191 x bekeken

Kabinet stoot hoofd bijna aan plafond

Henk Dokter
Over de EU-landbouwuitgaven blijft het kabinet toch wel opmerkelijk lang bezig. Tussen minister Veerman en sommige van zijn collega’s valt zoveel te bespreken dat ze aanstaande vrijdag voor de derde keer aandacht besteden aan het kabinetsstandpunt over hervormingen en bezuinigingen in het landbouwbeleid.

Dat moet echt nog even gebeuren voordat het kabinet zijn wekelijkse vergaderingen gedurende de zomer opschort.

De Nederlandse regering moet immers wel zelf eerst een standpunt hebben om er met Tony Blair over te praten. De Britse premier wil zijn voorzitterschap van de EU dit half jaar benutten om besluiten te nemen over het meerjarenbudget.

Dat het kabinet drie achtereenvolgende weken over het uitgavenplafond praat demonstreert dat er meer dan een streep licht zit tussen de opvattingen van Veerman en van andere ministers, zoals Bot, Zalm en Balkenende himself. Het kabinet stoot bijna zijn hoofd aan dat vermaledijde uitgavenplafond voor landbouw. Vorige week kwamen ze er opnieuw niet helemaal uit.

Een week eerder had Veerman zijn visie op bezuinigingen op de landbouwuitgaven gegeven. Dat leek goed te vallen. Veermans zegslieden zeiden toen: “Hij hoeft dat verhaal alleen nog maar even op papier te zetten.” Toch was er vrijdag kennelijk nog genoeg aan te merken op Veermans tekst. In zijn wekelijkse persconferentie noemde Balkenende het door Veerman aangeleverde papier ‘bouwstenen’. Een nieuwe versie van het document komt vrijdag opnieuw in de ministerraad. De andere ministers willen er zich dus nog van overtuigen dat Veerman de aanpassingen doorvoert.

Het document wordt langzamerhand erg belangrijk. Veerman had zijn lot verknoopt aan het onverlet laten van het EU-landbouwplafond. Ik kijk daarom erg uit naar de nieuwe brief. Zou daar nog in staan dat het tornen aan dat plafond ‘ongewenst en onhaalbaar’ is? Die passage, die in zijn eerste concept stond, zal nu wel geschrapt zijn. Er in de plaats komt een wolliger formulering die vaststelt dat het heel lastig is om afspraken over dat plafond open te breken. Dat is niet precies hetzelfde: in het ene geval wíl je het niet, in het andere aanvaard je dat iets niet kan. Daarmee is de wil nog niet weg.

Of registreer je om te kunnen reageren.