer verklaar ik echter vooral door het belang van de brief. Want ondanks de stoere taal is de brief van weinig invloed. Het is voor mij duidelijk dat Veerman de tekst niet zelf bedacht heeft, maar dat collega’s als Zalm en Brinkhorst dat scherpe standpunt geformuleerd wilden zien. Veerman wilde met hen het conflict niet aan, wetende dat het standpunt van de Nederlandse regering in het Europese krachtenveld weinig om het lijf heeft. De Nederlandse regering hoeft zich niet tegen de Brusselse plannen te verzetten, omdat er genoeg andere lidstaten zijn die dat wel doen.

Ondertussen gaat Veerman zijn gang wel aan de Europese onderhandelingstafel. Ik kan mij niet voorstellen dat uitgerekend Cees Veerman meehelpt aan de ondergang van de Nederlandse bietenteelt en suikerindustrie.

Of registreer je om te kunnen reageren.