2 reacties

De vreselijke schimmelziekte

Henk Dokter
Het is de tol van het warme en vochtige weer. Bijna heel Flevoland zit nu onder, en het woekert voort als een veenbrand. Iedereen weet wel waar het vandaan komt.

Er zijn nog te veel sloddervossen onder de telers die onvoldoende scherp zijn op het voorkomen en uitroeien van haarden.
Volkstuintjes zijn ook een geduchte risicofactor; er zijn amateurtuinders die hun gewassen zien afsterven zonder te beseffen dat ze een besmettelijke ziekte onder hun beheer hebben die bij anderen veel meer schade kan aanrichten dan bij hun zelf. Dat Flevoland broedplaats is van de aardappelziekte wordt verklaard door het flinke contingent biologische telers. Het is hun verboden tegen de schimmel te spuiten, waardoor deze moeilijk is te onderdrukken. Zo kunnen de schimmelsporen zich vanuit de biologische velden verspreiden over de velden van de buren. Dat leidt al jaren tot verwijten over en weer. Nu het deze zomer zo erg uitpakt breken er openlijke ruzies uit. Buren praten niet meer met elkaar. Zo verziekt de phytophthora niet alleen de aardappels, maar ook de sociale verhoudingen op het platteland.

Gangbare telers moeten hun bespuitingen intensiveren om nog iets van hun toch al lagere opbrengsten te redden. Zo ontstaat de rare situatie dat een paar procent onbespoten hectares er de oorzaak van zijn dat op 90% van het areaal meer spuitmiddel gebruikt moet worden. Ziedaar het heil van de biologische landbouw, waarvan ik toch al vind dat die er te veel pretenties op gebied van gezondheid en milieuvriendelijkheid op na houdt.

Foto

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Piet Braaksma

    De hele biolochische teelt verbieden. Allemaal onzin deze teelt.

  • no-profile-image

    John Frijns

    Er zijn hier in limburg al jaren problemen met een biologische teler, die de rest infecteert.

Of registreer je om te kunnen reageren.